Mostantól már a gépet sem kell elindítani, hogy doomozhassunk egy kicsit.

A Doom a világ egyik legnagyobb játékklasszikusa, ami az 1993-as megjelenésekor a feje tetejére állította az egész világot. Azóta viszont nemcsak egy nagyra tartott legendává, hanem az egyik legjobban mémelt videojátékká is vált, amit lassan, de egészen biztosan már minden létező eszközön játszhatunk.

A Doomot például portolták terhességi tesztre, holografikus kijelzőre, egy drón távirányítójára, egy DSLR fényképezőgépre, de volt olyan is, amikor egyenesen a Twitteren is el lehetett indítani – a sort pedig hosszasan tudnánk még folytatni. Ezúttal azonban egy egészen érdekes helyen sikerült cafatokká lőni a démonokat,

a Coreboot legújabb frissítésének hála ugyanis már a BIOS-ból is lehet játszani a Doommal.

A Coreboot (amit eredetileg LinuxBIOS-nak hívtak) egy ingyenes és nyílt forráskódú BIOS implementáció, amely számos Payloads néven ismert bővítményt támogat. Ezek lehetővé teszik a BIOS szoftver testreszabását és több funkciót adnak hozzá – beleértve a játékokat is. A program a napokban frissült a 4.17-es verzióra, ami a CoreDoomot is elhozta (ez a DoomGeneric olyan portja, ami payloadként is tud futni).

Üröm az örömben, hogy a port nem feltétlenül tökéletes. A BIOS-os Doomnak ugyanis nincsen hangja, nem lehet elmenteni a játékállást, és jelenleg csak a PS/2 billentyűzetet támogatja, az USB-t nem. Illetve még egy kis apróság: a játékból kilépve teljesen befagy a rendszer.

A CoreDoom-projekt alkotói viszont azt ígérik, hogy a jövőben kiküszöbölik ezeket a hibákat, és hamarosan teljes pompájában tündökölhet a klasszikus Doom már a BIOS-ban is. Ha esetleg valakinek erre volna igénye. A Corebootot egyébként sok asztali gép és laptop támogatja, amit ITT tudsz ellenőrizni, a CoreDoomot pedig ITT találod.

via – Tom’s Hardware, Exputer

A Doom emellett nemcsak BIOS-portot, hanem már ray tracing tuningot is kapott:

Brutál jól néz ki: Ray tracing modot kapott az 1993-as legelső Doom

 

×