Összeszedtük az ország 14 legjobb hasznos ismereteket átadó, értékes ismeretterjesztő tartalmat készítő YouTube-csatornáit.

Sajnos a közösségi média átka, hogy a szutyok, értéktelen tartalmak könnyebben találnak utat az emberekhez, míg a valódi és hasznos ismereteket közvetítők eltűnnek a mocsoktengerben. Ez pedig nem csak a Facebookon és a TikTokon, hanem a YouTube-on is pontosan így van, és mivel a videómegosztó nem is nagyon törekszik helyreállítani a világ rendjét, keresve is nehéz megtalálni az értékes tartalomgyártókat.

Pedig vannak. Nem elegen, de léteznek. Ezért is gondoltam úgy, hogy egy csokorba gyűjtöm a legértékesebb magyar ismeretterjesztő YouTube-csatornákat és videósokat, akik tartalmaikkal mint szerencsétlenül járt Prométeusz próbálnak fényt gyújtani az emberi elmében. A lista erősen szubjektív, és sajnos nem mindenkit vonultat fel, de

jelenleg az alábbi 14 csatornát nevezhetjük Magyarország legjobbjainak.

Tanulom Magam

A Tanulom Magam Magyarország talán legnagyobb és legismertebb jellemzően tudománnyal foglalkozó YouTube-csatornája, amit Dóczi Attila indított még 2016-ban. Atis azóta is töretlenül konvertálja emberi nyelvre, de hihetetlen részletességgel, utánajárással és objektivitással a különféle érdekes tudományos témákat.

A videóin egyértelműen látszik, hogy szinte mindenre nyitott, minden érdekli, ezért is nagyon nehéz ráunni a változatos tartalmaira. A Tanulom Magam csatornán például jobban megismerhetjük az emberi testet, elmerülhetünk a világűr rejtelmeiben, sokszor dolgoz fel pszichológiai és társadalmi témákat, problémákat és jelenségeket, de volt már olyan videósorozata is, amiben kifejezetten tabudöntögető, ritkán feldolgozott tényeket és érdekességeket mutat be. Mindezt közérthető, nem ritkán vicces formában adja át a tudásra éhes nézőnek.

Zállatorvos

Bár a Zállatorvos már egy éve nem frissítette a tartalomtárát, még így is érdemes lehet rá feliratkozni, hisz ez akármikor-bármikor megváltozhat. A csatorna nevéből már sejthető, hogy állatspecifikus témákat dolgoz fel, melyekben nem csak állattartók számára hasznos ismereteket próbál átadni.

A valójában állatorvosként működő Zállatorvos például részletesen bemutatta a veszettséget, a jóvoltából alaposan megismerhettük a kullancsokat, elmagyarázta mi az a lyme-kór, megtudhattuk, hogy mi a különbség a vírus és a baktérium között, de beszélt már a kisállatokra különös veszélyt jelentő szívféregről és a babéziózisról, illetve sok más érdekesség mellett egy hosszabb sorozatban részletekbe menően vázolta az evolúciót magát is.

A legtöbbet pedig nem kevés humorral átitatott animációs formában tálalja, aminek köszönhetően nem csak könnyen fogyasztható és érthető, de akár még a tudásszomjtól megszólalni sem tudó gyermeket is simán le lehet ültetni elébük.

Ideológiák Tárháza

Az Ideológiák Tárháza, röviden csak IT egy egészen mély politikával és ideológiákkal foglalkozó csatorna, ahol olyan tudásanyagot szívhat fel a néző, amit ebben a témában máshol, de sokszor még könyvtárakban sem. Az IT nézőközösségének sokszínűsége bizonyítja, hogy mennyire sikerrel veszik a munkát: a csatorna célja ugyanis a különböző eszmék tényszerű és objektív, azaz teljesen pártatlan bemutatása.

Az IT tartalmainak segítségével azonban nem csak a fasizmust, az anarchizmust, a konzervativizmust, a szocializmust, vagy sok-sok már mellett a nacionalizmust ismerhetjük meg olyan részleteiben, mint soha, hanem segíthet megtalálni a számunkra éppen legszimpatikusabb nézetet, de inkább nézeteket. Érezhető, hogy a videók elkészültét óriási és kivétel nélküli alaposságú háttérmunka előzi meg, így sok más csatornától eltérően az IT-n valamivel ritkábbak a feltöltések.

