Nem tetszik valami? Sebaj! Tiltsuk be! Tiltsunk be mindent!


Bódi Dániel

*A szerkesztő egyéni véleménye nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

2024.03.29. – Tiltsuk be az agresszív gamer streamereket, akik csapkodnak, dühöngenek, népszerűsítik az oktalan erőszakot, a dühkezelési problémáikat elbagatellizálják!
Tiltsuk be azokat a gamer streamereket, akik mindenféle Indiában, Thaiföldön, Kínában embertelen módokon gyártott termékkel próbálnak extra bevételhez jutni!
Tiltsuk be azokat a gamer streamereket, akik mindenféle egészségre potenciálisan káros terméket népszerűsítenek – mint a cukrozott üdítőital!
Tiltsuk be azokat a streamereket, akik káromkodnak, hiszen az ő adásaikat is mindenki szabadon láthatja = veszélyesek a gyerekeinkre!
Tiltsuk be azokat a streamereket, akik nevek beolvasásával manipulálják a nézőiket, így veszik rá őket a pénzköltésre!
Tiltsuk be a 24 órás, a 48 órás, a 72 órás, a hetekig/hónapig tartó maratoni streameket, mert rossz példát és mintát állít a potenciálisan fiatal nézők elébe!
Tiltsuk be azokat a streamereket, akik loot boxokkal teli játékokkal játszanak, hiszen ezzel közvetlenül népszerűsítik a szerencsejátékot!
Tiltsuk be az összes olyan IRL streamert, aki nem tudja megoldani, hogy élő adásban elhomályosítsa a háttérben csak az életüket élő, utazó, sétáló emberek arcát!
Tiltsuk be azok olyan IRL streameket, amiben embereket kiszolgáltatott és/vagy hátrányos helyzetben ábrázol, mivel az érzékeny lehet sok néző számára!
Tiltsuk be a politikai tartalmú streameket!
Tiltsuk be a horrorjátékos streameket és vele együtt az ÖSSZES 18+-os játékot mutató adásokat, hiszen sok máshoz hasonlóan azt is nézhetik olyanok – regisztráció nélkül is, akik bőven a PEGI és az ESRB besorolás alá esnek!
Tiltsuk be az ÖSSZES streamert, akik egészségtelen életmódot népszerűsítenek úgy, hogy hosszú órákon keresztül mozdulatlanul ülnek egy helyben a képernyő előtt, és egyszer egy szóval sem mondják el a nézőiknek, hogy ez bizony káros!

Legyen minden JÓ!

Ui.: A magyar néplelket ismervén nem lepődnék meg nagyon, ha jó sokan jó hevesen egyetértenének a fentiekkel, vagy legalább egy részével, elvégre mi vagyunk a 10 millió házmester országa, ahol nem a megoldás keresésére való, hanem a mindent és lehetőleg azonnal tiltsunk be hajlamot szívtuk magunkba az anyatejjel. Ezért is lehet, hogy mindenki hevesen és állva tapsol a Twitch döntése nyomán: betiltották azokat a streameket, amikben hosszabb ideig feltűnhetnek intim női testrészek, amik hosszú ideig akkor sem lehetnek képernyőn, ha amúgy ruhába vannak csomagolva.

Taps, taps, taps! Végre valaki! Csak közben két kattintással arrébb meg gumikacsákat lovagolnak falatka bikiniben, amiket éppúgy láthat, nézhet, élvezhet bárki regisztráció nélkül is, mint a fentebb sorolt, sokak által jogosan, vagy alaptalanul utált műsorfajtát.

Ez például továbbra is gond nélkül mehet:

Ezt pedig épp most tiltották be:

De kérdem én naivan, ha valóban a kiskorúak védelme a fő ok és a valóban nemes cél, akkor kérem, miért nincsenek regulázva azok a streamek és streamerek, akik olykor-olykor elengednek egy jól irányzott öblös káromkodást? Akik mindenféle egészségtelen, káros, vagy morálian erősen megkérdőjelezhető dolgot, vagy viselkedésformát népszerűsítenek? A szintén ultramegosztó politikai tartalmakkal mi lesz?

Különös dolog megoldás helyett behódolni azoknak a pontosan ugyanolyan Twitch-egyenstreamereknek, akik mindenen és mindenkin számon kérik, hogy miért nem olyan minden és mindenki, mint amilyen ők. Aki eltér, mást mer mutatni az adásban, arra jogosan kérhető a tiltás: így válik szép lassan mindenki teljes mértékben megkülönböztethetetlenné a Twitchen, a nézők pedig ezért vándorolnak inkább olyan platformokra, ahol még megtalálnak maguknak egyedi személyiségeket.

A Twitch persze még akkor is behódol ezeknek az infantilis tiltásakarásoknak, ha közben amúgy totál ellentmond saját magának. Mert ez a könnyebb út: betiltani mindent, amit a nép hangosan követel ahelyett, hogy mondjuk a regisztrálatlan felhasználók elől elrejtenék a kifogásolt tartalmakat. Hogy mondjuk normális módszert dolgozzanak ki a tartalmak határozottabb elkülönítésére. Hogy a szülők például jobban és könnyebben átlássák, melyek azok a streamerek, akiknek az adását megengedhetik nézni a csemetének, mert tudják, hogy nem mutat neki direkt vagy közvetetten szerencsejátékot, nem próbál neki eladni semmi vackot, és nem buzdítja cukros szarok fogyasztására, és nem láthat mondjuk kibelezett embereket és hörgő gusztustalan szörnyeket közel sem neki való horrorjátékban. Mert hát, ugyebár az volna a valódi családbarát kontent.

A „csak regisztrált/ellenőrzött felhasználóknak” működés pedig a valódi gyermekvédelem/családbarát hozzáállás mellett azért is lenne előnyös, mert így tulajdonképpen elejét vennék a fentebb látható kísérletezésekből eredő botrányoknak is. Ha mindenkinek egyértelműen kijelölnék a „helyét” és mozgásterét, akkor aligha kerülnének címlapokra a jelenlegi megkövetelt sémától eltérő streamerek és megosztó tartalmaik.

Ehhez viszont egy normálisan és átláthatóan működő platformot kellene üzemeltetni, amire már nincs akkora akarás. A Twitch egyetlen egy szerencséje, hogy eddig még senki sem tudott tachnikailag jobb streaminget fejleszteni. Amint ez megtörténik, a platformnak lőttek. De ilyen tutyimutyi, házmester, tiltsunkbemindentis működés láttán nem is kár érte.

*A szerkesztő egyéni véleménye nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Ezt is olvasd el:

Jósok? időutazók? – Sorozatok, amik tűpontossággal jósolták meg a jövőt

×