Kína valóban mindent megtenne, hogy teljesen eltöröljék az országban a kriptovaluták létezését is. Hamarosan a bányászoknál kopogtatnak.

Az elmúlt pár nap különösen hangos volt Kína és a Bitcoin viszonyától, amikor is kínai tisztségviselők egymást erősítve „újra” bejelentették, hogy az egész ország területén betiltják a kriptovalutákkal való regisztrálást, kereskedést. Ennek hatására szinte az összes kriptopénz árfolyama azonnal bezuhant, a Bitcoin például több mint 20%-ot gyengült, és ugyan most újra 40.000 dollár fölött van az értéke, Kína hamarosan egy utolsó gyomrost készül bevinni neki.

Kínában már 2013 óta próbálják szabályok közé szorítani a kriptovalutákat, de az ország egyes helyein látványosan szemet hunytak fölöttük, így például Belső-Mongóliában, Szecsuánban, Hszincsiangban és pár másik szárazföldi helyszíneken működő kriptopénz-bányászati farmok is határtalan virágzásra voltak ítélve. A korábbi és a legújabb bejelentések tulajdonképpen ennek vetnek most véget.

Kína már a végső csapást készíti

Liu He miniszterelnök-helyettes által legutóbb kiadott közleményben kijelentik, hogy Kína ezután keményen fellép a bitcoin-bányászattal és kereskedéssel szemben, ez alól pedig sehol, senki sem lesz kivétel. Egyelőre azonban nem részletezték, hogy mindez pontosan milyen intézkedéseket von majd maga után.

Arra kell számítanunk, hogy az illetékes osztályok, beleértve a bűnüldöző szerveket is, a közeljövőben részletes intézkedésekkel állnak elő a bitcoin-bányászat betiltására” – mondta Li Yi, a Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia vezető kutatója, aki szerint a bányászoknak ezzel nem maradt túl sok mozgástere. A hatósági intézkedések, esetleges felszámolások egészen komoly visszaesést vetít előre a Bitcoin árfolyamában,

ugyanis a Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index becslései szerint az egész világ kriptobányászatának 65%-át Kínában végzik, melyek egy-két csapásra fognak megszűnni.

Ha minden bányászati tevékenységet betiltanak Kínában, az fordulópont lesz a bitcoin sorsát illetően, mivel a feldolgozási teljesítmény nagy része kikerül a képből” – mondta Li Yi. A kutató azonban kiemelte, hogy mindennek meg van a jó oldala is, hiszen azzal, hogy felszántják a bányászfarmokat, az általuk egészen nagy mértékben termelt károsanyag kibocsátás is megszűnik, ami újabb lépés a „zöld” megoldások felé.

Persze a jelenleg kínai területen bányászók sem fogják olyan könnyen feladni, biztosra veszem, hogy már dolgoznak a megoldáson, ha mást nem, akkor arrébb települnek. Sőt, úgy tűnik, hogy még megijeszteni sem nagyon lehet őket, ugyanis a bejelentések ellenére is folytatják a tevékenységet – és már miért is ne tennék, hiszen a pánikeladások hatására az ő munkájuk, úgy pedig a profitjuk is jócskán megnőtt.

A Bitcoin természetesen Kína tiltása ellenére sem fog eltűnni, abban az esetben viszont, ha nem blöff (short) az egész, akkor hamarosan jóval szerényebb árfolyamokat fogunk a BTC-hez párosítva látni.

via – scmp | borítókép: Reuters

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×