Főleg az utóbbi időben, a csatorna alkotói ugyanis a közelmúltban két ismeretterjesztő könyvet is kiadtak: a Politikai Filozófiák Zsebkönyvét, illetve a masszív és roppant kivételes Eszmék Könyvét. Mindkét kötet roppant hasznos, igényes és értéket, hogy valójában iskolákban lenne a helyük.

Időutazó

„Töridoga? Megoldjuk!” – hangzik az Időutazó mottója, amellyel tulajdonképpen semmit sem túloznak el. A történelmi csatornán mindenféle érdekességet, tananyagot találunk, amit témától függően általában 2 és 20 perc között bontanak ki.

Ezek pedig valóban nagyon sokat és nagyon gyorsan átadnak, amit a „Kötelezők röviden” koncepciójára építettek fel, annyi különbséggel, hogy sokszor olyan eseteket és aspektusokat is feldolgoznak, melyekről csak ritkán esik szó, esetleg az iskolában nem találkozik velük az ember. A videók tehát sosem untatnak a sallangokkal, nem mennek bele az apró részletekbe, mindent lényegretörően, tárgyilagosan mutatnak be, és még a legkényesebb témákat is objektíven és hitelesen adják át.

Külön öröm, hogy a csatorna kiemelten foglalkozik a magyar történelemmel és a történelmi alakjainkkal, míg a fiatalabbak érdeklődését a történelmi kötődésű játékok elemzésével keltik fel.

Hogyan működik? Röviden – tömören

A Hogyan működik? nevű csatorna nem csak Magyarországon, de a világ szinten is kivételes minőségben szállítja a különféle tudományos anyagokat és érdekességeket, melyeket egészen fantasztikus és egyedülálló animációs formában mutat be a nézőnek. Ha nem magyar nyelven operálna, akkor a 4 éves pályafutása alatt valószínűleg már rég a világ egyik leghíresebb ismeretterjesztő csatornája lenne.

Igen, a Hogyan működik? valóban ennyire jó, de nem csak a csodálatos animációk miatt. A feldolgozott témák egészen változatosak, találunk néznivalót a klónozásról, úgy a műanyagszennyezés problémájáról, de még a pókokról is. A közös bennük, hogy minden a lehető legnagyobb műgonddal, hihetetlen alapossággal van kidolgozva.

Teljesen mindegy, hogy melyik videót indítjuk el, az biztos, hogy a végére irdatlan mennyiségű tudással leszünk okosabbak. Ennek a minőségnek azonban ára is van: a tartalmak más csatornákhoz képest sokkal ritkábban érkeznek.

Dörner Csenge

Dörner Csenge viszonylag új arca a magyar YouTube-nak, aki 2020-ban kezdte az alkotói-ismeretterjesztői munkáját. Ez idő alatt azonban több, de inkább hasznosabb, hasznosíthatóbb tudást és ismeretet volt képes átadni a nézőinek, mint a komplett magyar oktatás a középiskola végére.

Csenge általában pénzügyi, közgazdasági témákban utazik, az átlagember számára sokszor bonyolult, kusza és érthetetlen szakzsargont fordítja le érthető formára. Emellett sokszor olyan közéleti témák mögé is benéz, mint például a benzinárstop és annak gazdasági hatása, de merült már el a Bitcoin és az NFT rejtelmeiben is.

Csenge mint egy jó tanár, türelmesen és érthetően elmagyarázza nekünk azt, amit eddig soha senki, pedig mindenkinek hasznára válna az életben.

Szabó Beatrix

Szabó Beatrix tartalmai egészen egyedülállóak a magyar ajkú YouTube-on, de legalábbis a sokak számára furcsa témaválasztása mindenképpen kiemeli a tömegből. Viszonylag ő is egy új szereplője a hazai tartalomgyártásnak, ezért is különös, hogy mekkora tátongó űrt próbál egymaga betölteni.

