Mutatunk 6 olyan jelenetet népszerű és közismert sorozatokból, melyekben észrevétlenül, de tűpontosan megjósolták a jövőt.


Bódi Dániel

2022. 10. 04. – Jövőbelátó fenoménok, esetleg időutazók lennének az alábbi sorozatok írói? Aligha, valószínűleg csak az óriási képzelőerejük véletlenül találkozott a valósággal, bár ettől függetlenül egészen elképesztő, de egyben félelmetes, hogy páran mennyire beletrafáltak az előttük álló jövőbe. Íme 6 sorozat, ami tűpontosan jövendölte meg a jövőt.

6. Jóbarátok – Facebook/közösségi média

Egy teljes évvel járunk a Facebook tényleges elindulása előtt (akkor még The Facebook néven), amikor egy nagyon érdekes jelenetet láthattak a nézők a világ legnépszerűbb sorozatában, a Jóbarátokban. Ami érdekes, hogy egészen pontosan megjósolta a közösségi médiát, sőt, még annak hatását is.

Pedig nagyon sokat senki nem tulajdonított a dolognak, amikor Chandler megkérdezte a laptopja előtt üldőgélő és vadul pötyögő Rosst, hogy mi az Istent csinál épp. Ross ekkor egy olyan oldalt vázolt neki, amin kapcsolatba léphet más emberekkel, nyilvánosan kiposztolhat magáról dolgokat – vagyis tulajdonképpen körülírta a közösségi oldalakat. Chandler erre a tőle megszökött szarkasztikus stílusban csak annyit mondott,

hogy de jó, akkor ez egy gyorsabb módja annak, hogy elmondjam az embereknek, hogy munkanélküli és gyermektelen vagyok”.

Ez persze nagyon vicces volt, ugyanakkor erősen rámutatott a közösségi média legsötétebb oldalára is. Vagyis arra, hogy az emberek non-stop a másik orra alá dörgöli az életét, aztán pedig másokéval kezdi el összehasonlítani a sajátját.

5. A Simpson család – egy csomó minden + Donald Trump elnök

A Simpson családdal kapcsolatban kering egy eléggé vad állítás, miszerint az írók vagy látnokok, vagy egyenesen a jövőből jöttek, annyi mindent sikerült pontosan megjósolniuk az animációs sorozatban. És valóban, elképesztően sok dolog történt úgy, ahogyan a kult-klasszikus sorozatban vázolták, az alkotók viszont jókat nevetnek a teóriákon, ők ugyanis csak jó képzelőerővel bírnak.

Ez valószínűleg így is van, de azért mégis elég vicces, hogy mennyi jóslatuk vált be. Például Donald Trump elnöksége, ami abban az időben, amikor az ominózus rész adásba került, erre aligha volt bármi esély. Trump ugyanis már akkor is egy idősödő, a politika iránt csak felületesen érdeklődő üzletember volt, aki nem is nagyon mutatott különösebb érdeklődést a közélet iránt.

Az írók pedig elvileg még csak nem is így tervezték azt az epizódot, Trump neve pedig a forgatókönyvben csak egy helyfoglaló geg volt. Ez viszont a stábon belül is akkora poén lett, hogy Trump nemcsak indul, de meg is nyeri a választást, hogy végül benne hagyták. Azt viszont a legvadabb álmaikban sem gondolták volna, hogy mintegy 16 évvel később valóra is válik.

4. A Jetson család – szinte mindent

Egészen hihetetlen, hogy a Simpson család mellett a másik animált família, a Jetsonok is mennyi mindent láttak előre. Megjósolták a futópadokat, az okos ébresztőórákat, az okos asszisztenst, a videohívásokat, de még a robotporszívókat is. De egy mindennél abszurdabbnak tűnhetett az 1960-as években.

A Jetson család 1962-től a 80-as évek végéig futott, amikor a tévék még egészen nagy, böhöm bestiák voltak. Akkor még eléggé elképzelhetetlen volt, hogy valaha is olyan készülékek lesznek, melyek az akkori daraboknál drasztikusan könnyebbek vagy vékonyabbak, karcsúbbak legyenek, mégis, a Jetsonoknak a nappalijában egy ilyen állt.

