Az Nvidia RTX 3050 6 GB-os változata a Super kártyákkal ellentétben kifejezetten csendes bemutatót kapott. Úgy tűnik, hogy nem véletlenül.

2024.03.26. – Az Nvidia januárban több új kártyát is bemutatott. A hónap sztárjai egyértelműen a SUPER kártyák voltak, a 4070, a 4070 Ti és a 4080 is kapott ilyen változatot. Hol a teljesítményen javított a gyártó, hol pedig az árcédulán finomított. A kártyák megérkezése alaposan átrendezte a videokártyás szegmenst, mely bizony még az árazásokon is tetten érhető. Az Nvidia azonban 2024 első hónapjaiban kiadott egy negyedik kártyát is. Régóta ismert volt, hogy RTX 4050-re nem számíthatunk a jelenlegi generációban, ám az eredeti RTX 3050 veszélyeztette a széria eladásait.

Itt lép színre a bejegyzés főszereplője, az RTX 3050 6GB-os változata. Az Nvidia nem csak a GTX 1630 és 1650 kártyák forgalmazását szünteti be, de az RTX 3050 8 GB-os változata sem lesz már sokáig a piacon. Helyére egy gyengébb változat érkezett, mellyel az Nvidia az alsóbb kategóriában képviseltetné magát. Kellően távol van teljesítményben az RTX 40 szériától, mindeközben viszont kellően erős ahhoz, hogy a nagyon szűkös kerettel rendelkező felhasználók megvásárolhassák. Remek kérdés volt azonban, hogy a kártya mindennapi körülmények között mire is képes. Szerencsére a TechSpot munkatársai erre a napokban meg is adták a választ.

Az alap adatok

Az Nvidia 2304 maggal vértezte fel az új variánst, a korábbi változat 2560 egységgel rendelkezett. Az alap és boost órajel is csökkent, a memória pedig a korábbi 8 GB – 128 bit helyett immáron 6 GB – 96 bit konfigurációban pihen a nyomtatott áramkörön. HDMI-ből a 2.1-es változatot támogatja a GPU, DisplayPort esetében azonban a kifejezetten réginek tekinthető 1.4a szabvánnyal kell beérni. A kártya fogyasztását 70 watt környékére lőtte be a gyártó, azaz akár még a PCIe slotból is kinyerhető a szükséges mennyiség, nincs is szükség külön tápkábelre.

Teljesítmény játékok alatt

A TechSpot csapata 13 címben izzasztotta meg az alsó kategóriát. A felbontást itt nem is érdemes kivesézni, egyértelműen a 1080p az, amit érdemes megcélozni. A rossz hír, hogy még ilyen alacsony felbontás és letekert beállítások esetében sem volt meg mindig a stabil 60 FPS. A hazánkban hasonló áron mozgó RX 6600 kártya közel 53%-ot ver a 6 GB-os RTX 3050 modellre. Az Nvidia ray tracing előnye ráadásul ezen a szinten még meg sem villanhat, hiszen RT nélkül is alig sikerült megugrani a 60 FPS-es limitet.

A játékok között leolvashattunk a Counter-Strike 2, Assassin’s Creed, Alan Wake 2 vagy épp a Hogwarts: Legacy címeket is, így igazán változatos felhozatal alatt izzadt a kártya. A beállításokat pedig minden esetben a játékok által meghatározott legalacsonyabb lehetőségekre állították, egyedül a Counter-Strike 2 esetében próbálkoztak meg a közepes presettel. Az RTX 3050 6GB nyers erőben tehát az RX 6500 XT és az Intel Arc A580 szintjét hozza.

Verdikt – Tévút az RTX 3050 6GB?

Az RTX 3050 6GB valóban oda került, ahová az Nvidia szánta. Nem csak a memória szenvedte meg a költségcsökkentést, de bizony a grafikus magok is. Ez a tény bizony FPS számban is tetten érhető, az eredeti variánshoz képest is le van maradva az új változat. Az Nvidia nyers erőben az RX 6500 XT szintjére pozicionálta a kártyát, ám árban inkább a már 80 ezer forint környékén elcsíphető RX 6600-hoz van közelebb kishazánkban is.

Drágán nyitott az RTX 3050 - Pár ezer forinttal többért már RX 6600-at kapunk

Drágán nyitott az RTX 3050 – Pár ezer forinttal többért már RX 6600-at kapunk

Ennek megfelelően a megvásárlását CSAK akkor lehetne ajánlani, ha valamilyen Nvidia exkluzív funkcióra van szükségünk. Ide sorolhatjuk az NVENC chipet vagy épp az Nvidia Reflex funkciót. A felhasználók jelentős többsége azonban sokkal jobban jár, ha a régebbi, 8 GB-os változatra csap le vagy a fentebb is említett RX 6600-ra. Hiszen abban az esetben jóval több FPS-t, jelentősen több memóriát kap kézhez, mely extra 2-3 évet is jelenthet élettartamot tekintve. Az azonban kétségtelen, hogy ez a kártya már nem veszélyezteti az RTX 40 széria eladásait, ám a jelenlegi árcédulán még jócskán finomítania kell a cégnek, hogy egyáltalán életképes maradhasson.

Ezt láttad már?

Ezzel a 25 fantasztikus játékkal teljesen ingyen játszhatsz PC-n

×