Anélkül gyűjtheted a trófeákat, hogy összekoszolnád a bakancsod, és akár egyetlen állatban is kárt tennél. Indulhat a vadászat?

Gábor János

2024.02.01. – Bár bízom benne, hogy sosem lőttél/lőnél le egy állatot (se), a vadászat izgalma ősi ösztönként ott lappang mindannyiunkban, így nem csoda, ha valamilyen szinten meg akarod élni. Még jó, hogy van hét zseniális játék, amiben anélkül lehetsz a vadak réme, hogy egyetlen csepp vért kiontanál! A listán szereplő címek jórészt direkt arra készültek, hogy a lehető legélvezetesebb módon adják vissza a vadászat élményét. Akad viszont köztük olyan is, amiben az, hogy el kell ejteni pár állatot, csupán mellékszál, de muszáj megemlíteni, mert annyira jól kidolgozták a vadak felkutatásának, becserkészésének és levadászásának módszereit. Mint általában, a vadász játékok listáját sem rangsornak szánjuk: ez egy szubjektív válogatás, a szerintünk legjobbakból.

Hunt: Showdown

Lebilincselő multiplayer FPS, ráadásul a Crysis-sorozat alkotói állnak mögötte, ami garancia a magas minőségre. A PvP és PvE elemeket ötvöző játékban a gamerek csapatai szörnyek és más vadászok ellen küzdenek. A fenevadak legyőzése nem garancia a győzelemre, mivel az ellenfelek próbálják megakadályozni, hogy élve elhagyd a terepet. A dinamikus világítás, a nyugtalanító hangok és a természetfeletti ellenségek jelenléte fokozza a feszült hangulatot, szóval tagadhatatlanul intenzív élmény – PC, PS, Xbox platformokon is.

Hunting Simulator 2

A 2017-es vadászjáték második részében Európa távoli erdőiben, illetve az Egyesült Államok hatalmas sivatagjaiban és síkságain is barangolhatsz. Több mint 30 különböző állatot kutathatsz fel, amelyek mindegyike figyelemre méltóan élethű viselkedést mutat. Bizonyos fajokat könnyebb megtalálni, de vannak, amelyek nagyobb türelmet igényelnek, ezért a vadászat ebben a címben hiteles kihívást jelent és néha kifejezetten időigényes is (mint a valóságban). Szerencsére különféle eszközök, kütyük állnak rendelkezésedre, hogy sikeres legyél, meg persze ott ez elmaradhatatlan, hűséges kutya, ami szintén a segítségedre lesz. PC, PS, Xbox és Switch platformokra egyaránt fellelhető.

theHunter Classic

A theHunter a svéd Expansive Worlds stúdió első játéka. Hatalmas világgal büszkélkedhet, amelyben a legkülönfélébb elejthető vadak hemzsegnek, az apró madaraktól a nehezebben levadászható, nagytestű emlősökig, például a medvékig. Online fókuszú játékra összpontosít, lehetővé téve, hogy másokkal versengve, vagy együttműködve induljon a vadászat. A maga idejében (2014-ben jelent meg) teljes joggal nevezték a legrealisztikusabb online vadászszimulátornak. És mi a legjobb az egészben? Az, hogy a Steamen egyetlen fillér nélkül beszerezhető! Dicséretes, hogy a fejlesztők még ennyi évvel a megjelenése után is támogatják a játékot, de azért nem minden feltétel nélkül teszik: bár tényleg nem kell fizetni érte, az alapjátékból bizonyos funkciók hiányoznak.

theHunter: Call of the Wild

Az előbbi cím folytatása, és elődjével ellentétben elsősorban nem online kooperációra vagy vetélkedésre épít, hanem inkább az egyjátékos élményre. Ennek ellenére a multiplayer aspektus is megmaradt, mint választható élmény. A fejlesztők ez esetben még kiterjedtebb, közel 130 négyzetkilométeres térképet hoztak létre és népesítettek be különböző állatfajokkal, amelyek példányait nagyrészt a valódi viselkedésminták alapján modellezték. Lenyűgöző grafikája miatt gyakran azon kapod majd magad, hogy csak bámulod a tájat, ahelyett, hogy a zsákmányra fókuszálnál. Kétségtelenül az egyik legrealisztikusabb és általában véve is az egyik legjobb vadászjáték, ami létezik. Érdemes rá lecsapnod Steamen, de megtalálod PS és Xbox platformokra is.

Skinwalker Hunt

A 2021-es játékban már nem csak a lehető legrealisztikusabb vadászat a fontos, hanem a nettó félelemkeltés is, hiszen vastagon átszövik a horrorelemek. Rendkívül érdekes keveréke ez a vadász szimulátoroknak és a menekülős hátborzongatásnak, mivel nem igazán egyértelmű, hogy ebben a sötét és elhagyatott erdőben tulajdonképpen ki a préda: te, vagy a sötétben bújó árnyak. Egy biztos, őslakos amerikaiként rajtad a világ szeme, hogy felkutasd és elpusztítsd a vadon rettegett rémét, a Skinwalkert. A hajsza közben rengeteg kihívás vár, és nem csak a területüket védő állatok, hanem más emberek részéről is. Nagy előnye a játéknak, hogy a nyomasztást időnként sajátos humorral oldja fel, ami kell is, hogy az ember ne vizelje tele a vadászgatyát. A Steamen méltán kap remek értékeléseket – ha bírod a műfajt, ez nem egy kihagyható cím!

Red Dead Redemption 2

Teljesen jogos: NEM vadász szimulátor, de akkor is erre a listára kívánkozik, mert a térképén egy csomó legendás fenevad vár felkutatásra és elejtésre. A vadászat a legváltozatosabb kalandokat hozza el a RDR2-be, ráadásul olyan gyönyörű látványvilággal és annyira kifinomult mechanikával, hogy az abszolút a legjobbak közé emeli. A Rockstar remekművéhez annak ellenére is nagyon változatos vadvilágot alkottak, hogy a fő küldetésnek messze nem prioritása a vadászat (legfeljebb emberekre). Egyes fajok félénken viselkednek, és elmenekülnek, mások viszont agresszíven rád támadnak, szóval, ha kilépsz a civilizációból, bárhol bajba kerülhetsz. Ha kifejezetten állatokat szeretnél felkutatni benne, használd a Falcon’s Eye képességet, vagy válaszd a hagyományosabb módszereket, például a nyomkövetést. PC, PS és Xbox platformokon is van.

Way of the Hunter

Ha a vadász szimulátorokban folyton valami újat keresel, akkor ki kell próbálnod a Way of the Huntert! Változatos környezetekben barangolhatsz, a sűrű erdőtől a nyílt síkságokig és elsajátíthatod a különböző vadfajok felkutatásához, becsalogatásához és elejtéséhez szükséges készségeket. Bölcsen válogasd össze a felszerelést, és bátran hagyatkozz az érzékeidre, hogy túljárj zsákmányállatok eszén. Miközben a vadon kihívásaival küzdesz, mélységeiben is megismered a vadászat módszereit, szóval ez egy igazán izgalmas és kifizetődő kaland – PC, PS, Xbox platformon is.

Persze egy sikeres vadász jól is vezet, hogy ne csavarja fel a dzsipet az első fára:

Irány a jogsi! – 7 játékszimulátor, ami segíthet megtanulni vezetni

×