A lapostévék valódi felbukkanása előtt évtizedekkel sikerült előre megjósolni a tévézés jövőjét, most pedig már azt nehéz elképzelni, hogy egy készülék három ujjunknál vastagabb legyen.

3. Dokik – Hol bujkál Osama Bin Laden?

A Dokik minden idők egyik legjobb vígjáték-sorozata, ami John Dorian, azaz JD és munkatársai mindennapjait mutatja be egy kitalált, a Szent Szív Kórházban. A történet egyik legfurább és egyben egyik legszórakoztatóbb figurája a Mindenes volt, akiről annyira titokzatos volt, hogy még a valódi nevét sem tudták meg – ezért hívta mindenki a Mindenesnek.

Na de ő tényleg egy nagyon fura fazon volt, aki állandóan elő tudott állni a hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb történetekkel. Így esett, hogy egy ponton simán elspoilerezte Osama Bin Laden tartózkodási helyét. Persze nem túl pontosan, de azért eléggé érdekes lehetett utólag az íróknak, amikor az amerikai különleges alakulat végül valóban nem Afganisztánban, hanem Pakisztánban bukkant a nyomára. Pont, ahogyan a Mindenes is mondta.

2. Star Trek – A holdra szállás

Gene Roddenberry kultikus sci-fi eposzának jóslata eleinte nem kapott túl sok figyelmet, amikor a ’60-as években adásba került, pedig egészen félelmetesen pontosnak bizonyult. Méghozzá évekkel később.

Volt egy rész 1967-ben, amikor az Enterprise és legénysége elég nagyot utazott vissza az időbe, de még így is a sorozat gyártásának évei elé, egészen konkrétan 1969-be. Kirk kapitányék nem sokkal az érkezésük után elkapnak egy rádióadást, amiben a NASA kommunikációját hallhatják, miszerint az űrhajósokat a Cape Kennedy-n felkészítették a felszállásra, hogy aztán végrehajtsák a történelmi landolást a Holdon.

Nos, máig nem tudni, hogy az írók csak beletrafáltak, vagy tényleg tudtak valamit, mindenesetre akkoriban elég vad jóslatnak tűnt, tekintve, hogy Oroszország többször is beelőzte az űrversenyben Amerikát. Visszatekintve viszont félelmetes pontossággal trafáltak bele szinte mindenbe, az Apollo 11 ugyanis tényleg akkor hajtotta végre sikeresen a Holdra szállást.

Mivel a jelenetet sehogy sem leltem, itt hagyom ezt a kedves dalt egyenesen a Nemzetközi Űrállomásról:

1. A magányos harcosok – 9.11

A magányos harcosok című sorozatra egészen biztosan nem emlékszik már senki sem, ami annak fényében, hogy egyetlen évad és 13 epizód után kukázták, egyáltalán nem meglepő. Pedig minden esélye megvolt rá, hogy nagyot menjen a képernyőkön, hiszen eredetileg az X-Akták összeesküvés-elméleteket boncolgató spinoffja volt, aminek tűpontosan sikerült megjósolnia az amerikai történelem egyik legtragikusabb eseményét.

A legelső rész ugyanis arról szólt, hogy a kormány titokban összeesküdött egy repülőgép eltérítésére, amit a World Trade Centerbe próbáltak irányítani. Az ominózus epizód 2001 márciusában, azaz bő fél évvel a szeptemberi terrorcselekmény bekövetkezése előtt. Valószínűleg az összeesküvés-elméletek gyártói és hívői is innen vehették az ötletet a konteóikhoz.

Na és te tudsz még ilyen félelmetesen pontos jóslatokat sorozatokból, amik végül tényleg valóra váltak?

Ezt is olvasd el:

Így néznének ki egy horrorfilmben a Pokémonok egy MAGYAR művész szerint

 

×