Ha valami hasonlót keresel, mint az Alone in the Dark, maradnál a műfajnál és imádod, ha borsódzik a hátad, akkor ezt az 5 túlélő horrorjátékot ne hagyd ki!

Gábor János

2024.03.22. – Az Alone in the Dark a legutóbbi ikonikus horror franchise, ami remake-et kapott, és akár valami hasonlót keresel, akár csak ugyanazt a viszkető félelmet akarod érezni, akkor jó, ha tudod, hogy egy csomó nagyszerű játék van, ami hozza a túlélő horror legjavát. A műfaj új reneszánszát éli az utóbbi években, és kapott is egy csomó friss, innovatív élményt, hogy még jobban kitörjön a frász. Ezekből kapsz most egy szubjektív villámválogatást, a GGrecon segítségével.

Alan Wake 2

Mi más? Ha a túlélőhorror szürreálisabb és műfaji szempontból is egyik legszokatlanabb játékára vágysz, akkor az Alan Wake 2-nél nehéz merészebbet és jobbat találni az elmúlt évekből. Két főszereplővel játszhatsz: Saga Anderson egy nyomozó, aki gyilkosságok után nyomoz egy kisvárosban, Alan Wake pedig az író, aki egy alternatív dimenzióban reked, és történetet ír, Saga részvételével – így próbálva kiszabadulni a szorult helyzetéből. Ez a cím a Remedy talán legfinomabb játékmenetét kínálja. Mindkét karakter egyedi funkciókat kap, amelyek lehetővé teszik, hogy Alan megváltoztassa a környezetet, Saga pedig követni tudja a fordulatos rejtélyeket, amelyek körülveszik. PCPlayStation 5Xbox Series X|S platformokra egyaránt megtalálod.

Amnesia: The Bunker

Az Amnesia-játékok többsége a túlélő horror sajátos stílusát képviseli. A futásra és a rejtőzködésre összpontosít, ahelyett, hogy szemtől szembe küldene harcolni az ellenséggel, miközben okosan kell bánnod az erőforrásokkal. Az Amnesia: The Bunker a macska-egér menekülés elemeit ötvözi a klasszikus Resident Evil címek felépítésével. Az első világháborús bunkerben játszódó játékban egy Henri nevű francia katonát alakítasz. Egy ismeretlen szörnyeteg elől vagy kénytelen menekülni, miután az kinyírta az összes bajtársadat. A játékmenet centruma a parancsnoki szoba, az egyetlen hely, ahol égve maradhat a villany és megtervezheted a bunker egyes részeibe irányuló kiruccanásaidat, míg meg nem találod a meneküléshez szükséges erőforrásokat. Ezeken a platformokon élheted át a zsigeri félelmet: PCPS4Xbox OneXbox Series X|S.

SIGNALIS

Az indie szegmens egy csomó túlélő horror műfajú játékkal büszkélkedhet, de, ez a 90-es évek alkotásait idéző cím, a SIGNALIS biztosan az egyik legjobb. A játékot felülnézetes, 2,5D-s perspektívában tolhatod végig, egy szürreális jövőben, egy távoli bolygón, ahol egy totalitárius nemzet sok android szolgája tart rettegésben mindenkit. A te karaktered LSTR-512, egy android, aki a társát keresi. Ehhez sajnos félelmetesen kihalt létesítményekben és városokban kell nyomok és készletek után kutatnod, hogy kiderítsd, mi folyik itt, és merre kell tovább menned. A korlátozott készletek miatt a játék igazi hardcore élmény, ami még a műfaj veteránjait is kihívás elé állítja, de a történet megéri a ráfordított energiát. Szinte minden nagy platformon játszható: PCPS4PS5Xbox OneXbox Series X|SNintendo Switch.

Dead Space Remake

A Dead Space inkább akció-orientált túlélő horror élmény, de annyira azért nem kell félned a lőszer- és energiakészléteke apadása miatt, mint az előbbi SIGNALIS esetében. A játék ugyanakkor éppen elég nyomasztó és nyugtalanító ahhoz, hogy megbirizgálja a horrorra kíváncsi fantáziádat. Mindig csak a következő mentési pontig kell eljutni, de ez egyre küzdelmesebb, hiszen különböző borzalmakká mutálódott emberek, ún. necromorphok támadnak rád egy elhagyott űrhajó bármely mocskos zugából. Isaac Clarke mérnök szerepében játszol, aki egyrészt az eltűnt feleségét keresi, másrészt a lehetséges megoldást arra, hogy a csupán néhány túlélővel együtt sikerüljön újra működésbe hozni a sérült hajót. Okosan kell használni a fegyvert és a telekinézist, de még dörzsöltebbnek kell lenni, hogy életveszélyben is képes maradj megfejteni az eléd bukkanó rejtélyeket. Indulhat a rettegés? Itt kaphatsz rá: PCPS5Xbox Series X|S.

Resident Evil 2 Remake

A listán talán ez a túlélő horror az Alone in the Dark legjobb alternatívája. A Resident Evil 2 Remake DNS-e mindenhol ott van a legújabb kiadású Alone in the Darkban, de semmi sem hasonlítható az igazihoz. Az RE2 a túlélőhorror műfaj egyik klasszikusának csodálatos remake-je, ami Racoon Cityt és annak ikonikus rendőrőrsét kelti életre új, harmadik személyű perspektívával és RE Engine grafikával. Ha még nem játszottál vele, akkor istenigazán még vele sem vetetted magad a műfajba. A játék kiszámíthatatlan élőhalottjai és legyőzhetetlen ellenségei könyörtelen kihívást jelentenek. Remek belépő ez egy szélesebb franchise-ba, ami kialakította a túlélő horrort úgy, ahogy ma ismerjük. Szinte bármilyen rendszerre elérhető: PCPS4PS5Xbox OneXbox Series X|SNintendo Switch.

Ez is érdekes – nem kicsit:

Minek nyelvet tanulni, mikor itt az AI? Még ne temesd a nyelvórákat!

×