A Neuralink dokumentumai alapján 2017 és 2020 között 23 majomból 15 pusztult el az agyimplantátumukhoz köthető szövődmények miatt.

Egészen súlyos dologgal vádolja az ‘Orvosok Bizottsága a Felelős Orvosi Tudományokért’ (Physicians Committee for Responsible Medicine – PCRM) nevű állatjogi csoport az Elon Musk vezette Neuralinket, amelyet február 17-én a hatóságok elé is beterjesztenek.

A PCRM azt állítja, hogy az agyimplantátum fejlesztése során olyan súlyos traumáknak, kínzásoknak és fájdalmaknak tették ki a tesztalanyként használt majmokat, hogy több mint egy tucat brutális körülmények között elpusztult. Az állatvédelmi csoport mindezt a kaliforniai nyílt iratokra vonatkozó törvények révén megszerzett körülbelül 700 oldalas egészségügyi nyilvántartást, boncolási jelentést és egyéb részletes információt tartalmazó dokumentumokra hivatkozva állítja, melyeket a Neuralink munkatársai rögzítettek 2017 és 2020 között.

Ezekből a dokumentumokból kiderült, hogy a majmok rendkívüli mértékű pszichológiai stresszt szenvedtek a műtétek miatt, amelyek során egy negyeddolláros méretű eszközt helyeztek az állatok koponyája alá. Elon Musk vállalata továbbá egy „BioGlue” nevű anyagot is használt, amely elpusztította a majmok agyának egyes részeit, ennek következtében pedig  jelentős pszichológiai hatásokat mutattak.

A kísérleti majmok szorongásban, rendszeres hányásban, étvágytalanságban és szőrhullásban szenvedtek, de jellemző volt az öncsonkító viselkedés is – a majmok a saját ujjaikat kezdték eltávolítani.

A Neuralink is megszólalt a vádakkal szemben, de az állatok halálának tényét nem tagadták. A hivatalos dokumentumokkal szemben viszont azt állítják, hogy a kísérletek alatt minden előírásnak megfeleltek – megfelelnek, és néhány majom terminális eljárás útján távozott – vagyis fájdalommentesen altatták el őket.

A 23 kísérleti majom közül csupán 7 maradt életben, 15 pedig tisztázatlan körülmények között elhunyt. Elon Musk tavaly ért el áttörést az egyik életben maradt majommal, akiről egy videót is posztolt, idén pedig az emberi kísérleteket szeretné megkezdeni.

via – The Guardian, Business Insider

Félelmetesen látványos videón Elon Musk zuhanó és elégő műholdjai

 

https://leet.hu/shop/gamerfebruar/

×