Nem egyértelmű, hogy kire és milyen hatást gyakorolnak az utóbbi években rád ömlő ASMR-tartalmak. De végeredményben olyanok, mint a szex.

Csak három lehetőség van: idegesít, hidegen hagy, esetleg kifejezetten jól esik és megnyugtat.

Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR), vagyis nagyjából: Önálló Érzékelési Testenergia Reakció,

mert a „meridiánt” itt aligha a csillagászatban, sokkal inkább a kínai gyógyászatban használt kifejezésként kell érteni. Ez esetben azokat a bőrfelszín alatti energiapontokat jelöli, amelyek stimulálásával (speciális masszázsok, vagy például akupunktúrás kezelések során) különböző üzenetek küldhetők a testbe. A távolkeleti orvoslás hívei úgy gondolják, hogy a meridiánok segítségével szétáramló „csí” megteremti a test (jin-jang) egyensúlyát.

Forrás: hitek.fr

Ezen a ponton találkozik a két világ az ASMR-kontetekben, hiszen azok, akikre megnyugtató hatással van a suttogás-kaparászás-pakolászás, a hangok által élik át a pihentető egyensúlyélményt és például könnyebben elalszanak. Persze nem csak erre jók: a Headphonesty által összegyűjtött legnézettebb ASMR-videók más-más célokra kínálnak különböző hangösszeállításokat.

Az ASMRMagic csatornán már közel 89 milliós nézettségnél járó,

több mint háromórás „ASMR 50+ Triggers” összeállításban például fejmasszázs, súrlódás, eső, hámlasztás, kaparászás, bőrradírozás, textil-, vagy szilikon- és hab dörzsölés, nedves csattogás, ablaktisztító-lehúzás, fésülés, sőt, vagy ötféle fülpucolás van, szóval baromi széles a skála.

 

A különböző hangok más és más hatással vannak rád, vagyis úgy ahogy van, nem jelentheted ki, hogy immunis vagy az ASMR-tartalmakra, mert ez egy összefoglaló elnevezés, tehát

nem csupán a sokakat idegesítő nyálcsattogós sutyorászást jelenti.

A szitáló eső hangjai például a tanulást, a távoli vihar a meditálást, a fej- és hajstimulálás az ellazulást, a halk ollócsattogás (többek között) az elalvást, a fémtálak éldörzsölése a relaxálást segítheti. Mindez csak néhány variáció, de nincs olyan általános hang, ami mindenkiből ugyanazt a hatást váltaná ki.

Rövid kutatás után kiderült, hogy engem Tingting suttogással vegyes hajszobrászkodása visz le alfába (megjegyzés: a fodrásznál is majd’ elalszom a székben), de téged lehet, hogy csak felb@sz:

 

Neked, illetve további közel 20 millió nézőnek lehet, hogy a szappankaparászás hozza el a várva várt álmokat, miközben én addig ütném az alkotót, amíg mozog:

 

Mert nem vagyunk egyformák. És pont ebben rejlik az ASMR nagyszerűsége (már ha tényleg jól csinálják): magas fokú kreativitást igényel, hogy összeállíts egy akár több órás tartalmat, amit világszerte sikeresen használnak ÚJRA meg ÚJRA azok, akik másképp csak nehezen tudnának ellazulni.

De mi történik veled, mikor megtalálod a neked tökéletes ASMR-t?

Nemrég a National Geographic is kuttatta kicsit a témát és megszólaltatta Dr. Craig Richard-ot, az amerikai Shenandoah Egyetem ASMR-szakértőjét. A professzor úgy véli, tíz emberből csak 1-2 tapasztalja meg a szó klasszikus értelmében vett ASMR-élményt. Ez egyféle borzongató eufória érzés, ami könnyű és kellemes agyi bizsergést, illetve mély relaxációt eredményez.

Dr. Craig Richard – fotó: The Amy Beecher Show

A jelenséget előidézheti egy-egy pozitív pillanat, amikor valaki kizárólag rád összpontosítja minden figyelmét, vagy egy számodra kedves, gondoskodó személy gyendéden hozzád ér, esetleg bizalmasan a füledbe súg valamit. Richard gondolatmenete nyomán:

az ASMR utóbbi években tapasztalt felfutása nem éppen annak köszönhető, hogy megritkultak a személyes kapcsolataink?

Mintha nem is arról lenne szó, hogy a világ nem tud elaludni, hanem arról, hogy rengeteg ember magányos, hisz’ a túlhajszoltságban vagy nincs komoly párkapcsolata, vagy van, de nem kapja meg tőle azt a gyengédséget, amire igazán vágyna. Mert mondjuk a másik is mindig rohan, vagy – és ezért most ne kövezz meg – csak a gyerekekkel van elfoglalva.

Ezt a következtetésünket látszik alátámasztani a professzor kutatása is. Dr. Richard és kollégái megvizsgálták, hogy fiziológiai szinten mi történik veled, amikor megtalálod a magad ASMR-tartalmát, vagyis azt a hangot, amelyik a legjobban „triggerel”.

Forrás: Ghashop.com

„Arra jutottunk, hogy az agynak csak bizonyos részeiből vált ki válaszreakciót az ASMR, és ezek pont azok a területek, amelyek a dopamint és az oxitocint választják ki”

– magyarázta a prof.

Utóbbit a köznyelv ugye boldogsághormonnak is nevezi, mivel a szervezeted akkor állítja elő a legnagyobb mennyiségben, amikor például szerelmes vagy, és együtt vagy a pároddal.

Az egyetem tudósai bebizonyították, hogy az oxitocin felszabadulását kiváltó viselkedés hasonló az ASMR-t kiváltó viselkedéshez, és végeredményben mind a kettő ugyanazt idézi elő: csökkenti a szorongást és az álmatlanságot, sőt, kifejezetten jó hatással van a krónikus fájdalmakkal élőkre és a depressziósokra.

Az viszont, hogy a YouTube alkalmas a túlhajszolt emberek megnyugtatására, nem új keletű dolog, és lehet nyugdíjas meló is:

Egy 84 éves bácsi a Youtube legújabb sztárja, aki jedibb az összes jedinél

 

×