A Blizzard korábbi elnöke úgy véli, hogy a játékosoknak lehetőséget kellene adni arra, hogy a játék befejezése után „borravalót adjanak” a fejlesztőknek.

2024.04.15. – No, képzeld el, hogy a nehezen megkeresett pénzedből veszel magadnak egy játékot, és ha tetszett, akkor még van lehetőséged arra is, hogy a fejlesztőknek küldj egy kis jattot. Erre pedig egy gombnyomással lehetőséged lenne, legalábbis egy nemrég megjelent elképzelést szerint. A Blizzard korábbi elnöke, Mike Ybarra nemrég arról beszélt, hogy

a játékosoknak a játék befejezése után „borravalót” kellene adniuk a fejlesztőknek.

Játékárak

Nem véletlenül elég kényes téma mostanában a videojátékok ára. Miközben a játékipar mindenhol költséget csökkent, fejlesztőket küldenek el, a fejlesztési költségek egyre csak nőnek, sajnos a játékosok egyre többet tapasztalják a minőségromlást. Közben persze a válság is megnehezíti az emberek életét, nem könnyű mindig kiadni azt a 60-70 dollárt/eurót egy-egy játékért, főleg mikor néhány cím a megjelenés napján játszhatatlan és hemzseg a hibáktól. Az elmúlt években standard lett az AAA-s játékok esetében a 70 dollár, a szokásos 60 helyett, bár a Saber igazgatója szerint ezt tarthatatlan és el fog tűnni. Úgy legyen! Most a Blizzard egy korábbi vezetője mondta el a saját véleményét a játékok árazásáról.

Mike Ybarra a Blizzardhoz csatlakozott, miután hosszú ideig a Microsoftnál dolgozott, az Xbox stúdióban kezdte 2000-ben. A Microsoftnál eltöltött ideje alatt részt vett az Xbox Studios munkájában, később pedig a Blizzard Entertainment elnöke lett. Két és fél évig töltötte be a Blizzard elnöki posztját, a Blizzard felvásárlása után visszament a Microsofthoz. Most megosztotta gondolatait egy új rendszerről, amivel a rajongók kifejezhetik támogatásukat a játékfejlesztőknek.

Borravaló?!

Amint arról a VGC is beszámolt, Mike Ybarra nemrég a Twitter oldalán osztotta meg gondolatait. Szerinte a játékosok lehetőséget kéne kapjanak arra, hogy „jattot adjanak” a játékfejlesztőknek, ezzel kifejezve azt, hogy megbecsülik a fejlesztők munkáját. Még néhány játékot is megemlített, amiben el tudja képzelni, hogy lehetne egy „jatt” gomb, amivel plusz pénzt lehet küldeni a fejlesztőknek. Természetesen a játék árán és egyéb költségein (pl. mikrotranzakciók) kívül. Ilyen lehetne szerint a Baldur’s Gate 3 vagy az Elden Ring. Az elképzelés szerint a borravaló összege egyedi, és mindez egy lehetőség lenne, nem kötelező.

Te adnál?

Természetesen a kijelentés igen vegyes reakciókat szült, voltak támogatók és ellenzők is. Alapvetően a legnagyobb ellenérv az, hogy mindeközben nincs arra kitalált rendszer, ami segíti a visszatérítést, amennyiben egy játékos csalódott abban, amiért fizetett. De lehetőség teremteni arra, hogy a játékosok még többet költsenek, az viszont porondon van.

Természetesen vannak olyan játékok és olyan fejlesztők, akik bizonyára megérdemelnék, hogy kapjanak egy kis extra jattot a játékosoktól. Ugyanakkor szerintem arra az esetre is ki kéne dolgozni valamit, amikor egy játékos, aki pénzt fizetett a játékért, NEM azt kapja, amiért fizetett. Nem egyszer futok bele abba, hogy a Rainbow Six: Siege szerver haldoklik, nem lehet játszani, kidob a meccsből, rossz a ping, stb. Egész napokat nem lehet játszani valamivel, amiért fizettünk. Szerintem kéne egy olyan jogi lehetőség a játékosok kezébe, amivel felelősségre vonható egy olyan kiadó, ami nem biztosítja megfelelően a kifizetett szolgáltatást.

Szóval szerintem az éremnek erősen két oldala van, miközben nem ellenzem a jattolós rendszert. Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan fejlesztők, csapatok, akik számára nagyon fontos lenne a borravaló, megérdemlik, jó helyre kerül és akár a megélhetést jelentheti. A videojátékok magas ára és a mikrotranzakciók miatt az elmúlt években rengeteg vita alakult ki. A Dragon’s Dogma 2 körül például szintén állt a bál, mivel a játékosok olyan alapvető mechanikákért fizethettek, mint a karakterek újjáélesztése és a gyorsutazás. Szóval marad a kérdés: ha lenne rá lehetőséget, te adnál borravalót a fejlesztőknek?

Ezt láttad?

A 2000-es évek 9 legjobb anime-sorozata, amiken generációk nőttek fel

×