Ez a pillanat is eljött, kezdődik a Doomception.

Ennyi volt, itt a vége, kész! A Doomnak mostantól nincsen szüksége másra, csak önmagára. Nem kell ide fényképezőgép, LEGO-kocka, BIOS, holografikus kijelző, Twitter, vagy terhességi teszt, ugyanis mostantól már magából a Doomból is játszhatunk a Doommal.

Amilyen abszurdnak hangzik, annyira menő a dolog! Egy videós modder, a gigantikus Game Boy-ért is felelőssé tehető kgsws ugyanis megoldotta, hogy elinduljon a Doom első része a Doom 2-ből. Ehhez a Doom II DOS-os verziójának egy exploitját használta ki, így sikerült a Chocholate Doomot (a Vanilla Doomként emlegetett modern portot, ami kompatibilis a DOS verzióval) animált textúraként a játékba implementálni.

De ez még nem minden! A modder ugyanis nemcsak a Doom legelső részét, hanem a később szintén legendássá vált, az id korszakalkotó motorjával készült és sokáig csak Doom-klónként emlegetett Hereticet is működésre tudta bírni a játékban. Az egész megoldást pedig tök ingyen fel is dobta GitHubra, így bárki ki tudja próbálni az önmagába visszafordított Doomot.

Igaz, ehhez erősebb gépre lesz szükség, mint a Doom 2 eredetileg ajánlott gépigénye megkövetelné, mivel a két játék egymásban, de a másiktól függetlenül fut. Ezért jó, ha minimum 16MB RAM pihen a PC-nkben. 

Az ötletet egyébként tippre a Wolfenstein-sorozat újabb részei, a New Order és a New Colossus adhatták, melyekbe easter eggként kerültek be John Romero és John Carmack kvázi műfajteremtő klasszikusának, a Wolfenstein 3D-nek a pályái.

De nem ez az egyetlen lenyűgöző Doomos próbálkozás:

Brutál jól néz ki: Ray tracing modot kapott az 1993-as legelső Doom

 

×