Melyek a legjobb szimulációs játékok PC-re? A kérdés nehezebb, mint elsőre tűnik, de itt összeszedtük a vitathatatlan ászokat.

A szimulátorok abban különböznek más műfajoktól, hogy nem feltétlenül a szórakoztatás miatt van létjogosultságuk, vagy legalábbis nem elsősorban. Szórakozásra és izgalomra vágysz? Kemény dió. Egy szokatlan jármű üzemeltetése, a hajótól a repülőgépig – hosszú távú élményként egyszerre lehet lenyűgöző, félelmetes és rendkívül kielégítő. Ilyen a műfaj természete, de megtalálni a legjobb szimulátorjátékokat kicsit olyan, mint megkérni a boltost, hogy túrja fel a raktárt néhány nagyon eldugott kincsért. Megtettük helyetted, íme, a PC-re elérhető legjobb szimulátorok, amelyek nem feltétlenül bestsellerek, viszont okkal rendelkeznek elkötelezett rajongótáborral. Köszi a segítséget, PCGamesN!

War Thunder

Talán az a legjobb ebben az ingyenes MMO-ban, hogy nagyon könnyű belevetni magad: hamar kapsz tisztességes képet a rendszeréről, és azonnal szórakoztatóvá válik. A War Thunder 2. világháborús/koreai háborús korszakának állománya meghaladja a 300 repülőgépet. Mindegyiket arcade vagy szimulációs fizikai modellekkel lehet irányítani, PC-n és konzolokon, mert a szerverei nem ismernek platformhatárokat. Ami persze azt is jelenti, hogy a PC-s játékosoknak rengeteg könnyű préda akad.

 

World of Warships

Ez a szintén ingyenes tengeri multiplayer a második világháború hullámai közé dob, hogy nagy vízi ütközetekben irányítsd a hajókat és győzd le különböző pályákon az ellenfeleket. A World of Warships továbbra is gyakori frissítéseket kap, amelyekkel bővül a játékosok által a vizeken irányítható cirkálókból, rombolókból, csatahajókból és repülőgép-hordozókból álló, hatalmas flotta. És ezek mindegyike különleges képességekkel rendelkezik. A World of Warships egy ideje saját tengeralattjáróval is játszható, kiegészülve fejlesztésekkel és egyedi harci képességekkel.

 

World of Tanks

Ebben a játékban a történelem számos pontján és régiójában pattanhatsz tankok sokaságának vezetői székébe. A világ minden tájáról érkező játékosok ellen csatázhatsz, és gyönyörű térképek között válogatva gyorsan ízelítőt kaphatsz abból, hogy milyen érzés egy ilyen hatalmas járművet irányítani, a legkülönbözőbb terepeken. Sok térképen híres csaták helyszíneit alkották újra, így kipróbálhatod különböző stratégiák sikerét is (mi lett volna, ha?).

 

Microsoft Flight Simulator

A repülés minden aspektusát visszaadja, a legapróbb részletekig. A motorok forró levegőjét, ahogy a szárnyon fodrozódik, egészen addig, hogy az eső első csíkjai megjelennek a szélvédőn. Ez a látványos figyelem a részletekre még elképesztőbbé válik: bolygónk, a Föld minden egyes négyzetcentiméterét feltérképezték a játékhoz, hogy minden még valódibbnak tűnjön. Magát a repülést is aprólékosan szimulálják, aerodinamikai modellezéssel, teljesen részletes pilótafülkékkel és műszerekkel, sőt, valós idejű időjárási viszonyokkal! Ennél alaposabb munkát talán senki sem végzett.

 

Kerbal Space Program

Ez egy hihetetlenül részletes, fizika alapú űrjáték, amiben megtervezheted és megépítheted a saját űrhajódat, mielőtt pályára állítod, majd olyan hihetetlenül bonyolult dolgokat csinálhatsz, mint a dokkolás más hajókkal, vagy a landolás a Holdon. És mindezt a lehető legvalóságosabb körülmények között, hiszen tudományos eredményekre támaszkodva készítették el. A játék népszerűsége arra késztette a NASA-t – igen, az igazi NASA-t -, hogy megkeresse a fejlesztőket, és együttműködést ajánljon fel nekik új, valós küldetéseken alapuló tartalmak létrehozására.

