Elon Musk az utóbbi időben annyira durván meglódult, hogy Bezos már jobb, ha inkább belenyugszik az örök második titulusba.

Elon Musk az elmúlt – nem egészen – két évben egészen elképesztő csörtét mutatott be a pénztárcájával a világ leggazdagabbak listáján. Azon a listán, amelyen Bill Gates nagyon sokáig egy megugorhatatlan bálvány volt, de 2021 óta a Microsoft ex-elnök tulajdona már „csak” a 4. helyre elég.

Pedig szépen gyarapodott ő is, de közel sem annyit, mint a Tesla és a SpaceX első és teljességgel megkerülhetetlen embere. Musk 2020-ban táltosodott meg nagyon, amikor is a Forbes szupergazdag listáján a 24,6 milliárd dolláros vagyonáról és a 31. helyről pár hónap leforgása alatt 151 milliárd dollárig, úgy pedig a második helyig jutott. Azóta elég nagy a rivalizálás az Amazon szinte frissen lemondott elnökével, Jeff Bezossal, aki 2018-ban váltotta az addig csúcstartó Gates-t.

Elon megint rákapcsolt, és ezúttal rendesen leverte Bezost.

Musk 2021-ben semmilyen téren sem lankadt, így a folyamatos és már megszokott Tesla-ígérgetések, a SpaceX fejlesztések, a marsi kolónia tervezgetése, az űrinternet beröffentése és az agyimplantátum demózása mellett orbitális mennyiségű pénz megkeresésére is bőven jutott még ideje.

Musk a 2021-es 151 milliárd dolláros vagyonát – a 22-es nettó nyitója szerint – több mint 68 milliárddal tudta növelni, pedig volt olyan eset is (novemberben), amikor a vagyona elérte, majd meghaladta a 300 milliárd dollárt is. Ezzel Musk lett az első ember a Földön, aki el tudott érni ilyen szintet, méghozzá nem is kicsit, hiszen a részvényárak tetőzésekor 340 milliárdra becsülték a vagyonát.

Talán ekkor is érhetett véget az éles versengés is Jeff Bezossal, akit azóta rendesen a „porban” hagyott. A Forbes élő statisztikái alapján ugyanis (április 10-én) Elon Musk nettó vagyona 274,3 milliárd dolláron nyugszik, míg Bezos nem csekély lemaradásban, 180,2 milliárd dollárral kulloghat utána fejet szegve.

Musk tulajdonképpen már annyival gazdagabb Bezosnál, mint annak vagyonának a fele.

Ennek azonban szimbolikus jelentése is van, hiszen az űriparban szintén nagy, és sokszor igen kellemetlen riválisai egymásnak. Csodákat persze láttunk már, elég ehhez megnézni Musk hirtelen jött sikerét, ebben az esetben viszont Musk előnye annyira tetemes, és annyira behozhatatlannak tűnik, hogy Bezosnak minimum az új Facebookot kellene kitalálnia, hogy labdába rúghasson, míg a Tesla-vezér egy centtel sem keres többet.

Musk (az elmondása szerint) ehhez képest egészen puritán életet él: 2012 áprilisában aláírta a Giving Pledge-et, és vállalta, hogy vagyona nagy részét a társadalom néhány legégetőbb problémájának megoldására ajánlja fel, 2020 óta pedig sorra adja el az ingatlanjait, és állítólag egy 17 millió forintos „gyorsépítésű” lakásban lakik a SpaceX Starbase mellett.

Felhasznált források: Forbes – The Real-Time Billionaires List, Forbes – A világ leggazdagabbjai

Elon Musk persze nemcsak megkeresni szereti a dollármilliárdokat, hanem elkölteni is:

Itt van Elon Musk közösségi oldala – Durván bevásárolta magát a Twitterbe, amin már változtatna is

 

https://leet.hu/samsung/

×