Legtöbben az alsó és középkategóriából választják ki a PC alkatrészeket. Az 1080p felbontást akár 300 ezer forint alatt is elérhetjük.

2024.03.28. – Szinte minden órára jut egy-egy technológiával kapcsolatos hír. Ezek azonban általában méregdrága processzorokról, videokártyákról vagy egyéb PC komponensekről szólnak. A hírértékük ezeknek nagyobb, ám az átlagos felhasználó bizony nem ezekből a hardverekből szemezget. Nem véletlen, hogy december folyamán már érintettük a belépő szintű számítógépeket, hiszen sokan csak ezekből válogathatnak. Ezúttal egy kicsit drágább vizekre evezünk, ám szem előtt tartva a legjobb ár-érték arányú PC komponenseket. Az árcédula egyértelműen több lesz, mint a belépő masinák esetében, ám ezért cserébe bizony a kisajtolt FPS szám és a felhasználói élmény is jelentősen nőni fog majd.

Nézzük is, hogy milyen PC-t lehet kihozni 1080p felbontásra, 300 ezer forint alatt!

Alaplap, a PC lelke

Az alaplap kiválasztása kritikus. Egyrészt meghatározza, hogy mely gyártó platformja felé kell elköteleznünk magunkat néhány évig, másrészt befolyásolja a bővíthetőséget és a rendelkezésre álló lehetőségeket is. Ha az alsóbb kategóriát nézzük, akkor bizony hamar kiderülhet, hogy ár-érték arányban az AMD egységeivel járunk a legjobban. Ennek megfelelően egy 50 ezer forint alatti, B550 lapot céloztunk be. Az MSI MPG B550 Gaming Plus remek választás lehet 45 ezer forint környékén. A VRM hűtés már erősebb és jobb, mint a 30-35 ezres kategóriában, ráadásul mindezt rengeteg csatlakozással, bővítési lehetőséggel fűszerezte meg a gyártó. M2 slotból kettő áll a rendelkezésre, ahogy a PCIe 4.0 csatlakozó is alap kellék a chipsetnél. Memóriákból DDR4-et kér magának, így azt is megúszhatjuk költséghatékonyan.

Ha valaki inkább az Intelt preferálja, akkor szintén a középkategóriás B660/B760 chipset felé érdemes kitekinteni egy kis extra felár fejében. Az ASROCK B760 PRO RS/D4 alaplapját 55 ezer forint környékén kaparinthatjuk meg. Hasonló felszereltségre érdemes készülni, mint az AMD-s B550 chipset esetében. Azaz a PCIe Gen 4.0 itt is alap, ahogy az M2 csatlakozókból sincs hiány. A DDR4 itt is jobb út lehet, hiszen még mindig költséghatékonyabb, mint a DDR5 modulok.

Processzor

Processzor terén nem kell túl sokat gondolkozni, ha az AMD utat választjuk. Ennek az árkategóriának a királya egyértelműen a Ryzen 5 5600. PCIe 4.0 támogatás, 6 mag és 12 szál jellemzi az egységet. A mai játékokban is remekel, ráadásul a hozzá adott gyári hűtőt sem kell feltétlenül lecserélni. A Ryzen 5 5500-nál egyértelműen jobb választás, érdemes a gépre szánni azt a pár ezer extra forintot.

Ha az Intel lap mellett tennéd le a voksot, akkor szintén egy processzor jöhet szóba. Ez pedig nem más, mint az i5-12400F, melyet 53 ezer forintért lehet leemelni a polcról. Szintén 6 mag és 12 szál várja az operációs rendszer és a játékok utasításait az iGPU nélküli processzoron. Itt is elegendő lehet ideig-óráig a gyári hűtő, ám előbb-utóbb érdemes lehet elgondolkodni a cserén. Pár ezer forintért szóba jöhet az Arctic 36-os modellje, akár az Intel, akár az AMD egységhez de ahogy mondtuk, nem kötelező még ezen a szinten.

Videokártya

Az RTX 3050 6GB-os változata éppen a napokban izzadt a tesztpadokon, így hamar kiderült, hogy egyáltalán nem ajánlható nyugodt szívvel. Ebben a kategóriában érdemes kerülni az Nvidia-t, hacsak nem életszükséglet az Nvidia Reflex vagy épp a Geforce Experience. Itt bizony egyértelműen az AMD győz. A ray tracing lemaradásuk ebben a kategóriában nem számít, hiszen a játékosok nem fogják bekapcsolni azt, örülnek, ha ray tracing nélkül is megvan az áhított 60, 75 vagy 144 FPS.

Igazi 1080p kártya az RX 6600

Igazi 1080p kártya az RX 6600 – Forrás: TPU

Ennek megfelelően az AMD Radeon RX 6600 VGA-t érdemes becélozni, melyet már 80-85 ezer forint környékén is meg lehet kaparintani. 1080p felbontásban, kompromisszumos beállításokkal szinte minden címmel elboldogul, de szélsőséges esetben akár 1440P, LOW beállításokra is befogható.

