Tovább keresi a meztelen igazságot a Twitch: lassan nem tudják, meddig szigorítsák a szabályokat, ha nem akarnak OnlyFans-szé változni.

Gábor János

2024.03.28. – A Twitch még tovább korlátozza a szexuális tartalmakat: a meztelenkedés bannolása után március utolsó hétvégéjétől nem engedélyezi többé a ruhával takart intim testrészekre összpontosító (magyarán túlságosan kihívó és túlfűtött), hosszabb ideig tartó livestreameket sem. A NBC News szerint a szexuálisan szuggesztív tartalmak szabályainak újabb módosításáról van szó: tiltottá válnak „a fenék, az ágyék vagy a mellek” kihangsúlyozására épített kontentek – olvasható ki a frissített irányelvekből.

A Twitch az elmúlt években a videojátékoktól az ASMR-ig mindenfélét bemutató livestreamek népszerű platformjává vált, de közben kiéleződött a viszonya azokkal az alkotókkal, akik szexuális jellegű tartalmakat készítettek, például túlságosan kihívó alig-ruhákat viseltek, vagy például fürdőkádból streameltek.

„A célunk mindig az volt, hogy a Twitch egy barátságos hely legyen. Rendszeresen értékeljük a szabályainkat, hogy biztosítsuk: egyértelműek és hatékonyak, de felismertük, hogy az online viselkedés idővel változhat” – osztotta meg az NBC-vel a Twitch szóvivője. „Az új frissítés célja az, hogy tisztázzuk, mi megengedett a Twitchen, miközben időt adunk a közösségünknek, hogy alkalmazkodjon és kérdéseket tegyen fel, a végrehajtás megkezdése előtt.”

Nem túl következetes a pucérkodással a Twitch

Az Amazon e-kereskedelmi óriás tulajdonában lévő streaming oldal az elmúlt hónapokban többször is módosította az irányelveit, így keresve az egyensúlyt a szexuális tartalmak tekintetében. Legutóbb 2023 decemberében keltettek némi zavart azzal, hogy engedélyezték a fiktív meztelenség művészi és digitális ábrázolását, aztán két nappal később tokkal-vonóval vissza is vonták a fellazított szabályt. Ezt a döntést Dan Clancy vezérigazgató azzal magyarázta, hogy egyes streamelők olyan tartalmakkal reagáltak a hírre (kóstolgatták a határokat, na!), amelyek sértették a szabályzatot, és ez már egy csomó felhasználónak se tetszett.

„A meztelenség digitális ábrázolása egyedi kihívást jelent: a mesterséges intelligencia segítségével valósághű képeket lehet készíteni, és nehéz különbséget tenni a digitális művészet, illetve a fotográfia között” – írta Clancy.

A kamu pőreség is baj

A visszavezetés után valóban elkezdett teret nyerni egy ellentmondásos „topless meta” trend, úgy, mintha pont a megváltoztatott szabály keltette volna életre: egyes streamelők azt sugallták, hogy meztelenül ülnek a kamera előtt, és a képen tényleg fekete sávok vagy más tárgyak takarták el az intim testrészeiket.

Bár ez a megoldás „Szexuális témák” címszó alatt szerepelt, és akkoriban – technikailag – nem sértette a Twitch irányelveit, a trend miatt a platform január elején újabb irányelvfrissítést hajtott végre. Megtiltotta a tartalomgyártóknak, hogy teljesen vagy részben meztelenek legyenek, és tisztázta, hogy a női streamelők csak úgy mutathatnak dekoltázst, hogy egyértelmű legyen: viselnek ruhát.

Megjelentek a k*rvák

2011-es indulása óta a Twitch a világ egyik legnagyobb élő közvetítő platformjává vált. A kezdetben főleg játék- és esportközösségeiről ismert oldal streamelői olyan tevékenységekkel is jelentős közönséget szereztek, mint a kötetlen beszélgetés, az ételek főzése és az ASMR. Néhány szexmunkás ugyanakkor arra is használni kezdte a platformot, hogy még több nézővel lépjen kapcsolatba, majd

átterelje őket korhatáros, pénzért elérhető OnlyFans felületükre.

Kutatások kimutatták, hogy a női livestreamelők általában is szexualizáltabbak, függetlenül attól, hogy direkt ilyen közeget teremtenének maguknak a kamerák előtt. A Humanities and Social Sciences Communications című folyóiratban közzétett egyik tanulmány például közel 2000 népszerű videoklipet elemzett, a Twitch videojáték- és IRL-könyvtárából 2022-ből. Megállapították, hogy a platformon a nők gyakrabban és nagyobb intenzitással szexualizálták magukat, mint a férfi streamelők: nagyobb valószínűséggel viseltek kihívó ruházatot vagy fókuszáltak kamerát intim testrészekre, esetleg pózoltak olyan módon, amit kifejezetten szexuális tartalomként lehetett értelmezni. Az „ASMR” és a „Medencék, pezsgőfürdők, strandok” kategóriákban is többnyire nők szerepeltek a videókon, szexualizált streamekben.

Kevés a női streamer

A női streamerek még mindig kisebbséget képviselnek a platform alkotói között, ami a fentebb írt tanulmány szerzői szerint bizonyos fokú önszexualizálásra ösztönti őket: vetkőzéssel próbálnak versenyezni a férfi streamerekkel, egy mélyen maszkulin környezetben. „Ellenséges, férfiak által uralt környezet jött létre, amiben nőkkel szembeni gyűlöletbeszédet terjesztenek, beleértve a zaklatást, a kompetencia negatív értékelését és a testükre vonatkozó szexuális megjegyzéseket” – áll az elemzésben.

Míg a meztelenség és a szexuálisan explicit viselkedés szigorúan tilos, a Twitch bizonyos típusú tartalmaknak ad némi mozgásteret, amennyiben egyszerűen „szexuális témájúnak” minősíthetőek. Ez annyit jelent, hogy bár nem ajánlja őket a Twitch, betiltva sincsenek. Ide tartoznak például az erotikus táncok, a BDSM-hez (megkötözés-kényszerítés-sado-mazo) kapcsolódó öltözékek (szexuális tevékenység nélkül), valamint a szexuális témákról és tapasztalatokról szóló, nem nevelő jellegű viták.

Ezt is olvasd el:

Szex helyett is a játék? – A 30 alatti férfiak közel 30 százaléka él „cölibátusban”

×