A világ legismertebb hackerei ezúttal a teljes orosz médiát felügyelő médiahatóság rendszerébe jutott be, ahonnan közel 1TB-nyi adatot loptak le.

Az Anonymous hackerszervezet különösen aktív, amióta az ukránok oldalán a szabadság eszméjét képviselve becsatlakozott az orosz invázió elleni kiberküzdelembe.

Meghekkelték például az orosz állami tévécsatornák adásait, melyeken ideig-óráig a kormány propagandája helyett az ukrán háborúról beszámoló nyugati híradásokat közvetítettek, továbbá feltörtek 400 orosz biztonsági kamerát, melyek élő képét online nézhetővé tették, de bejutottak az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz rendszerébe is, ahol állítólag az összes kémműhold felett átvették az irányítást.

Most pedig újabb taggal bővül az Anonymous áldozatainak listája. Bejutottak ugyanis az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor rendszerébe, ahonnan óriási mennyiségű adatot voltak képesek kilopni.

A Roszkomnadzor feltörése azért jelentős, mert ez az az állami szervezet az, amely egymaga felügyeli a komplett orosz médiamegjelenést. Itt pedig nemcsak a tévé és rádióadásokat kell érteni, hanem a komplett közösségi médiát is. Az orosz médiafelügyelet szabályozza a Facebook, a Twitter, az Instagram, a TikTok és minden ehhez egy kicsit is hasonló oldal működését, és súlyos büntetéseket (vagy tiltásokat) osztanak ki, ha általuk tiltott tartalomra bukkannak a platformokon.

A múltban a Roszkomnadzor követelte az amerikai cégektől, például a Google-től, hogy cenzúrázzák az Ukrajnával kapcsolatos, Oroszország ellen tiltakozó tartalmakat, és cenzúrázzák az Oroszországban terrorszervezetnek számító Jehova Tanúival kapcsolatos tartalmakat – írja a Forbes. De azt is elrendelték, hogy az oroszországi médiumok csak államilag jóváhagyott információforrásokat használhatnak, a „támadás”, „invázió” és „háború” szavak használatát pedig megtiltották.

Az Anonymous több, mint 360.000 egyedi fájlt lopott el, melyeket a DDoSecrets nevű szivárogtató szervezeten keresztül hoztak nyilvánosságra. A 820 GB-os adathalmaz elsősorban az orosz föderáció egyik legnagyobb tartományára, a Baskírföldre vonatkozó információkat tartalmaz, de a hackerek szerint ez elegendő lehet arra, hogy az orosz nép előtt egyértelműen leleplezzék a kormány propagandista cenzúráját.

via – LadBible, Fortune

Azonnal változtass jelszót! – Hackerek törtek be a Ubisoft rendszerébe

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×