Beatrix jellemzően – úgy az esetek 99,9 százalékában – bűnügyi témákról, gyilkosságokról, eltűnésekről és sok egyéb furcsa, de nem ritkán morbid esetekről beszél. Természetesen nem katasztrófaturisztikai, vagy megbotránkoztatási célokból, a tartalmai lényege inkább az információ átadása és az edukáció. A legtöbb videójában olyan dolgokra mutat rá, melyekkel megelőzhetők lettek volna a tragédiák, de nem egyszer a hatóságok hanyagságára, az emberi gonoszságra és groteszk működésére is rámutat.

 

Szebenyi Péter (Shorts)

Ez lehet, hogy az én szegénységi bizonyítványom, de Szebenyi Péteren kívül egyáltalán nem ismerek más kifejezetten környezetvédelemmel foglalkozó influenszert. Nála szerethetőbbet meg aztán pláne nem!

Peti egészen hihetetlen vidámsággal, humorral és kreativitással mutatja be a természettel való harmonikus együttélést, mutat rá igen komoly környezetvédelmi problémákra, de egyáltalán nem ritka, hogy hasznos, természetes és könnyen abszolválható life hackeket is mutat. A videói az esetek többségében nagyon rövidek, ergo leginkább a Shortsra gyárt tartalmat, ezekbe viszont több mondanivalót sűrít be, mint számos kívül-belül kongóan üres magyar youtuber az egész karrierje során.

Magyarósi Csaba

Az ország legismertebb vloggerét talán senkinek sem kell bemutatni, így sokan „mit keres itt egy vlogger?!” felkiáltás mellett nagyra kerekedett szemekkel olvassák most a nevét.

Csaba azért került fel erre az ismeretterjesztő tartalomgyártókat felvonultató listára, mert kivétel nélkül minden egyes videójában átad valami közhasznú információt, valami olyan hasznos tudást, ami simán felcímkézhető ismeretterjesztésnek is.

Aztán és nem mellesleg ott vannak a Robival közös utazós tartalmai, melyeket már egyértelműen ide lehet sorolni. Ugyanakkor Csabát a témaválasztás sem korlátozza, hisz szinte minden létező dolog foglalkoztatja, működjön az árammal, avagy sem. A tempója halálos, munkásságának hasznossága pedig megkérdőjelezhetetlen.

Máté Szabi konyhája

Bevallom őszintén, hogy Máté Szabi csatornájára nem olyan nagyon régen bukkantam rá, amit igazából azért bánok nagyon, mert a legtöbb főzőcsatornákkal szemben kifejezetten újszerűen közelít a témához. A videóiban amellett, hogy főzni is szokott, egészen részletesen mesél konyhai érdekességekről, és olyan trükkökről, amiket valószínűleg nem is ismerünk, és máshonnan nem is nagyon hallanánk.

Az egyik videósorozatában például a középkori, vagy több ezer éves ételeket mutat be, vagy alkotja újra őket – egy hónapja például egy 4000 éves süteménybe kóstolt bele. miután mesélt picit a mezopotámiai gasztronómiáról. A tartalmai annak ellenére is meghozzák az ember étvágyát, hogy a nagyobb konkurenciáihoz képest ő sokszor az ételkészítés gyakran kivágott, kényesebb szegletét is megmutatja.

AFK Légió

Az AFK Légióról talán csak az nem hallott még, aki barlangban töltötte az elmúlt 10 évet. Szirmai Gergő szerelemcsatornája, amibe nem kevés időt és energiát öl. A filmvideósként indult Gergő egy néhány évvel ezelőtti korábbi interjújában mesélte (ne kérdezd hol vagy kinek), hogy mindig is utazós tartalmakat szeretett volna készíteni, így az AFK Légió számára olyan, mint egy megvalósult álom.

Ez egyébként a videók minőségén is abszolút meglátszik. Irtó részletesen és kellő tisztelettel mutat be más kultúrákat, vezet minket körbe olyan tájakon, melyekre talán csak kevesen juthatnak el.

Lyukasóra tudományból

Mélységesen szégyellem magam, mert a listáról (időhiány és formai okokból) le kellett vennem Fél Júlia Agytágító című műsorát, az ugyanis inkább egy hagyományosabb podcast, mintsem YouTube-tartalom. Tudom-tudom, hogy a videómegosztót podcastra is lehet használni, és használják is sokan, de valljuk be, a többség inkább más platformon fogyasztja ezeket a típusú tartalmakat.

