A letiltás még hagyján; a törvény előtt is felelni kell, ha olyasmit teszel a nyilvánosság előtt, mint ez a streamer. A bénázása egy kutya életébe került.

A lengyel streamer Sidneukét a minap letiltotta felületeiről a Twitch, miután élő közvetítés közben elgázolt az autójával egy kutyát. Most az állatvédelmi hatóság is nekimegy az ügynek és igyekszik elérni, hogy vádat emeljenek a az influenszer ellen – számolt be a Gaming Bible. A közvetítés még a múlt héten történt: Sidneuke az autójában ült és saját magára irányította a műszarfalra helyezett kamerát. Közben, ahogy azt a közvetítések alatt mások is teszik (csak nem a volánnál ülve)

reagálni kezdett a beérkező kommentekre, amelyeket a kézben tartott telefonjáról olvasott el.

Lepillantott a kijelzőre, és beleütközött valamibe, sőt, talán át is hajtott rajta. A streamer erre felkapta a fejét (még jó), leállt az út szélére és kipattant a kocsiból, amiben futott tovább az élő közvetítés. A videón világosan hallani lehet, hogy egy kistermetű kutya hangosan nyűszít és csahol fájdalmában – nyilván súlyosan megsérült. Ha nagyon felzaklatnak az állatok bántalmazásáról szóló tartalmak, ne indítsd el a videót! De persze tanulságos leckét ad arról, hogy miért ne légy hülye a volán mögött.

 

A klip futótűz módjára terjedt el a közösségi médiában, és nem is csoda: a látvány úgy is elég felkavaró, hogy semmit sem látni (csak hallani) a kutya szenvedéséből. Ami külön felháborító, az az, hogy a lány végig arról beszél: sok kutya rohangál a kocsi körül. Látszik, hogy egyenesen kerülgetnie kell őket, mégse veszi rá a fáradtságot, hogy az útra figyeljen, vagy lassítson.

„Jézusom, hány kutya van itt? Néhány biztos tüzel. Nem először fordul elő, hogy valaki kiengedi ezeket a kutyákat. Ezek a kutyák folyton az utcán vannak. Én azt mondom, a kutyáknak nem szabadna szabadon lenniük. Ez helytelen és törvényellenes”

– magyarázza a toronyeszű, miközben a telefonját nézegeti vezetés közben. Állítólag később az is elhagyta a száját, hogy „a kutyákat nem lehet felügyelet nélkül hagyni”, majd visszaült a kocsiba és elhajtott, sorsára hagyva a sérült állatot. A jelenet nyilván sokkolta a közvéleményt és a Twitch se igazán értékelte, úgyhogy deaktiválta Sidneuke fiókját. A bannolást a közösségi irányelvek megsértésével indokolták. Alighanem az önveszélyes viselkedésre, a veszélyes vagy figyelemelterelt vezetésre, illetve a vezetés közbeni telefonhasználatra vonatkozó passzusokat sértette meg.

A videóra érkező reakciók nem túl meglepő módon elég ingerültek, és az Alsó-Sziléziai Állatvédelmi Felügyelőség sem óhajt elmenni az ügy mellett, így eljárást kezdeményez és megküldi az ehhez szükséges dokumentációt az ügyészségnek.

„Az első felvetése igaz: a kutyáknak nem szabad így kiengedni, hogy szabadon fussanak. Mivel azonban már akkor is szaladgáltak: meg kellett volna állnia és reagálnia kellett volna. Ez empátia és társadalmi kötelesség”

fogalmazott az állatvédő felügyelet.

A videó alighanem jó lecke arról, hogy miért ne streamelj, nézz videót, chatelj, kommentelj, vagy olvasgass Messenger üzeneteket, amikor vezetsz, de az ügy persze ennél is sokkal tovább mutat. Dicséretes, hogy a Twitch megkövetel bizonyos viselkedési normákat amelyek megszegését letiltással sújthatja, de a videók alapján a törvény szigora is rád talál, ha hasonlót követsz el (igen, a közösségi médiában megjelent fotó/videó lehet bizonyító erejű).

Forrás: Femina

„A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”

– írja a KRESZ, idestova már negyed évszázada, 1998 óta. És elég egyértelmű: sem autóvezetés és motorozás, sem pedig bi- és triciklizés közben nem használhatsz mobilt.

„Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon”

– írják meg, hogy konkrétabb legyen: telefonálás közben nem az az egyetlen veszély, ha a kezünket lefoglalja lefoglalja a készülék, hiszen ki ne tudna egy kézzel kormányozni? Sidneuke sem azért kezdhet el bíróságra járni, mert mobilt fogott a kezében (ami sima helyszíni bírsággal is megúszható), hanem azért, mert olyasmit csinált vele, ami ELVONTA A FIGYELMÉT az útról, és MEGSÉRÜLT, vagy elpusztult miatta egy háziállat. Ez – sajnos – csak károkozásnak minősül, de mégiscsak valami, ahelyett, hogy senkit se lehessen felelősségre vonni a kutya életéért. Ha netán egy baleset történik, és szabályos körülmények között, például kihangosítóval használtuk a telefont, akkor is felelősségünk lehet, ha bebizonyosodik, hogy a nem kellő figyelem okozta a bajt. Nem véletlen, hogy ma már minden nagyobb balesetnél kikérik a mobilszolgáltatóktól az abban az időtartamban a helyszínen lezajlott forgalmat.

Ha nem okoztál bajt, csak rajta kap a rendőr, hogy mobilt használtál vezetés közben, akkor a jelenleg hatályos magyar törvények szerint a helyszíni bírság minimum összege 5000 forint, maximum összege 50000 forint lehet, de hat hónapon belüli ismételt elkövetés esetén már 70000 forintot is kóstálhat a felelőtlenséged.

Persze ha baleset történik és mobilozás miatt okozol kárt, személyi sérülést, ne adj’ isten halált, akkor azért kell felelned és a telefonhasználat súlyosbító körülménynek számít:

a baleset súlyosságának függvényében akár börtönbe is kerülhetsz miatta!

Érdekes, hogy a figyelmünk elvonása és az emiatt elkövetett szabálysértések, vagy felelőtlenségből adódó bűncselekmények közvetlenül köthetők a nálunk lévő eszközökhöz, mégis belefér, hogy egyes autógyártók (például ugye a Tesla) olyan szórakoztatóelektronikai extrákat kínál, mint a fedélzeti számítógépre telepíthető játék. Nyilván tele van vele az apróbetűs rész, hogy ne használd vezetés közben (és vezetés az is, hogy állsz a pirosnál, vagy a dugóban), de mégis bizarr, hogy megadják rá az esélyt, nem? Hisz’ annyi hülye van! Ez olyan mint letenni egy hotdogot az étkező padlójára és határozottan rászólni a kutyára, hogy nem eheti meg.

Akkor minek tetted oda?

A műszarfalon futó játékokról itt írtunk bővebben:

Fedélzeten a Steam – Hatalmas videojáték-kínálat érkezik a Teslákba

 

×