Ne csodálkozz, ha egyre kevesebb lemezes Xbox-játékot találsz a boltokban, melyektől Európa-szerte elkezdtek megszabadulni az üzletek.


Bódi Dániel

2024.02.01. – Nincs új a nap alatt: tovább döglődik a fizikai játékterjesztés. Tudtuk ezt jól 5, 4, 3, 2 éve, na meg már tavaly is, 2023 végére azonban minden kétséget kizáróan realizálódhatott mindenkiben, hogy a dobozos kiadások, a játéklemezek ajtaján már vadul kopogtat a nagy, hórihorgas kaszás. A statisztikák legalábbis magukért beszélnek: a játékosok – gyűjtőfogalomként alattuk értve a PC-seket és a konzolosokat egyaránt – mintegy 95%-a már csak digitális formában vásárol magának játszanivalót.

Bár számíthattunk rá – a 2024-es előrejelzésben még egy külön pontot is szenteltük a témának, de azt nem gondoltuk, hogy rögtön a lemezes kiadások utolsó rúgkapálásával indítjuk az esztendőt. Először is, az Activision Blizzardot magába olvasztó Microsoft 1900 munkavállalójától válik meg – akiknek nagy része a híresztelésekkel ellentétben nagy valószínűséggel olyanok, akik valamilyen irodai háttérmunkát végeznek, melyek az akvizícióval kvázi duplikálódtak. Ilyen lehet a könyvelés, HR, jogi asszisztensek, stb. Emellett viszont arra is fény derült, hogy a Microsoft a fizikai kiadásokért felelős részlegét is csontra kiüríti, vagyis a továbbiakban már csak őrlángon fogják intézni a hagyományos disztribúciót. Ez az azért beszédes, mert az AB-val közel duplájára nőtt a kiadón belüli játékok száma.

Ezután jött a kegyelemdöfés

GamesIndustry.biz munkatársa, Christopher Dring az utóbbi podcast adásukban árulta el, hogy az egyik nagyobb kiadó magasan jegyzett munkatársa szerint a jelentősebb üzletláncok Európa-szerte már a ’23-as karácsonyi időszak előtt elkezdték módszeresen eltüntetni a polcaikról az Xbox-játékok lemezeit – pontosabban már nem rendelnek több játékot, ne töltik vissza a készleteket. Az egyelőre meg nem nevezett európai boltok azért döntöttek így, mert szinte semmi bevételt nem hoztak a dobozos játékok, főleg az xboxosak, melyek voltaképp már csak porfogóként foglalták a helyet az üzletekben. Hasonlóra készül a tengerentúlon a Walmart is, ami több amerikai portál szerint is már 3 centért bárkinek odaadja a Starfieldet, csak vigyék el a lemezeket.

De ez egyáltalán nem meglepő. Sőt, azon csodálkozunk inkább, hogy ilyen sokáig tartottak egyáltalán Xbox-játékokat. Tudniillik, amikor néhány éve a Microsoft bevezette a Game Pass játékszolgáltatását, akkor a legtöbb játékbolt különösen megorrolt a vállalatra, amit az Xboxok és a lemezes játékok értékesítésének megszüntetésével kezdtek fenyegetni. Végül nem váltották be az ígéretüket, de jól látjuk, hogy ami nem késett, az semmiképp se múlt.

És igazuk volt az akkori felháborodó üzlettulajdonosoknak: a Game Pass valóban veszélyeztette a lemezes eladásokat. A játékszolgáltatások pontosan úgy változtatták meg a játékosok fogyasztási szokásait, mint ahogyan a Netflix a sorozat- és a filmnézést, vagyis az Xbox-konzoltulajdonosok túlnyomó többsége egyszerűen leszokott a lemezvásárlásról, vagy az előfizetésével elérhető címekkel játszik, vagy digitálisan vásárol. Erre tett rá még egy lapáttal az Xbox Series S, amiből teljes mértékben kimaradt a lemezmeghajtó.

De ne gondoljuk, hogy a Sony kimarad a buliból.

Bár egyelőre csak az Xbox-játékok lemezeinek eltűnéséről hallani, teljesen biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan a Sony és a PlayStation is sorra kerül. Egyrészt a Sony is elindította a saját szolgáltatását, ami hasonló hatással van a PS-játékosok szokásaira, mint a másik oldalon, másrészt azért, mert maga a vállalat is a digitálisra való teljes átállást készíti éppen elő az új PS5 modelljeivel. Ezekbe az újabb, felfrissített gépekbe már alapból nem kerül beépített lemezolvasó, azt külön kell rácsatlakoztatni (amit egy csomagban és külön is meg lehet venni) – ha valaki még lemezzel szeretné használni. Ez nyilván azoknak opció inkább, akiknek impozáns lemezes játékgyűjteménye van elfekvőben otthon, az újabb vásárlók azonban nagy eséllyel már a több tízezer forinttal olcsóbban kínált, kizárólag digitális játékra alkalmas masinát fogják választani.

A boltok azért is ragaszkodnak jobban a PlayStation játékok lemezeihez (még), mert abból a gépből több mint kétszer annyi fogyott, mint Xboxból, ergo kétszer akkora a játékosbázis is ~ a potenciális vásárlók. Bár az arányok szinte biztosan hasonlóak: PS-en is kevesen és egyre kevesebben vesznek lemezes játékot, de még így is el tudnak adni belőlük annyit, hogy épp csak megérje tartani (nem túl nagy az árrés a lemezes játékokon).

Christopher Dring értesülése valószínűleg valósak, ez pedig azt jelenti, hogy Európában – és ezzel párhuzamosan Amerikában – 2024-ben fokozatosan fognak eltűnni a boltokból az Xbox-játékok dobozai. Sajnáljuk, mert a kizárólagos digitális terjesztés, amit láthatóan a Microsoft leépítésekkel is támogat, nem kecsegtet sok jóval a játékosok számára. Bár valóban kényelmesebb és egyszerűbb így a videojáték, de azzal együtt a játékok megőrzése is nehezebbé válik, valamint a digitális játékokra vonatkozó jogszabályokat is olyanná kellene átformálni – még a teljes átállás előtt, amely sokkal jobban védi a fogyasztót, mint a kiadókat és a jogtulajdonosokat. Jelenleg ugyanis akár indoklás nélkül eltüntethetnek egy-egy játékot a digitális boltokból, rosszabb esetben pedig némi kompenzáció fejében megvonhatják a már megvásárolt (valójában csak kölcsönzött) játékok hozzáférési jogát is. Hasonlóképp járt a napokban a legendás Spec Ops: The Line is, melyet újabb játékosok legális formában már nem ismerhetnek meg.

Ezt is olvasd el:

Így került egy kép a fejlesztő meztelen seggéről a Halo 2-be

×