Bizonyos szimulátor játékoknak semmi közük a valósághoz, de akad néhány kincs, ami tényleg olyan érzés, mintha futna alattad az aszfalt.

2023.11.08. – Mivel a vezetés olyan szükséges készség, amivel ma már szinte mindenki rendelkezik, megnő a nimbusza a realisztikus autós szimulátoroknak. Mondjuk törekedniük is kell a hitelességre a fejlesztőknek, hiszen sokan vannak tisztában van vele, hogy bizonyos útviszonyok között hogyan viselkedik egy jármű és milyen módon kell vezetni (vagy pont, hogy nem). Ha ezeknek az alap elvárásoknak nem felel meg a szimulátor, akkor könnyen elfordulhatunk tőle, de ha jól sikerül lemintázni a valós körülményeket, örökre hűségesek maradhatunk hozzá.

Fontos megjegyezni: a valóságos autóvezetési élménytől eltérően néhány játék inkább arcade jellegű lehet (pl. Forza Horizon), míg mások a hardcore szimuláció felé hajlanak. Tehát a választás a személyes preferenciáktól és elvárásoktól függ. Érdemes kipróbálni több játékot, hogy megtaláld az igényeidnek legmegfelelőbbet.

Forrás: Forward Global Group (City Car Driving)

Manapság sok jó szimulátor létezik, amelyek segítségével gyakorolhatod a vezetés alapjait és a közút érzékelését. Ha szeretnéd kipróbálni magad különböző útviszonyok között és ebből önbizalmat nyerni (vagy épp’ ellenkezőleg: szembesülni vele, hogy valami nem megy), akkor ezeket a verseny- és vezetésszimulátorokat ajánljuk a legjobb szívvel.

rFactor 2

Az rFactor 2 kiemelkedően jó teljesítménnyel rendelkezik a fizikai körülmények utánzásában. Kitűnően veszi át a valóságból az időjárási viszonyok és az éjszakai versenyek tulajdonságait, ami jelentősen hozzájárul a valósághű élményhez. Olyannyira jól teszi a dolgát, hogy az időjárás – akárcsak a valóságban – változékony, így remek kihívások elé állít.

rFactor Pro

Bár a fenti párjával ellentétben kevésbé a hétköznapi sofőröknek, és inkább a szakmai felhasználóknak szóló játék, megérhet egy próbát, hiszen tényleg kiemelkedő és valósághű szimulációt nyújt. Egyébként nem csak letisztult versenykörülmények között teheted próbára a tudásod, hanem különböző ipari területeken is. Élvezd ki a benne rejlő autófejlesztési lehetőségeket, meg a kifinomult fizikai modellezést, amiért a legtöbb dicséretet kapta!

Assetto Corsa

Az Assetto Corsa híres a fizikai pontosságáról és a valósághű autóvezetés élményének szimulálásáról. Eleve sokféle autóval és pályával rendelkezik, de a közösségi támogatásának köszönhetően számos modifikációt is letölthetsz és telepíthetsz hozzá. A VR-támogatás szintén pipa, így megfelelő kiegészítővel még valószerűbb élményt nyújthat, hisz’ meghökkentően realisztikus minden aerodinamikai tulajdonság és gumimodellezés – a hangzásról nem is beszélve. Hab a tortán, hogy a benne lévő versenypályákat lézeres szkenneléssel másolták le a játékhoz. Mindent beleadtak, na!

Project CARS 2

Számos autó- és pályavariációt kínáló szimulátor, valamint nagyszerű grafikával és játékmenettel bír. A versenyek sokszínűsége és a versenyautók finomhangolási lehetőségei izgalmas élményt nyújtanak, de remekül fejlesztik a vezetési képességeidet, a reakcióidődet is. A tervezők nem bízták a véletlenre a dolgokat: a játékban számos valós pálya és autó található, de remekül operál a változó időjárással és a napszakok váltogatásával is. Neked pedig minden körülmények között helyt kell állni.

iRacing

Nevében a lényeg: inkább a versenypályához, mintsem a közutakhoz igazított szimulátor, de ez semmit sem von le az értékéből, ha a játékos vezetési készségeinek fejlesztéséről van szó. Sőt! A fizika pontossága, a pályák és az autók részletes modellezése, valamint az online közösség támogatása mind-mind hozzájárul a valósághű élményhez. Mivel folyamatosan kapja a frissítéseket, mindig naprakész és valósághű. Emellett remek versenyeket és rangsorolási rendszert kínál, mi több, vannak versenynaptárak, külön bajnokságok is.

City Car Driving

Ez a szimulátor, ahogy a címéből is adódik, elsősorban azokra a klasszikus körülményekre összpontosít, amelyekkel minden nap találkozhatsz, ha volán mögé vágódsz. Tényleg olyan vezetési környezetet teremt, amivel lehetőséget ad a városi közlekedés, a parkolás és közúti autóvezetés gyakorlására, valósághű körülmények között. Az utak, kereszteződések, jelzőlámpák és közlekedési táblák valósághű modellezést kaptak, ahogy a választható autók is. Minden gépkocsi kormányzása és fizikai viselkedése olyan, mint az igazi, ráadásul adott feladatokat gyakorolhatsz benne. Ha például nem megy a parkolás, vagy az éjszakai vezetés, elég kiválasztani és már csinálhatod. Nagy erénye, hogy a károkozás is valóságos: ha balesetbe keveredsz, sérült kocsival kell folytatnod az utat.

Gran Turismo

Ezt a franchise-t egyetlen szimulátor gyűjteményből se lehet kihagyni, hiszen a Gran Turismo sorozat hagyományosan az autószimulátorok egyik legjobbja. Bármelyik kiadványról legyen szó, szinte mindtől simán elvárhatod kiváló és realisztikus grafikát, az egyedi autómodelleket, a különböző nehézségi szinteket. Mivel remekül mintázza le a valós körülményeket, a Gran Turismo kiválóan alkalmas a vezetési készségeid tökéletesítésére. Még profibbá is válhatsz tőle annál, amire a közutakon szükséged van.

Ne feledd: bár ezek a játékok közelebb hozzák a valóságos autóvezetés élményét, ahhoz, hogy tényleg valósághűek legyenek, gyakran jó minőségű vezérlő, pl. kormánykerék és pedálsor, valamint erős hardver szükséges! A szimulátorok realisztikus érzete függ a beállításaidtól is, ezért érdemes elég időt szánni a finomhangolásra, hogy tényleg önfeledten hasíthasd az aszfaltot. A helyedben egyébként nem igazán élnénk a könnyítések lehetőségével, és a lehető legrealisztikusabb körülményeket engednénk rá a játékmenetre. Ha így teszel, biztosan a hasznodra válnak a tapasztalatok és egy csomó praktikát tudsz megtanulni belőlük, ami a való életben, a forgalomban fog a hasznodra válni.

Neked melyik szimulátor vált be, amiből tényleg sok vezetési praktikát tanultál? Írd meg kommentben a hír bejegyzése alatt, a Leet.hu Facebook-oldalán!

És ha sose elég, akkor itt van még néhány kiváló szimulátor:

Képzeld bele magad! A legjobb és legrealisztikusabb szimulátorok, amik csak léteznek

×