Tény, hogy valóban izgalmasnak hangzanak Elon Musk ambíciói és ötletei, az ígérgetésein és az optimista levegőbe bemondott jóslatain azért lenne még mit csiszolni.

(videó a cikk végén)

Elon Musk személyével kapcsolatban nagyon megoszlanak a vélemények, de általában két típussal találkozni.

Az egyik az egekbe magasztalva állítja, hogy ő a techno-Jézus, korunk zsenije – számára kikezdhetetlen a különc milliárdos, bármikor kész megvédeni a kommentek harcmezején a becsületét. A másik ezzel szemben azt mondja, hogy Musk a világ egyik, ha nem a legnagyobb kóklere, aki valójában nem tett semmit az emberek és az emberiség fejlődéséért, sőt, az emberek és a befektetők hiszékenységéből tett szert ekkora vagyonra.

Nos, véleményem szerint az igazság valahol a két álláspont között lehet, hiszen nem igaz, hogy ő lenne a legnagyobb elme, ahogyan az sem, hogy soha semmit nem tett a fejlődésért. Ami viszont a legeslegnagyobb érdeme, ami előtt még Stephen Hawking is adózott, hogy Musk az átlagemberek szintjére, pontosabban a mindennapok közbeszédébe emelte a technológiát és a tudományt.

Kiállt az elektromos autózás mellett akkor, amikor az olajlobbi tulajdonképpen ezeket a fejlesztéseket akadályozta, a SpaceX fejlesztéseivel pedig egy olyan ötletbe lapátolja a pénzét, ami nagy valószínűséggel az ő életében soha nem fog már megtérülni. Mindazonáltal azt sem érdemes elfelejteni, hogy bizony alaposan rászolgált az utálatra is, hiszen a Tesláit úgy tette meg a piacvezetőnek, hogy minden évben szemrebbenés nélkül folyamatosan hazudja el a teljes önvezetéses funkciót.

Tudatos hazudozás, vagy egy optimista feltaláló álmodozása?

Erről már a Tesla szakemberei is értekeztek, és ők is elítélik az elnökük megnyilvánulásait, bár érteni vélik a szándékait. Az pedig teljességgel lehetetlen, hogy Musk ne lenne képben a vállalat munkáinak mibenlétével kapcsolatban, így élhetünk a gyanúperrel, hogy tényleg átveri, de minimum megtéveszti az embereket a nyilvánvaló időhúzásaival.

Azért időhúzás, mert 2014 óta konkrétan nem telik el úgy egy év, hogy ne ígérné meg 90 százalékra a teljes önvezetést. És nem, nem az Autopilot módról van szó, hanem a teljes, autonóm és sofőr nélküli autós közlekedésről. Szóval időhúzás, mert láthatóan dolgoznak rajta, de a közelében sem állnak még a 90%-os bizonyossághoz.

Persze annak idején még óvatosabban fogalmazott, hiszen akkor még csak az autópályás közlekedést említette az FSD terepének, de ez is az önvezetés negyedik, de minimum a hármas szintje, ami azt jelenti, hogy az autó bizonyos terepeken, kontrollált körülmények között képes teljesen elvezetni önmagát. Hát ettől is nagyon messze állnak még a Tesla autói, amit az Autopilot módban történt számos balesetből állapíthatunk meg.

Mindenekelőtt viszont Elon Musk azért lehet a világ leggazdagabb embere, mert ő nemcsak feltaláló, hanem egy ügyesen kalkuláló üzletember is. Ezért is lehet, hogy a hatóságok sosem szállnak teljesen a nyakába, és ezért alakulhatott úgy, hogy az rajongói 7 éve minduntalan elhiszik neki, hogy az év végén tutibiztos eljön az autózás jövője, a teljes önvezetés.

Aztán majd következő évben, vagy azután, vagy azután, vagy azután… de persze örülni fogunk, ha egyszer tényleg megtörténik. És egyszer tényleg meg fog.

 

Elon Musk megemeli a Tesla még nem létező teljes önvezető funkciójának az árát

https://leet.hu/akcioeso/

×