A belépő szintű PC alkatrészek kiválogatása után két konkrét masina is elkészült. Kiderült az is, hogy mennyibe is kerülhetnek a teljes számítógépek.

2023.12.22. – Az oldal hasábjain és a nemzetközi sajtóban sokszor szerepelnek hardverrel kapcsolatos hírek. Az esetek nagy részében azonban ezek valamilyen rekordöntéshez vagy nagyobb bejelentéshez kapcsolódnak. Értelemszerűen azokban a bejegyzésekben szereplő hardverek a felső(bb) kategóriából kerülnek ki, az árcédula is ehhez igazodik. Éppen ezért hajlamosak lehetünk elfelejteni, hogy a felhasználók sok esetben inkább az olcsóbb termékekből válogatnak. Sokszor egy-egy belépő kategóriás termékkel sokkal költséghatékonyabban meg tudjuk oldani egy gép építését, komolyabb teljesítményromlás nélkül. Manapság egyre drágább a beugró az alaplapok, processzorok, videokártyák világába, ám ez ellen nem igen tudunk mit tenni.

Felmerülhet a kérdés: mit is tekintünk belépő kategóriának? Ez a kifejezés a mi olvasatunkban nem a lehető legolcsóbb terméket jelenti. Természetesen igyekszünk minél kedvezőbb árú, alsó kategóriás komponenssel szolgálni, de több szempontot is figyelembe kell venni ezek kiválasztásánál. Könnyen lehet, hogy extra pár ezer forint ráfizetésével első ránézésre hasonló kategóriájú alaplapot, processzort vagy épp videokártyát kapunk, miközben ez nem így van. Figyelni kell arra is, hogy ne azon a minimális összegen múljon a gép stabilitása, a későbbi bővíthetősége, esetleg az elérhető lehetőségek tárháza. Könnyedén előfordulhat, hogy a most extrának tűnő felár akár két-három évvel is meghosszabbíthatja a gépünk életciklusát. Így már nem is olyan sok az a 3-6 ezer forint, igaz?

Az elkészült belépő számítógépek

Elérkeztünk a „belépő” kategóriát boncolgató bejegyzések utolsó állomásához. Ebben a korábban gondosan kiválogatott alkatrészekből állítunk össze két képzeletbeli számítógépet. Ennek köszönhetően az Intel és az AMD rajongók is képben lehetnek, hogy nagyjából mire lehet számítani a belépő kategóriában. Az árcédula sokak számára meglepő lehet, a COVID-járvány idején bizony nem úsztuk volna meg ennyiből. Ráadásul korrekt ház és kiváló minőségű táp került a gépzetekbe, ilyen téren sem szabad lejjebb engedni az igényeket. Nézzük is az elkészült Intel és AMD számítógépeket!

Intel

Az Intel – Nvidia párosítás statisztikailag a legnépszerűbb kombináció a gamerek körében, így a képzeletbeli Intel buildbe a GTX 1650 videokártya került. A processzorhoz jár gyári hűtő, mely ezen a szinten még teljesen vállalható, hiszen barátságos a fogyasztása.

Összesen: ~ 196 ezer forint

AMD

Az AMD processzorhoz pedig remek választás lehet egy AMD videokártya, főleg ha AMD rajongók is vagyunk. Természetesen ez sem kötelező, rengetegen használnak AMD processzor mellé Nvidia kártyát, ám így legalább kicsit eltérnek egymástól a buildek. AMD oldalon is jár gyári hűtő a processzorhoz, így külön azzal itt sem kell foglalkozni.

Összesen: ~ 184 ezer forint

Jól leolvasható, hogy mindkét esetben sikerült 200 ezer forintos álomhatár alatt maradnunk, miközben teljesen használható masinát kaptunk. A videokártyákból adódó különbség billentette át az AMD masina felé a mérleget, ám még így sem kell olyan hatalmas eltérésre gondolni. Azonos videokártyával gyakorlatilag forintra pontosan megegyezne a két gép.

A várható teljesítmény

Átlag FPS - Nvidia GTX 1650 - Intel A380 - AMD RX 6400

Nvidia GTX 1650 – Intel A380 – AMD RX 6400 – Szinte tizedre pontosan megegyezik a kártyák átlaga

A videokártyákat vizsgáló bejegyzésünkben hamar kiderült, hogy a GTX 1650, RX 6400 és Intel Arc A380 triója teljesítményben nagyon azonos. Sokkal inkább a személyes, szoftveres preferenciák dönthetnek ebben a kérdésben. A processzorok bőven kihajtják ezeket a kártyákat. Az nem kérdés, hogy kompetitív címekben a 144-es FPS határt simán megugorják már ezek a masinák is, legyen szó Fortnite Performance módról vagy épp Valorant meccsről. Az AAA címeknél pedig valami hasonlóra készülhetünk majd:

Alacsony beállításokon már a 60 FPS is sima - AMD RX 6400

Alacsony beállításokon már a 60 FPS is sima – AMD RX 6400

A beállításokat mindenképp le kell tekernünk, sokszor a legalacsonyabb szintre, ám, ha ezt megtesszük, akkor 1-3 éves AAA címek esetében is elérhető a 60 FPS 1080p felbontáson. A legtöbb esetben pedig még át is lépik azt a gépek. Ezt mindenképpen jó látni, 200 ezer forint alatt is teljes élhető mindkét konfiguráció. Később a videokártyát érdemes majd először fejleszteni, sokkal több extra képkockát nyerhetünk, mint a processzorok cseréjével. 

Produktivitásban sem vérzik el a 4 mag

Produktivitásban sem vérzik el a 4 mag

Az alkalmazásokkal sem lesznek problémák. Bár első ránézésre az Intel elvérezhet(ne) a 4 fizikai mag miatt, a valóság mást mutat.  Produktivitás alatt sem jön ki a 4 mag hátránya, rengeteg 6 magos AMD és Intel processzort legyűr. Sőt, a fentebb kiválasztott AMD processzornál is erősebb egy kicsit. Bátran befoghatjuk lazább képszerkesztésre, netán videoszerkesztésre mindkét masinát, sőt még egy kis light-os streamelés is beleférhet. Ebben az esetben érdemes Nvidia kártya felé nyúlnunk az NVENC coded miatt. A multitaskkal sem lesznek problémák, nyugodtan pöröghet játék mellett Discord vagy épp YouTube videó is.

Az elkészült masinák természetesen csak tájékoztató jellegűek, hiszen folyamatosan alakul a piac és mások lehetnek az egyéni igények is. A belépő szintű alkatrészek kiválasztásának megindoklásáért, érdemes lehet külön-külön is elolvasni az egyes bejegyzéseket, hogy miért esett egy adott processzorra vagy épp SSD-re a választás.

Így válassz belépőszintű PC tápegységet – Ezekre figyelj vásárláskor!

×