A világ leggazdagabb emberének egyik legnagyobb álma, hogy embert juttasson a Mars felszínére, ami szerinte pár év múlva meg is történhet.

Elon Musk telis-tele van őrült ötletekkel, melyeket nem oly ritkán meg is oszt a nagyérdeművel, az egyik legelképesztőbbel azonban néhány évvel ezelőtt rukkolt elő, és azóta is havi bejárós vele a sajtóban.

A Mars terraformálása előbb a tudományos fantasztikus irodalomban tűnt fel néhány évtizeddel ezelőtt, amely különösen elgondolkoztatta a Time magazin által az Év Emberének megválasztott koponyáját. A 2010-es évek derekán, akkor még jócskán szerényebb vagyonnal azt mondta Musk, hogy 10 éven belül már emberek fognak sétálni, 2050-re pedig már legalább 1 millióan fognak lakni a vörös planéta felszínén.

Nos, az ilyen tervekről tudva levő, hogy sokat tudnak csúszni, ez pedig a Mars elérésével sincsen másként. A terveket némileg átírhatta az időközben berobbant járvány, illetve a Starship tesztrepüléseinek csúszása, de minden bizonnyal a Raptor rakétáinak gyártási problémája sem gyorsította fel a dolgokat.

Ezekkel természetesen nem is lehet előre kalkulálni, tudományos körökben ezért sem ígérnek meg semmit jó előre. Elon Musk azonban ennél jóval eltökéltebb ember, így némi újrakalibrálást követően Lex Fridman podcastjében osztotta meg az újabb dátumokat a marsi misszióval kapcsolatban.

A milliárdos feltaláló szerint a legoptimistább körülmények között 5 év, mire ember léphet a Marsra, a legrosszabb forgatókönyv alapján pedig mindez 10 évbe is beletelhet.

Addig azonban el kell készülnie a Starshipnek, az űrhajósokat fel kell készíteni a több hónapos utazásra, ami mind fizikailag, mind pedig pszichológiailag is megterhelő lesz számukra. Emellett fel kell készülni az egyéb problémákra, vészhelyzetekre, kommunikációs nehézségekre, amelyek még tovább bonyolítják az egyébként sem egyszerű utazást.

Hogy erre elegendő lesz-e 5-10 év, az tudományos körökben is vita tárgya, ahogyan Musk terraformálásával is vitatkoznak a világ tudósai. A célt mindenesetre újból kitűzte, néhány év múlva pedig meglátjuk, ebből mennyit sikerül teljesítenie.

 

https://leet.hu/samsung/

×