Ma van a Bitcoin és a blokklánc egyik legfontosabb ünnepnapja, a Bitcoin Pizza Nap, amit egy magyar programozónak köszönhet a világ.

Tech vonalon mozogva manapság szinte minden a Bitcoin és a blokklánc technológia körül forog. Ez utóbbinak például egészen meredek jövőt jósolnak, megannyi módon és formában reformálva meg a pénzügyi szektor eddig ismert működését. A blokklánc, úgy pedig a kriptovaluta alkotójának pontos személyazonossága ugyan máig nem ismert – már ha ténylegesen egyetlen személyről van szó, az viszont egészen biztos, hogy mi magyarok nyakig benne vagyunk a dologban.

A 2000-es évek végén bekövetkezett gazdasági világválság idején egy Satoshi Nakatomo nevű illető, vagy illetők egy meglehetősen bonyolult, de forradalmi technológiát talált ki a decentralizált digitális pénz és kereskedelem megoldására. Mindezt egyszerűen azért, hogy hasonló pénzügyi és gazdasági összeomlás ne nagyon fordulhasson többször elő.

A munkában viszont két magyar programozózseni is segítségére volt, Nick Szabó, és a később legendává, Netlegendává váló Hanyecz László.

Hanyecz szerepe azonban nem merült ki a Bitcoin kódolásában, ő volt ugyanis az első ember, aki valaha fizetett egy termékért bitcoinnal. Egészen pontosan két pizzát rendelt Papa John’s pizzázójából, melyekért 2010 május 22-én nem kevesebb, mint 10.000 BTC-vel fizetett.

Ha úgy vesszük, akkor ezek lettek a történelem legdrágább pizzái is, hiszen mai árfolyamon több, mint 129 milliárd forintot tenne ki az akkor csak pár ezres, 25 dolláros tétel. Ez a nap pedig kitörölhetetlenül beíródott a Bitcoin és a blokklánc történelemkönyvébe is, melyet kripto-körökben csak Bitcoin Pizza Napként hívnak. Sőt, a magyar programozó tiszteletére egy Bitcoin Pizza Twitter profilt is készítettek, ahol minden nap posztolnak arról, hogy akkor éppen mennyit érne a két olasz tésztakészítmény.

Hanyecz egyébként később is pizzával demózott egy másik hasonló fizetési rendszert, a kis értékű tranzakciókat lebonyolító Lightning Network-ot – akkor viszont már jóval kevesebb, 0,00649 bitcoint fizetett értük.

Ha pedig érdekel ez a téma, akkor mindenképpen nézd meg az erről szóló videónkat, amiben Dani mesél nektek egy kicsit erről a történetről, és a mögötte lévő technológiáról:

 

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×