Egyelőre felbecsülni sem lehet még, hogy a világ leghírhedtebb hacker kollektívájának legújabb akciója milyen hatással lesz az orosz gazdaságra.

Az Anonymous hackerszervezet olybá tűnik valóban nem a fellegekbe magyarázott, amikor a napokban az orosz nyomtatók feltörése után eddig soha nem látott mértékű, pusztító hatású adatszivárgással fenyegette meg Oroszországot.

A névtelenségbe burkolózó hackerek ugyanis a minap jelentették, hogy sikeresen bejutottak az Orosz Központi Bank rendszerébe, az onnan ellopott adatokat pedig nyilvánossá teszik. Ezt először sokan talán kétségekkel fogadhatták, az Anonymous azonban az egyik alszervezetén (The Black Rabbit World) és több felületen keresztül tényleg elkezdte közkincsé tenni a központi bank adatait.

A szivárgás megközelítőleg 35.000 fájlt tartalmazhat, amelyet egy 28 GB-os csomagban tettek közzé.

A HackRead szerint a hatalmas méret miatt a fájlok átvizsgálása valószínűleg sokáig elhúzódhat, azt azonban már tudni, hogy egészen 1999-ig visszamenőlegesen tartalmaz számlákat, belső kommunikációkat, különböző banki dokumentumokat és feljegyzéseket, bankszámlakivonatokat, különböző bankok részvényeseinek neveit, banki engedélyeket, látszólag magas rangú ügyfelek neveit és címeit, illetve orosz pénzügyi nyilvántartásokat.

Fontos kiemelni, hogy mivel az Orosz Központi Bank felelős a monetáris politikáért, a fizetési rendszer működésének biztosításáért, és a rubel stabilitásának védelméért, a hálózata elleni bármilyen támadás pusztító hatással lehet az országra és annak gazdasági helyzetére. Magyarul az Anonymous támadása egyelőre felbecsülhetetlen mértékű károkat okozhat Oroszországnak.

Egyelőre nem tudni, hogy a kiszivárgott adatokkal pontosan mit fogak tudni kezdeni a szakértők és a nyugati kormányok, mindenesetre az Anonymous tevékenysége különösen fájó lehet az orosz vezetés számára. A hacker kollektíva az ukrán-orosz háború kitörése óta fegyelmezetten és lankadatlan módon támadja az Ország szerveit és eszközeit:

Mindeközben elkaphatták az utóbbi hetekben nagy hírnévre szert tevő, jórészt tinikből álló Lapsus$ hackerbanda tagjait:

A 16 éves vezetőjük után elkapták a Lapsus$ hackerbanda többi tini tagját is

 

×