Néhány egyszerű lépéssel sokat segíthetünk magunkon.

A Nemzeti Kiberbiztonsági Tudatosság Hónapját októberben tartják az Amerikai Egyesült Államokban és szerte a világban. A Nemzetbiztonsági Minisztérium Nemzeti Kiberbiztonsági Osztálya és a nonprofit National Cyber ​​Security Alliance által elindított hónap a kiberbiztonság fontosságára hívja fel a figyelmet. A mai világban sajnos az ilyen szintű prevenció elkerülhetetlen. Csak 2021 decemberében több mint 300 ezer felhasználó esett áldozatul az adathalászatnak. Szinte mindent behálóz az internet manapság, beszéljünk az otthonunkról, az iskoláról vagy épp a munkahelyekről.

Éppen ezért a (rosszul) meghozott döntéseink nagy hatással lehet az életünkre, éppen a fentebb említett integrációnk miatt. Elég egy rossz kattintás és máris lenullázhatjuk az egyenlegünket vagy épp hozzáférést adhatunk a lakásban található okoskamerához, eszközökhöz.

Nézzük is meg , hogyan nehezíthetjük meg az adathalászok dolgát pár egyszerű lépéssel!

Jól gondold meg mire kattintasz. Duplán.

Lehet akármilyen biztonsági rendszer mögöttünk, ha az emberi tényezőn elúszik a történet. A mindennapi böngészés során a „józan paraszti eszünkre” van a legnagyobb szükségünk. Minden egyes, ismeretlen weboldalon történő kattintás előtt érdemes átgondolnunk, hogy nem gyanús-e valamilyen szempontból. Ilyen lehet egy SMS olyan csomagról, amelyet nem is rendeltünk meg vagy épp egy-egy gyanúsan olcsó termék valamilyen ismeretlen webáruházból. A kéregetős E-Mail üzenetek egyre ritkábbak, de a FB Marketplace csalások ismét reneszánszukat élik. Ilyenkor a legnagyobb intő jel a magyartalan mondatok lehetnek, hiszen az esetek nagy részében külföldiek próbálkoznak adathalászattal, pénzlopással.

Kétlépcsős azonosítás

Ahol lehet, érdemes bekapcsolnunk a 2FA/Kétlépcsős azonosítást. Ebben az esetben, az illetéktelen felhasználók akkor sem tudnak belépni a fiókunkba, ha megadjuk számukra a jelszavunkat. A legtöbb esetben SMS-ben kapunk egy extra kódot, amit be kell írnunk a felületbe. Sok helyen ezt lecserélhetjük Google Authenticator/Authy stb. kódokra, így nem kell várnunk az SMS megérkezésére. A legenyhébb esetben E-Mailben kapjuk meg a bejutáshoz szükséges számsort. Ha máshol nem is, az e-mail fiókunknál kötelező bekapcsolni a 2FA azonosítást, rengeteg idegeskedéstől megvéd minket. A legnépszerűbb platform, a GMail esetében például >ITT< tudod ezt megtenni.

Jelszókezelő alkalmazás használata

Érdemes lehet a könnyen megjegyezhető és ezért könnyebben kitalálható jelszavaink helyett valamilyen alkalmazás segítségét hívni. Manapság rengeteg jelszókezelő alkalmazás létezik, melyek nem csak elmentik, hanem generálnak is helyettünk jelszavakat. Ezek közé tartozik a LastPass, a BitWarden vagy épp a 1Password. Ezek szinte minden operációs rendszerbe integrálódnak, így több eszköz használata közben sem kell gondolkodnunk a jelszavainkon.

A banki alkalmazások bebiztosítása

Sokszor valóban idegesítő lehet, hogy már a legkisebb összeget is jóvá kell hagynunk az adott alkalmazásban, de egy-egy kritikus pillanatban jól jöhet ez majd. Érdemes tehát a legagresszívebb beállításokat megadnunk a vásárlások azonosításához, így biztosan nem tűnhet el nyomtalanul semmi a számlánkról. Még jobb megoldás lehet egy külön, virtuális kártya létrehozása az internetes vásárlásokhoz, melyen annyi egyenleg van csak, amennyit egy adott tranzakcióhoz szánnánk. Természetesen ilyenkor is érdemes triplán átgondolnunk, hogy mennyire megbízható az adott kereskedő, de legrosszabb esetben is csak egyszeri tranzakció árát veszítjük el.

Tartsuk frissen az alkalmazásokat

Érdemes napi szinten ellenőriznünk, hogy nem érkezett-e frissítés a böngészőnkhöz, banki vagy épp jelszókezelő alkalmazásainkhoz. Előfordulhat, hogy valamilyen sebezhetőség miatt volt kénytelen kiadni javítást a fejlesztőgárda, így kiemelten fontos, hogy a legfrissebb verzión legyünk. Általában a frissítési procedúra nem tart tovább pár percnél sem gépen, sem telefonon, így tényleg nem érdemes ezen sem időt spórolnunk.

Forrás: PCMag

Te mindent megteszel a netes biztonságod érdekében? 

A kis drága: megvan mennyiért fogja adni a Razer az új kézikonzolt!

×