Remélhetőleg hamarosan pont kerülhet az elmúlt hetekben címlapokon szereplő hackerbanda rövid, de tevékeny pályafutásának a végére.

A napokban a rivális hackerek bosszúja nyomán kiderült, hogy valójában egy 16 éves angliai srác állhat a napokban óriási hírnévre szert tevő Lapsus$ hackerbanda támadásai mögött, melyet többedmagával, többek között egy dél-amerikai társával hajtott végre.

Amint az ügyeket vizsgáló kiberszakértők is megerősítették, hogy a fiatal fiúnak valóban köze lehet az elmúlt hetekben végrehajtott adatlopásokhoz, a rendőrség sem hezitált. Michael O’Sullivan, a londoni rendőrség nyomozó felügyelője a Gizmondo kérdésére elárulta, hogy nyomozást folytatnak a gyanúsított ellen,

a napokban pedig hét 16 és 21 év közötti személyt tartóztattak le, akik feltételezhetően a Lapsus$ hackerbanda tagjai.

Neveket természetesen nem mondtak, de néhány hacker januárban doxolta a banda 16 éves ötletgazdáját, a White/Breachbase álnevet használó tinit, akinek nemcsak a teljes személyazonossága került nyilvánosságra, hanem a családja és a közeli rokonaié is.

Viszont hiába a ransomware banda gyors hírneve, az operatív biztonsági készségeik rendkívül hiányosak. Olyannyira, hogy az alapembernek számító White saját rendszerét többször is feltörték, ez a fajta ügyetlenkedés pedig nagyon úgy tűnik, hogy a többi fiatal Lapsus$ tagra nézve is végzetes lesz. A rendőrség a nyomozás állásáról nem árult el részleteket, csupán annyit, hogy a feltételezett hackereket elengedték, és egyelőre szabadlábon védekezhetnek.

Ez azonban még közel sem jelentheti a csapat végét, mivel egyelőre még nem tudják pontosan, hogy hány taggal operálhattak – és honnan. Egy brazil hackert már be tudtak azonosítani, de lehetnek még tagok Spanyolországban, Portugáliában és Oroszországban is.

Ha részletesebben is érdekel, hogyan bukott le a Lapsus$ 16 éves alapembere, akkor ezt érdemes még elolvasnod:

Egy tinifiú lehet az a hacker, aki feltörte a Microsoftot, az NVIDIA-t, és a Ubisoftot

 

×