Elég hervasztó statisztikák látnak napvilágot a fiatal férfiakról: egyharmaduk nem él szexuális életet, de megvan rá a magyarázat – mutatjuk!

2022. 10. 07. – Mind a videojáték, mind pedig a Netflix kezd izgalmasabb lenni a 30 év alatti férfiak számára annál, hogy ágyba vigyenek egy lányt. A Noizz a SexedPL Alapítvány szexológusával, Dr. Piotr Swiniarski-val beszélgetve próbált rájönni, hogy miért kerülik az intimitást a Z és Alfa generációsok. Volt mit megbeszélni. Mint kiderült, néhány év alatt a háromszorosára duzzadt azoknak a fiatal, 30 év alatti férfiaknak az aránya, akik nem szexelnek:

28 százalékuk gyakorlatilag cölibátusban él,

ami brutálisan magas az azonos korú nőkhöz képest is. Mivel a Noizz alighanem a General Social Survey Washington Post által is elemzett kutatását idézi, ezen a ponton hibásan közlik, hogy a lányoknak „mindössze” nyolc százaléka szűzies, mert a kutatás 18 százalékot ír, ami tízéves távlatban azt jelenti, hogy a szexmentesen élő fiúk aránya közel megháromszorozódott, míg a lányoké több mint a kétszeresére emelkedett.

Forrás: CNN

Mégis mi folyik itt?

A riport mindkét biológiai nem esetében elvégezte a leckét: kiderült belőle, hogy 1989-től 2018-ig döbbenetesen megemelkedett a szexmentes életet élő amerikai fiatalok (18-29 évesek) száma, de a legnagyobb változás 2008-ban indult el. Akkor a 30 alattiaknak csak a 8 százaléka élt szex nélkül, ami ugyanolyan arány volt, mint az 50-59 évesek körében, de amíg utóbbi korosztályban csak kis mértékben lett rosszabb a helyzet, a szűzies 18-29 évesek száma durván kilőtt:

2018-ra már a fiúk-lányok 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hiányzik az életéből az intimitás.

Ez rendkívül durva változás, hiszen abban az életfázisban történik, amikor a szexuálisan legaktívabb harmincas éveikhez közeledve kóstolgatniuk kellene az életet, és megismerniük saját testüket, illetve azt, hogy a partnerüknek hogyan szerezzenek örömet.

Swiniarski a nagyobb bajban lévő fiatal férfiak oldaláról közelítette meg a kérdést. Azt mondja, a visszafogottság a túl nagy társadalmi nyomás következménye: a közösségi média táplálta kép szerint tökéletesen kell(ene) kinézniük, miközben jó sokat is keresnek és persze függetlenek a szüleiktől. Ez a kép elvárássá alakul – saját maguk felé, hiszen a social media platformokon sokan (a valóságosnál jóval többen) mutatják magukat befolyásosnak, így a huszonéves férfiak is kényszeresen erre törekednek.

Ha ez önmagában nem lenne elég a kudarcélményhez (egyébként AZ), még ott van a megállíthatatlan pornókultúra, amiben persze minden férfi kőkeményen teljesít az ágyban, holott ez a közelében sincs a valóságnak. A szexológus kifejti: az intim együttlétekről az a koncepció terjedt el a fiatalok fejében, hogy annak mindig száz százalékosan tökéletesnek kell lennie, de ez még a leglazább partnerek esetében sem jön össze: egyszer jobb, egyszer rosszabb – ennyi. És ezen semmi meglepő nincsen.

Mivel az elérhetetlen tökéletességre törekvés felerősíti a nyomást és az együttlét a teljesítőképesség tesztelésére degradálódik, nem meglepő, hogy éppen azokban az időkben hagynak fel a szexszel a fiatalok, amikor a technológiának köszönhetően minden korábbinál könnyebb partnert találniuk. Persze a Tinder-kultúra sem ad jó választ – hangsúlyozza a szakember, lévén ha valaki teljesítménykényszert társít a szexhez, akkor nem fog rajta segíteni a partnerek váltogatása, sőt: csak még többször éli át az „elsőre tökéletesnek kell lennie” stresszhelyzetet.

Másik véglet – és úgy fest erre is tolódott el a fiatal férfiak 28 és a lányok 18 százaléka – az, ha minden mással, jelen esetben videojátékkal és streaming-szolgáltatókkal ütik el az estéket, magányosan, vagy a párjukkal nem törődve.

Swiniarski úgy tartja, hogy erre a helyzetre az lenne a megoldás, ha a fiatalok a saját magukkal és a partnerükkel szemben támasztott elvárásokból engedve felhagynának a tökéletességre törekvéssel. Ez már csak azért is fontos lenne, mert a pandémia és újabban az orosz-ukrán háború miatt nehezebb független életkörülményeket, költséges szórakozásokat, elegáns ruhákat, lakásokat, szállásokat szerezni. Érdekes ugyanakkor, hogy mindezek az idősebb generációk húszas éveiben gazdasági világválságok nélkül sem voltak adottak,

„mégis szexeltek, akár egy barátjuknál, akár a kocsiban, akár otthon – a szüleik távollétében”.

A doki a rosszabb helyzetbe került fiúk felé fordulva hozzáteszi: „a férfinak is joga van ahhoz, hogy fáradt legyen, hogy ne legyen erekciója, hogy visszautasítsa a szexet; köznyelven szólva: joga van a fejfájáshoz”. Megjegyzi még: ha a nők jobban megértik a szexet és a férfiak szexualitását, a férfiak nem fogják azt gondolni, hogy tökéletes pénisszel és tökéletes erekcióval kell rendelkezniük ahhoz, hogy ágyba bújjanak egy lánnyal. Legyünk képesek elfogadni, hogy milyenek vagyunk, mert az sokkal hasznosabb, ha szexuális találkozásokról van szó – fűzte hozzá.

Ezt is érdemes elolvasnod:

5 dolog, amiről tudnod kell, mielőtt szakítanak veled a videojáték miatt

×