 

Railway Empire

A megszokottól eltérő vonatszimulátor, hiszen történelmi alapokon nyugszik. A vonatközlekedés kezdeti napjaira összpontosít, az Egyesült Államokban, a vadnyugati korszak viharos éveiben. Egész Észak-Amerika a tiéd, hogy alárendeld a céged érdekeinek és átvezesd a társaságod a 20. századba. Nem csak vasúton közlekedős játék, hiszen a munka menedzsment oldalát is szimulálja, így a klasszikus Railroad Tycoon sorozat szellemi utódjának tekinthető. Tucatnyi, az eredetiről tűpontosan lemodellezett vonattal hasíthatsz a sínpályán, és ebben rejlik a játék igazi öröme – a sínek lefektetésétől az állomások építésén és a munkaerő irányításán át az új technológiák kutatásáig.

 

Train Sim World

Minden bizonnyal ez a legrealisztikusabb és legjobb vonatos játék, amiben még az állomást sem hagyhatod el anélkül, hogy előbb fel ne töltenéd fel az akkumulátorokat. Egyszemélyes game, így az összes vezetés, irányítás és karbantartás a te dolgod. A szimulátorok lényege, hogy azt éreztessék veled, mintha valóban te végeznéd a munkát, és a Train Sim World ezt jobban hozza, mint talán bármely más játék.

 

Farming Simulator 19

Ha mezőgazdasági játékokra vágysz, ne keress tovább, mert ez a földből történő megélhetés legközelebbi, egy az egyben lemintázott rekonstrukciója. Tekintettel arra, hogy sok órát lehet beleölni a termés és az állatállomány gondozásába, nagyszerű, hogy a Farming Simulator a lehető legjobb grafikai megjelenéssel teszi eléd a földművelés csínját-bínját. A minden eddiginél több járművel és részlettel rendelkező Farming Simulator kétségtelenül az egyik legkiválóbb menedzsment cím, ami csak létezik.

 

F1 2020

A Forma-1-es szimulációs versenyjátékok csúcsa olyan közel juttat az élményhez, amennyire csak lehet, anélkül, hogy valóban ott lennél. Ez az eddigi legjobb iteráció: pontosan és tökéletesen közvetíti azt az érzést, amikor egy nevetségesen gyors fenevadat vezetsz. A tapadás apró változásai, az autó hátuljának rángása az esőben és az összetéveszthetetlen ugrás, amikor teljes sebességre kapcsolsz – ez mind ott van, akár modern, akár klasszikus járművekkel száguldozol a Côte d’Azur mentén.

 

Assetto Corsa Competizione

Míg a Project CARS és a Grid Autosport talán a legkoherensebb vezetési élményt nyújtja, karrierfejlődéssel és más hasonló finomságokkal, az Assetto Corsa Competizione minden másnál jobban adja vissza a gyors autó vezetésének érzését. Lélegzetelállítóan pontos – benne új aerodinamikai és gumimodellezéssel, valamint a valódi GT-autók többcsatornás hangmintavételezésével, hogy még a hang is tökéletes legyen. Minden egyes pálya a valós megfelelőjének lézerszkennelt reprodukciója, így a lehető legközelebb kerülhetsz az igazi versenyek hangulatához.

 

Euro Truck Simulator 2

Az SCS Software szimulátorának legmeggyőzőbb aspektusa az, hogy semmire sem hasonlít, ami autóversenyzés. A vezetési élmény alapvető elemeit nyújtja, amelyek azért elengedhetetlenek, hogy 10 foknál nagyobb kanyarban is károkozás nélkül tudj megfordulni egy hatalmas monstrummal a hátad mögött. Mint minden valamirevaló szimulátor, ez is jelentős mennyiségű moddal rendelkezik – a közössége szerető kezeinek köszönhetően. Az alapjáték több ezer kilométernyi utat kínál, és járművekből sincs hiány.

