Lennél digitális minimalista? Új trend alakul, ami nem csak a cégek követését pattintaná le, hanem a kiberbűnözőket is. Ezt szeretni fogod!


Gábor János

2022. 10. 18. – Unod, hogy néhány keresés után azonnal rád szabják a hirdetéseket a Facebook-on és a Google-reklámokban? Aggaszt, hogy ha ennyire gyors az információáramlás, akkor még mi mindent tudhatnak rólad? Tudod kik azok az adatbrókerek? Hát az új kor rémálmai, akiket ideje lesz kidörzsölni a szemünkből, amíg tisztán látunk!

Tényleg és SZÓ SZERINT nyitott könyv vagy.

A rólad árulkodó webes adatok olyanok, akár a műanyag: a legelső elkészült darab még mindig jelen van a világban, egyre több van belőle és ez várhatóan évszázadokig így is marad.

A digitális lábnyomod gyakorlatilag azóta létezik és duzzad, hogy először bejelentkeztél, vagy akár csak kattintottál egy weboldalra. A lábnyomod azóta folyamatosan és nőttön-nő, hiszen a jelenléted egyre aktívabb, a magadról kiadott adathalmaz egyre összetettebb, de ez a mennyiség a megfelelő kezekben jól összeáll és árulkodik – RÓLAD. Annyi mindent mesél, hogy már a konkrét kereséseidre sincs szükség ahhoz, hogy hirdetéssel célozzanak meg: amikor eléd kerül egy-egy termék, lassan olyan érzésed van, mintha a fejedből turták volna elő, ugye?

Mielőtt vitába bonyolódnál bárkivel arról, hogy bechipeltek, vagy a telefonod titkon már a gondolataidat is lehallgatja, szólunk, hogy

a kutatások szerint a Google méretű tech cégeknek kb. 1,5 millió szavas feljegyzése van MINDEN EGYES felhasználóról. Ez HÁROMSZOR ANNYI, mint A gyűrűk ura könyvtrilógia.

Forrás: Medium.com

És ha ismered a történetet, akkor már a fejezetcímek alapján is tudod, hogy miről fog szólni a következő pár tucat oldal. Pontosan úgy, mint azok a vállalatok, amelyek AI-vezérelt botokat eresztenek rá a netes jelenléted – vagyis az életed – könyvére:

mégis mitől ne tudnának pl. arra következtetni, hogy milyen termékeket vennél meg, mikor A, vagy B dolgot csinálsz a neten? Hiszen anélkül „írtad le” a fejezetcímet, hogy egyáltalán észrevetted volna!

Kik az adatbrókerek, akik, ha közvetve is, de a pénzedet szívják?

A Comparitech kiberbiztonsági cég rém egyszerű meghatározása szerint olyan vállalkozások tekinthetők adatbrókernek, amelyek egyénekről gyűjtött információcsomagokat állítanak össze, majd értékesítenek. Ezt jobb esetben csak marketingcégek felé, vagy más kereskedelmi céllal teszik meg, de rosszabb esetben kormányzati szerveknek, extrém szituban pedig akár magánszemélyeknek is eladják.

Nem ijesztő? Mindaz, amit valaha is tettél a neten, ott van valahol egy nagy könyvben és egyre csak tovább írod mindazzal, amit napi szinten hozzáadsz, vagy más ad hozzá rólad! Fontos elfogadni, hogy ekkora adatkészletek birtokában

még akkor is hordoz némi rizikót az azonosíthatóságod, ha látszólag triviális dolgokról, például arról van szó, hogy nyitottál már meg pornóoldalt.

A témában eddig írt tanulmányok időről időre feltárják, hogy a szétválasztott információk algoritmusok segítségével újra összekombinálhatók és alkalmasak egy adott személy pontos meghatározására. Az sem példátlan (S-Ő-T !), hogy az ilyen adatokat (benne pl. a vallási és politikai hovatartozásoddal!) hitelre, vagy biztosításra való jogosultság vizsgálatakor, esetleg munkavállalás elbírálása során használják fel. Van olyan ország, ahol ez az állami gyakorlat része: különböző színkódokkal látják el az állampolgárokat a szerint, hogy mennyire hűek A Párthoz. Egyet találhatsz melyik ez. Reméljük nincs (haha) és nem is lesz (hahaha) több ilyen!

Hogyan lehetsz Digitális Minimalista, avagy hogyan tűntesd el a netről a digitális lábnyomodat?

Mivel az adatbrókereket az európai GDPR szabályozás („jog a feledésbe merüléshez”) sem tartja vissza attól, hogy nyilvánosan elérhető információkat gyűjtsenek rólad, kezdened kell valamit a már világhálón keringő adatokkal is – azon túlmenően, hogy különböző módszerekkel (pl. VPN, Apple-féle követésletiltás, stb.) akadályozod annak megismerését, amit ma csinálsz és a jövőben fogsz csinálni a neten.

Szögezzük le: ami igazán jó, az ez esetben sem kapható ingyen, viszont előbb-utóbb elérkezhet az a pont, hogy ennyit, vagy még többet meg fog érni például egy olyan app, mint

az Incogni adateltávolító szolgáltatás.

A megbízható VPN-alkalmazásaival ismertté vált Surfshark fejlesztette, úgy, hogy tényleg bárki regisztrálhasson rá, és kezdeményezhesse a róla szóló információk törlését egy rakat adatbróker nagylexikonjából.

Pro: felhőalapú, letiltja a brókerek hozzáféréseit, blokkolja a spamokat, érzékeli az adathalászatot, sőt, értesíti a helyi adatvédelmi hatóságokat is, ha olyan brókerre bukkan, amelyik nem teljesíti az adattörlésre vonatkozó követeléseket. Sokáig csak az USÁ-ban volt elérhető, de most már licencelhető az EU-ban is!

Ára: 4.825 forint / hó, vagy 29.200 forint / év

Nem rizikós kipróbálni: ha nem tetszik, vagy nem vagy elégedett, bármikor lemondható és 30 napos pénzvisszafizetési garancia is van.

Miért jó Digitális Minimalistaként élni? Mert mindig lesz, aki leszarja a jogaidat! Ne hagyd magad:

Íme néhány trükk, amivel pillanatok alatt javíthatod az online biztonságodat

×