Akkor végre hivatalosan is kijelenthetjük, hogy a Doom mindenen is simán elfut, vagy várjunk még vele egy kicsit?

Valószínűleg nem nagyon létezik olyan eszköz, amin ne futna el a kult-klasszikus démon-hentelde, a Doom. Játszható például

A Doom portolásában már csak a képzelet szabhat határt, ez pedig aligha mostanság fog megtörténni. Egy játékfejlesztőnek, Sam Chietnek például az jutott az eszébe, hogy vajon a Doom elfutna-e a Windows operációs rendszer Jegyzettömbjéből? Sokan már az ötlet felmerülését is abszurdnak tartanák, a fejlesztő viszont korábban is csinált nagyon furcsa dolgokat – például a Windows legendás gemkapcsát, Clippy-t vértezte fel mesterséges intelligenciával, hogy közölje vele, Redmondban hamarosan elhantolják.

Szóval Chiet nekilátott a Jegyzettömb Doomnak, ami csodák csodájára tényleg működik. Azaz a Doom, a fejlesztő szerint változtatások, és Jegyzettömbös mókolások nélkül elindul a puritán szövegszerkesztőből. Bár a látványvilág meg sem közelíti a ray tracing tuningos Doomét, de ha nagyon hunyorítunk, akkor a szupergyorsasággal generált 3D-s grafikát imitáló sorok között felfedezhetjük a ’93-as legendát.

 

Azt viszont Chiet már nem árulta el, hogy pontosan miként sikerült ezt elérnie, azt viszont megígérte, hogy amint teljesen elkészül a projekt, mindenki számára elérhetővé teszi. Érdemes lesz hát ránézni az alkotó Twitter-profiljára. A Jegyzettömbös Doom pedig annyira jól sikerült, hogy még maga a nagy John Romero is megosztotta:

via – Tom’s Hardware, Interesting Engineering

Ezt is olvasd el:

Nem jelenik meg az RTX 4090 Ti, mert eléggé olvad a kártya

 

×