 

Silent Hunter: Wolves of the Pacific

Ez egy kegyetlenül realisztikus második világháborús játék, a naptól legjobban irtózó tengeralattjáró parancsnokok számára, akik barátságtalan tárcsákkal teli vezérlőtermekben döntenek élet és halál felett. Az anyatermészet ugyanolyan végzetes benne, mint a tengelyhatalmak ellenfelei, akikkel a Csendes-óceán mélyén kell összecsapni. Bár a későbbi változatok modernizálták a játék látványvilágát, nem tudták felülmúlni a játék hangulatát és feszültségét, illetve a csendes-óceáni hadszíntér drámáját.

 

Dirt Rally

A DIRT Rally jelenleg 136 ezer játékostól kapott 92 százalékos Steam felhasználói értékeléssel rendelkezik, és ez nem kis részben annak köszönhető, hogy a játék újra a tényleges vezetésre összpontosít, eltávolodva a konzol-stílusú megjelenítéstől. Az RBR nem mellesleg mintegy 14 évnyi modfejlesztéssel is gazdagodott. Az F1 2015-höz hasonlóan teljesen új kezelési modellel büszkélkedhet, amitől végtelenül szemcsésebbnek és súlyosabbnak tűnik, mint a korábbi DIRT-játékok kvázi arcade-fizikája, és a legjobbat hozza ki egy jó force feedback-kormányból.

 

X Plane 10 Global

A szárnyak láthatóbban hajlanak, és a tömeg is kézzelfoghatóbb, mint a Flight Sim X-ben, köszönhetően egy olyan alaprendszernek, ami a repülőgép viselkedését a 3D modell és a motorok teljesítménye alapján számítja ki, majd szimulálja a levegő viselkedését is, akkor, amikor a modell átszeli azt. A fő hátrányai az alapjátékban találhatók: alacsony részletességű tájtextúrák, amelyeket egy autogén rendszer rajzol, egyes területek zavaróan lakatlanok, míg a nagyvárosok/repülőterek híján vannak az igazán realisztikus részleteknek. Pro érv ugyanakkor, hogy az éjszakai repülés gyönyörű, főleg a felhőkön keresztül ereszkedés közben.

 

Insurgency: Sandstorm

Ennek a háborús játéknak az a lényege, hogy a lehető leghitelesebben szimulálja a modern konfliktusok kegyetlenségét. Pár lövés bármelyik ellenséget leteríti, bár a célzás és a tényleges találat elég nehéz ügy. Rengeteg valósághű fegyver közül választhatsz, és mindegyiket különállónak érzed, különösen akkor, ha elkezded módosítani őket új csövekkel, markolatokkal és távcsövekkel, amelyek teljesen megváltoztatják a fegyverek kezelését.

 

IL 2 Sturmovik: Cliffs of Dover

A korábbi verziókban még sok bosszúságot okozó teljesítményproblémákat kiküszöbölték, és az eredeti mesterséges intelligenciát is értelmesebb rutinokkal okosították fel. A modern Cliffs Of Doverben vannak új repülőgép-változatok, míg az eredeti gépek átdolgozott, a földi irányíthatóságot javító fizikával rendelkeznek. A légi manőverezhetőséget is finomították a realizmus és az érdekesebb csaták érdekében. Mérhetetlenül jobb ma, mint négy évvel ezelőtt volt – köszönhetően a Team Fusion csapatának. A javításuk a 4.312-es verzióig jutott – ezt mindenképpen érdemes letölteni, mielőtt játszanál vele.

 

ARMA 3

Az ARMA 3 csak egy dologgal törődik: a realizmussal. Ami olyannyira jól sikerült, hogy néhány jelenetét egyszer véletlenül valódi háborús felvételként tálalták a tévében. Ez az a fajta shooter, amiben több időt töltesz a térkép és az iránytű nézegetésével, mint a loadout összeállításával, és a lövöldözések úgy játszódnak le, hogy a harcosokat több száz méter választja el egymástól. Szóval ez a gondolkodó ember mesterlövész játéka. Ha tankot látsz, az első ösztönöd az, hogy előveszed a rádiódat, nem pedig az, hogy az RPG-det. A billentyűzeted minden egyes gombjának megvan a maga egyedi funkciója, ami félelmetesen bonyolulttá, de ha belejössz, páratlanul élvezetessé teszi.

 

Még csodálatosabb, amikor a való élet és a szimulátor határai szépen összemosódnak:

Bírod a kamiont? – Egy szimulátorjátékban toboroznak munkaerőt a fuvarozók

×