A Lyukasóra tudományból című kemény tudományos műsort viszont óriási örömömre simán felrakhatom erre a listára, és nem csak azért, mert nekem is nagy kedvencem, hanem mert a tudós-kutatópáros nemrég elkezdett kísérletezni a videós formátummal is. Persze nem kell nagy dologra gondolni, hisz csak ülnek egy webkamera előtt, de aki szeretné látni is őket miközben harsogják az éterbe bele az okosabbnál okosabb tudományos érdekességeket, annak már van rá lehetősége.

A Lyukasóra tudományból az egyik legtudományosabb magyar nyelvű podcast-műsor, amit két, egy Angliában és egy Németországban élő-dolgozó tudósbarát készít szinte heti rendszerességgel. Őket pedig minden is érdekli, így adásaikból megtudhatjuk például, hogyan hat ránk a gyümölcscukor, hogy egészségtelen-e a kávé, hogy milyen állatok a medúzák, hogy miért ásítunk, a sort pedig nagyon-nagyon sokáig lehetne még folytatni egészen a Harry Potter tudományos elemzéséig.

Ennél jobb, szakmaibb, mélyebb és profibb tudományos magyar csatornát, ha megfeszülök sem nagyon tudnék mondani.

King’s Tech

Bár a King’s Tech még egy igen új csatorna, mégis őszintén csodálkozom rajta, hogy milyen kevesen vannak rá feliratkozva – főleg, hogy a 22 ezres követőjéhez képest igen sokan nézik a videóját. Kezdő tartalomgyártóhoz képest Máté egészen dicséretes minőséget szállít, aminek az ívét a csatornára feltöltött tartalmain keresztül végig lehet követni.

Az érdeklődése őszinte, és meglepően profi: minden kütyüt, játékra alkalmas és/vagy árammal működő eszközt kellő részletességgel mutat be, és sokszor olyan témákat is megtalál, amit nemhogy magyar nyelven, de sok esetben még angolul sem találunk a platformon. De mondok egy párat, aztán meg lehet őket nézni a csatornáján ->

Bemutatta például, hogy mire megyünk egy Windows 7-tel 2023-ban, hogy milyen volt a gaming 2010-ben, hogy milyen PC-t lehet építeni egy konzol árából, vagy hogy milyen egy Nintendo 64-en játszani manapság. Máté egy egészen kreatív videós, aki láthatólag nagy energiákat fektet a tartalmaiba – a képi világa néhol a TheVR-t idézik (lehet, hogy inspirálódott tőlük). A videói tartalmasak, informatívak és érdekesek, öröm lesz látni a csatorna népszerűvé válását.

…ééés a Leet Hungary

Most persze sokan fognak felhorkanni az önfényezésen és az önreklámon, de gyorsan leszögezem, hogy erre senki nem kért meg engem, és semmilyen plusz pénzt nem kapok most ezért (talán Dani rámmosolyog majd a szerkesztőség folyosóján). De amit el kell ismerni, azt el kell ismerni: Dani, az írók és a vágók egészen kivételes, Magyarországon IS kiemelkedő minőségű, tartalmas, szórakoztató és informatív videókkal rukkolnak elő hétről-hétre a Leet YouTube-csatornáján.

Ezekben a videókban pedig a videojáték- és a szórakoztatóipar, na meg a Netlegendákkal az internetes világ olyan zugaiba nyerünk alapos betekintést, melyeket magyar nyelven eddig talán senki sem dolgozott még fel. Volt szó például a játékfejlesztés költségeiről, a magyar fejlesztésű játékokról, hogy miért kaszálja el a sorozatait a Netflix, de még Polgár Jenő históriájának is utána mentek.

Ezek lennének hát szerintem Magyarország legjobb ismeretterjesztő Youtube-csatornái, melyekből valóban hasznos tudást szívhatsz fel. Ha esetleg hiányolsz valakit, akkor mindenképp jelezd nekem kommentben, hogy együtt okosodjunk!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Az elmúlt évek 26 legjobb magyar játéka, amit mindenkinek ismernie KELL

 

×