Elon Musk a hétvégén jelentette a dolgozóinak, hogy pénzügyi csőd fenyegeti a SpaceX-et, ha a közeljövőben nem érnek el nagy áttörést a Raptor meghajtók fejlesztésében.

Nagy a baj Elon Musk háza táján, ugyanis egy kiszivárgott belsős emailje szerint a SpaceX-nek a teljes pénzügyi csőddel kell farkasszemet néznie. A kételkedést eloszlatandó, az először a Space Explored által kiszivárogtatott levél hitelességét később a CNBC is megerősítette.

„Sajnos a Raptor gyártási válsága sokkal rosszabb, mint amilyennek néhány héttel ezelőtt tűnt. Ahogy a korábbi felsővezetés távozását követően beleástuk magunkat a problémákba, sajnos kiderült, hogy azok sokkal súlyosabbak, mint ahogyan azt eddig jelentették. Ezt nem lehet szépíteni”. – írta a hétvégén Musk, majd így folytatta: „Hacsak nincs kritikus családi ügyük, vagy fizikailag nem tudnak visszatérni Hawthorne-ba, akkor minden kézre szükségünk lesz, hogy helyreállítsuk ezt az őszintén szólva katasztrófát.”

A továbbiakban kitért a Starlink műholdas internetet biztosító projektjére is, amely elmondása szerint önmagában most még pénzügyileg gyenge lábakon áll, bár a V2, vagyis a második generációs fázis, amikor több műholddal tudnak működni már jövedelmező lehet. Ennek elérése viszont nagyban függ a Starship Raptor rakétáinak gyártásától, ugyanis Musk szerint ha azt nem tudják beindítani, akkor a Starlink V2-t sem tudják fellőni.

„A lényeg az, hogy a csőd valódi veszélyével nézünk szembe, ha jövőre nem tudjuk elérni, hogy legalább kéthetente egyszer repüljön a Starship” – zárta mondandóját Elon Musk.

Mindez azért is lehet érdekes, mert a notóriusan nagyotmondó milliárdos nem olyan rég még a Mars meghódítását és terraformálását vizionálta, ami nagyon úgy tűnik, hogy ha nem sikerül áttörést elérni a Raptor meghajtóval, akkor ismét késni kényszerül.

Pedig látszólag – és az elmondása szerint – tényleg minden remekül haladt, még a NASA jó pár milliárd dolláros üzletét is sikerült elhappolnia Jeff Bezos cége elől, ami azért is lehet majd problémás, mert a Hold-misszióban is kulcsszerepet játszanának a SpeceX rakétái, úgy pedig hajtóművei. Ha pedig az elmarad, akkor könnyen lehet, hogy az amerikai kormány is csúnyán fog Elon Musk felé pislogni.

A közlekedés forradalma: Repülő taxikkal utazhatnak hamarosan Párizsban

 

×