Újra akcióban az Anonymous, ezúttal az orosz taxisok a célpontok.

Az ukrán-orosz háború februári kitörésekor a világ legnagyobb hackerszervezete, az Anonymous is harcba vonult, kiállva a megszállott ukránok mellett. A hackerek ezzel a 21. századba repítették a hadviselést, amit egy viszonylag új területre, a kibertérre is kiterjesztették.

Az Anonymous azóta megannyi orosz célpontot szedett,

És ez csak a jéghegy csúcsa, a szervezet alcsoportjai és hackerei még ennél is több kibertámadást intézhettek. Azóta viszont kissé elült a dolog, legalábbis nem kerülnek nyilvánosságra az Anonymous akciói, de az is lehet, hogy kevesebb támadást is intéznek, mint korábban.

Ez utóbbinak már csak azért is volna értelme, mert hiába az új hadszíntér, a fentebb felsorolt műveletekkel komolyabb hatást a háborúra nézve nem értek el. Azaz jóval kevesebb következményei lettek, mint mondjuk az orosz vezetést és Oroszországot ért különböző gazdasági szankciók.

Az Anonymous azonban még közel sem adta fel a harcot, és ezúttal az orosz taxisokkal bénították meg a moszkvai forgalom egy jelentős részét.

A Vice szerint hackerek a Yandex Taxi nevű alkalmazást használták a művelethez, amin keresztül több tucatnyi megrendelést adtak le egyetlen helyre. A taxisok pedig mentek is, így a Kutuzovsky Prospect felé tartó forgalom teljesen leállt a hirtelen jött óriási csődület, majd az emiatt kialakult dugó miatt.

Az Anonymous az ilyen, civileket érintő támadásaival az orosz állampolgárokra szeretne nyomást gyakorolni, azt remélve tőlük, hogy aktívan fellépnek az orosz vezetés ellen. Ez azonban eddig teljesen elmaradt, sőt, inkább az orosz ellenállást erősíti. Legalábbis ezt feltételezhetjük, amikor ugyanis a nagyobb világcégek, mint például az Apple bejelentette kivonulását az orosz piacról, az orosz iPhone-tulajdonosok tüntetőlegesen megsemmisítették a mobiljaikat.

A forgalmi káosz pedig nem is feltétlenül volt eredményes, a Yandex szerint legalábbis a probléma nem tartott egy óránál tovább. 

Na és ezt olvastad már?

Szinte rájuk se ismerni! – Így néznek ki ma a 90-es évek sorozatainak sztárjai

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×