Ha már régóta egy Need for Speed: Underground remasterelésről-felújításról álmodoztál, akkor van egy jó hírünk: elkészült és ingyen töltheted.


Bódi Dániel

2024.03.20. – Most fogjuk csak igazán meglátni, hogy mennyire tesz keresztbe a kiadóknak az NVIDIA már több éve fejlesztés alatt álló, majd az év elején publikusan is elindított RTX Remix programja, amivel tulajdonképpen egyetlen modder is képes lehet teljesen felújítani, pontosabban remasterelni egy-egy játékklasszikust. A Leeten már túlságosan is sokat írtam a Remixről, de még így sem lehet eleget adózni előtte, a program ugyanis végérvényesen megszabadíthat minket a money grab újrakiadásoktól.

Bár az RTX sokakat megtéveszthet a nevével, de a Remix nemcsak részecskekövetést ültet a régi, DirectX 8-at és 9-et használó játékokba – ezáltal minden korábbinál élethűbb bevilágítást és fény-árnyék hatásokat elérve, hanem képes csiszolni a játékbeli objektumok geometriáján, valamint újakra cserélni a felületek textúráit. És ez még csak a felszín, de ami a játékosok számára a legfontosabb, hogy teljes mértékben feljavítja a régi címek grafikáját. Ezért is beszélhetünk csak remasterelésről: a Remix ugyanis a játékmenetbe nem nyúl bele, a külsőségeken túl semmin sem változtat.

A modderek január 22-e óta kísérletezhetnek a programmal, ez idő alatt pedig számos hihetetlen felújításhoz lehetett szerencsénk, mint például Max Payne, Unreal Tournament 99, Half Life 2, CoD: Modern Warfare, Manhunt, valamint Need for Speed: Most Wanted és Underground 2 remixeléhez, melyek láttán padlóra ejtettük az állunk. Ha a felsorolás láttán hirtelen neked is hiányérzeted támadt a Need for Speednél, akkor jó hír, hogy egy alessandro893 nevű modder kezelésbe vette az első, eredetileg 2003 novemberében megjelent NFS: Undergroundot is, sőt, az összes többi Remix-projekthez hasonlóan ingyenesen elérhetővé tette a felújítását.

Az NFS: Underground természetesen fantasztikusan, soha jobban nem nézett még ki, néhány fontos dolgot viszont még azelőtt le kell szögezni, mielőtt loholnál a MODDB-re letölteni:

  • az RTX Remix mod által felújított játékok megfelelő futtatásához jó, ha egy RTX videokártya duruzsol a PC-dben, anélkül nagyon-nagyon nyögvenyelős lesz a dolog
  • valamint a mod még hegesztés alatt áll, vagyis előfordulhatnak benne különböző grafikai hibák is.

Ezen túl pedig valahonnan be is kell szerezni a játékot, ami nélkül nehéz lesz mókolni. Mivel az EA sok-sok évvel ezelőtt beszüntette az Underground forgalmazását, már csak a torrentékából, valamint abandonware-oldalakról (például INNEN) lehet hozzájutni – így természetesen ingyen, és még az EA sem nyúl utánad. Remélem nem kell külön mondani, hogy letöltés és telepítés előtt mindig futtass le egy víruskeresést, ha ilyen helyekről töltögetsz.

Amint megvan a kultikus Need for Speed, veheted is az irányt a MODDB-re, ahonnan csak 706 megabájtot kell leszedni, aztán már csak a telepítési útmutatót kell követni és már meg is vagy. De mint mondottam: még fejlesztés alatt áll a felújítás, ezért érdemes lehet 1) várni, vagy 2) alkalomadtán felnézni a mod oldalára frissítésekért. A jelenlegi verzió például több mint 1000 új fényforrást, új bevilágítási rendszert (path tracing), felskálázott és mesterséges intelligenciával felújított extra textúrákat tartalmaz:

Ezt olvasd el:

Ezzel a 15 kult-klasszikus játékkal teljesen ingyen játszhatsz

×