Az el salvadori elnök a napokban jelentette be, hogy benyújtotta azt a törvényjavaslatot, ami után hivatalos fizetőeszközzé válik az országban a bitcoin.

A Bitcoin és a többi kriptovalutának alapot adó blokklánc rendszer viszonylag egy új dolog a köztudatban, valójában már 2008 óta létezik. A forradalmi szisztéma kiötlőjének személyazonossága máig nem ismert, ezért csak Satoshi Nakatomoként hivatkoznak rá, a történelmi technológia programozásában kevesek között két magyar, Hanyecz László és Nick Szabó is segítségére volt.

A kriptovaluták az utóbbi időben óriási népszerűségnek örvendenek, a 2021. eleji tőzsdei ámokfutását követően jó sokan busás gazdagságra is szert tettek általa, mostanság viszont egyre többen rugdalják lejjebb az árfolyamát, köztük is az élen Elon Muskkal és Kínával. Előbbi nyilván a folyamatos posztolgatásaival próbálja megzabolázni, míg utóbbi elég drasztikus lépésekkel próbálja teljesen elejét venni az országhatáron belüli kereskedésnek és bányászatnak.

Velük szemben azonban van egy olyan ország, ahol a kormányon lévő politikusok a bitcoin és a többi kriptovaluta hivatalos fizetőeszközként való bevezetését szorgalmazzák.

Nayib Bukele el salvadori elnök bejelentette, hogy partnerségre léptek a Strike nevű fizetési alkalmazással, amely előkészíti az utat ahhoz, hogy az amerikai dollár mellett a bitcoin elfogadható készpénzformává váljon El Salvadorban.

Hamarosan elküldök a kongresszusnak egy olyan törvényjavaslatot, ami a bitcoint törvényes fizetőeszközzé teszi az országban” – mondta Bukele, majd hozzátette, hogy a Strike és a bitcoin technológia segíteni fogja az ország modern pénzügyi infrastruktúrájának kiépítését. Az elnök ezzel utalhatott arra, hogy a jövőt sokakhoz hasonlóan ő is a decentralizált, hamisíthatatlan és pontosan visszakövethető kriptovalutákban látja.

El Salvador ezzel a döntéssel a világon elsőként vezetheti be a bitcoint, mint az országban is elfogadott, hivatalos fizetőeszközt. A kérdés csak az, hogy jó ötlet-e?

A Strike, egy olyan alkalmazás, amely bitcoin és blokklánc technológiát használ a felhasználók közötti fizetések lehetővé tételére világszerte. El Salvadorban idén márciusban lett elérhető és szinte azonnal az ország legtöbbet letöltött szoftverévé vált. A CNBC és a Mashable azonban figyelmeztet, hogy az állam gazdasága elsősorban készpénzre alapszik, sőt, a lakottág körülbelül 70 százaléka nem is rendelkezik bankszámlaszámmal.

Ezért nem csak a bevezetése és elterjesztése lesz nehézkes, de jelentős gazdasági veszélyeket hordoz.

A bitcoin valóban egy biztonságos és lekövethető dolog, az értéke viszont a legkevésbé sem függ az ország gazdasági helyzetétől. Ez ugye azért probléma, mert egy-egy nagytőkés millárdos, akinek tegyük fel valamilyen érdeke fűződne hozzá, pillanatok alatt képes lenne bedönteni az egész rendszert. Gondoljunk csak azokra az esetekre, amikor Elon Musk posztolt, majd a bitcoin árfolyama meredek zuhanásba kezdett – és ez csak egy példa a sok lehetséges közül.

Természetesen – most még – nem arról van szó, hogy El Salvador teljes mértékben átállna a kriptovalutákra, hiszen az nem csak politikai dőreség, de lehetetlen is lenne, azonban az egész országban való elterjesztési szándék egyértelműen látható.

Sőt, a CNBC beszámolói szerint szinte biztos is, hogy átmegy majd a törvényhozáson, amit aztán az új pénzügyi ökoszisztéma kiépítése követi. Ez azt jelenti, hogy miután a szakemberekből álló csapat kidolgozta a rendszert, onnantól kezdve a bitcoint az ország pénzügyi rendszerének alapjaként értelmezik.

Mindez egyáltalán nem lenne egy ördögtől való dolog, a veszélyei azonban egyértelműek. Amikor Satoshi kitalálta a Bitcoint és a blokkláncot, akkor egyetlen célja csupán egy olyan decentralizált digitális pénz létrehozása volt, amely nem függ semmilyen pénzügyintézettől. Ezzel szemben ma jelenleg a bitcoin árfolyama a legváltozékonyabb, ami szinte kizárólag a piaci érdeklődéstől – szélsőséges esetben az abba fektetők szeszélyeitől függ.

Cseberből vederbe, szokás mondani, jelenleg pedig egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a kriptopénzek árfolyama mostanában, vagy a jövőben bármikor fixálódnának. Az ötlet persze egyáltalán nem ördögtől való, csak a sorrend rossz. Előbb a kriptopénzek piacát kellene egy viszonylag állandó szintbe hozni, majd utána bevezetni, de mindehhez rengeteg – helyi és globális – feltételnek kellene teljesülnie. 

via – Mashable

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×