A világ egyik legrajongottabb képregényes párosa Kázmér és Huba, mégsem készült belőle soha animációs sorozat, vagy film. De mi ennek az oka?


Bódi Dániel

2023.02.22.

„Az élet túl rövid ahhoz, hogy unalmas könyveket olvassunk.”

– magyarázza Kázmér az egyik ikonikus képkockában életre kelt plüsstigrisének, Hubának, és milyen igaza van. Ilyen és ehhez hasonló hasznos üzenetekkel van tele a Kázmér és Huba, amiben általában olyan mély témák jelennek meg, mint például az álmok és az élet értelme, a barátság, a környezetvédelem vagy a művészet.

Kázmér és plüsstigrise az évtizedek alatt a világ legismertebb és legnagyobb hatású képregényhőseivé váltak, amiből nemcsak a fiatalabb generáció szívta magába a nem ritkán filozófiai magasságú gondolatokat, hanem még a felnőttek és az aggastyánok is. Sokan a Garfieldhoz hasonlítják, aminek van is némi alapja, hisz volt olyan is, hogy egymás mellett jelentek meg napi-hetilapokban, ugyanakkor a Kázmérék történetei sokkal komolyabbak, mélyebbek és hétköznapibbak, mint a lusta dagadt macskáé…

…És rövidebb is. Kázmér és Huba eredetileg 1985 és 1995 között keltek életre Amerikában, majd viszonylag Magyarországra is hamar megérkeztek. A történetet és a rajzokat egy akkoriban elég fiatal, a húszas éveiben járó Bill Watterson jegyezte, aki alkotásával nagyon hamar a csúcsra ért.

Nívós újságok és magazinok foglalkoztak Watterson példátlan művével, amellyel szintén nagyon gyorsan elnyerte a szakma legrangosabb elismeréseit. Később a tudományos világ is megtalálta magának Kázmért és Hubát, akiket a filozófia és a pszichológia is kiemelten vizsgált – utóbbi például felvetette a képregény alkalmazását gyermekek pszichoterápiás kezelésében is.

A makacs, akaratos és néha elég hisztis, de kifejezetten okos kisfiú és hűséges plüssbarátja történeteit a mai napig milliók imádják. Ezért is lehet furcsa, hogy Kázmér és Huba sosem kapott semmiféle adaptációt. Nem készült belőle animációs sorozat, bármennyire is adná magát a dolog, ahogyan élőszereplős film ötlete sem merült fel. Ebbe a Disney bizonyosan beleremegne, de még plüssök, semmiféle merhandising termék sem.

De mi ennek az oka?

Kázmér és Huba, nagyjából Bill Watterson szintjén maradt önazonos. A történeteik és a mondanivalóik pontosan amiatt lehetnek ennyire erősek és örökérvényűek, mert Wattersonnak volt egy határozott víziója a karaktereinek sorsáról, ezekhez pedig a csábító dollármilliók ellenében is ragaszkodott. Merthogy nem egyszer keresték már fel őt hasonlókkal, de mindre határozott nemet mondott.

Watterson úgy érezte, hogy a képregénye eredeti formájában nyújtja a legjobb élményt, és nem szerette volna, hogy más formákban, más alkotókkal dolgoznák azt fel, mert ezzel potenciálisan elveszítenék a lényegüket, a szellemiségüket. Ezért is akarta azt, hogy a karakterei és a történetek köré szőtt világ maradjon az ő ellenőrzése alatt, és ne váljon egy egyszerű üzleti termékekké a képernyőkön, a reklámokban, vagy a boltok polcain.

Ezzel a döntésével pedig a kis Kázmér és Huba is mélységesen egyetértene.

Az animációs sorozat vagy film ötletére viszont valamelyest nyitott volt, mert az jellegében nem különbözik nagyon a képregények világától, míg olyan dramaturgiai lehetőségeket ad az alkotónak, ami a pársorosak világában megvalósíthatatlanok. Ugyanakkor nem akarta, hogy mások is belefolyjanak az alkotói tevékenységébe, nem akart csapatban dolgozni, és megrémisztette annak a gondolata is, hogy a karakterei emberi hangon megszólalnak. Így hiába tartotta nagyra a kor jelentős animátorainak, művészeinek munkáját, az animációs adaptációt is lesöpörte az asztalról.

A Kázmér és Huba tulajdonjoga tehát teljes egészében a Watterson-család kezében van (ezárt anno komolyan meg kellett harcolniuk), és nem is nagyon szándékoznak megválni tőle, de még kikölcsönözni sem tervezik senkinek. Ezt pedig olyan szigorúan ellenőrzik, hogy még azokat is gyakorta előveszik, akik illegálisan akár pólónyomtatás (üzleti) céljából próbálják meg használni a karaktereket.

Egyetlen hivatalos Kázmér és Huba megjelenés létezik csak, ami a drákói szigor fényében némileg meglepő lehet. Az Adult Swim és Seth Green gondozásában ugyanis feltűnhettek a Robot Chicken című groteszk stop-motion paródiasorozatban, ami egészen zseniálisan, mégis az alapanyaghoz hűen fordította ki Watterson alkotását. Ezen túlmenően csak rajongói animációs anyagokat találni a YouTube-on, melyeket a család jellemzően nem próbál meg kipurgálni a videómegosztóról.

Ez azonban azt jelenti, hogy Kázmér és Huba soha, vagy talán csak évtizedek múlva érhet el oda, ahol egy ideje Garfield és Snoopy tanyáznak.

Viszont nincsen minden veszve! Bill Watterson mostanság elég nyitott a kooperációra, hamarosan például megjelenik egy teljesen új képregénye, a kifejezetten felnőtt közönséget célzó The Mysteries, melyet John Kascht karikaturistával közösen készít. Watterson a történetet jegyzi, míg Kascht a szürreális, kissé sötét tónusú képi világért felel.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Okosodnál? – Íme a 14 legjobb MAGYAR ismeretterjesztő YouTube-csatorna

×