Memória

A DDR4 adott, az AMD korábban pedig elárulta, hogy AM4 processzorok esetén a 3600 MHz-es órajel lehet az arany középút. A 16 GB-ot mindenképp érdemes lehet becélozni, de a kedvező memóriaárak miatt akár a 32 GB is reális cél lehet. A Corsair Vengance LPX 16 GB-os változata 17 ezer forint, míg 32 GB-ért 36 ezer forintot kell kiadni. Itt az egyéni preferencia dönthet, de 16 GB már nem érdemes adni ezen a szinten sem.

Intel esetében szintén maradt a DDR4 a lapnak köszönhetően, a 3200 MHz órajelet érdemes becélozni, ha a kék oldalt választanánk. Itt a Kingston Fury 16 GB-os változata szintén 17 ezer forint, ám a 32 GB-ot már 30 ezer forint alatt is megúszhatjuk.

SSD

Manapság a rendszert és a legtöbbet futtatott játékokat, alkalmazásokat kötelező SSD-re pakolni. Az alaplap rendelkezik M.2 foglalattal így érdemes lehet ezt a kialakítást becélozni. Erre a feladatra ezen a szinten kiválóan befogható a Kingston NV2-es SSD-je. Igen, léteznek gyorsabb vagy épp több használatot bíró SSD-k is, ám a legtöbb esetben komoly felárral járnak. A korábbi NV1 SSD-ket érdemes messziről elkerülni, ahogy az A400 is tiltólistás modell. Az 1 TB-os Kingston NV2-t már valamivel 22 ezer forint körül megkaparinthatjuk. Ha belefér, akkor meg lehet célozni a Samsung 980-at vagy épp a Fury Renegade SSD-ket is, ám ezek már 30 ezer forint felett várják a vásárlókat.

A táp

A processzorok 65-100 watt környékén fogyasztanak, az RX 6600 sem kér többet 130-150 wattnál. Ez bizony azt jelenti, hogy minden komponenst 100%-on hajtva sem nagyon kér egyik masina sem 250-270 wattnál többet. Egy kis jövőbiztosság azonban nem árthat, így az 500-600 wattos tápokat érdemes kinézni magunknak. Hazánkban olyan kicsik a különbséget a 450W és 550W közötti tápok között, hogy maximum pár ezer forintot spórolhatunk a „gyengébb” táppal. Ennek megfelelően egy 550 wattos, GOLD tanúsítvánnyal rendelkező, kiváló belső alkatrészeket felvonultató Seasonic került kiválasztásra a Seasonic G12 GC 550W képében. Moduláris kialakítást itt még nem kell várnunk, de magabiztosan kiszolgálja a gépet akár egy évtizeden keresztül is.

PC Ház

Elérkeztünk az utolsó ponthoz. A ház kiválasztása már nagyon szubjektív történet, hiszen a szín, a méret és a felszereltség is egyénenként változik. Érdemes a Mesh kialakításra törekedni, hogy garantáltan jól szellőzzenek a komponensek. Sokan azonban az RGB-ről sem szívesen mondanak le, így ennek megfelelően a Zalman N5 MF RGB került ki győztesen. 20 ezer forint alatt megkaparintható, gyári RGB ventilátorokkal és Mesh előlappal érkezik. ATX méretű alaplapokat is gond nélkül befogad, ráadásul a gépház elejére akár 360-os radiátor is szerelhető, ha később AiO-ra váltana a vásárló. A VGA hosszúsága sem miatt sem kell aggódni, hiszen 36 centis szörnyeket is bepattinthatunk a gépbe.

Mennyi az annyi?

A decemberben összeállított, 180-190 ezer forintos belépő szintű géphez képest tehát több szinten is ugrottunk minőséget. Ideje összeadni az egyes komponenseket.

AMD build

Intel build

A fenti összegekből hamar leolvasható, hogy ha megelégszünk 16 GB memóriával, akkor akár már 260 ezer forint környékén is megúszható a masina összerakása. Ha 32 GB RAM mellett döntünk, akkor is bőven a 300 ezer forintos lélektani határ alá, 280 ezer forint környékére érkezünk. Intel esetében körülbelül 10 ezer forintos felárral érdemes kalkulálni, de így sem érjük el a 300 ezer forintot. Mindezt úgy, hogy viszonylag kompromisszummentes számítógépet kapunk. 1080p felbontás fölé persze nem érdemes menni a masinával, ahogy egy gyorsabb SSD sem árthat a későbbiekben, ha sok nyers fájlal dolgozik a felhasználó. A számítógép AAA címekben megugorja a 60 FPS-t, még ha nem is Ultra beállításokon, kompetitív címek esetében pedig bőven teljesíthető a 144 FPS is.

Természetesen kicsit gyengébb táppal, gyengébb alaplappal akár a lélektani 250 ezer alá is le lehetne tolni a költségeket, ám ekkor komoly csorba esne a későbbi bővíthetőségen, fejleszthetőségen. Később egy erősebb videokártyával akár több évvel is kitolható a konfiguráció használhatósága, ám ott már érdemes lehet az Nvidia háza tájára is elnézni a sokkal kedvezőbb fogyasztások miatt.

Ezt láttad már?

Akkora szintet léphet az Xbox, amekkorát a PlayStation valószínűleg sosem fog

×