Egészen elképesztően fest az NVIDIA RTX Remix programjában felújított eredeti, idén 19. esztendős Need for Speed: Most Wanted.


Bódi Dániel

2024.02.12. – Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mekkora játékipari reformot hozhat az NVIDIA játékfelújítós programja, az RTX Remix, amivel szinte bárki bármilyen DirectX 8-as és 9-es játékot pikk-pakk remasterelhet. Jó, nem olyan nagyon egyszerű a mutatvány, de néhány rászánt órával viszonylag könnyen kitanulható a program használata, amihez a január 22-én indult nyílt béta nyomán mindenki, aki érez magában rá affinitást ingyen hozzáférhet.

Dióhéjban, ha esetleg még nem hallottál volna róla (ellenkező esetben nyugodtan haladj tovább a következő bekezdésre): az RTX Remix egy olyan keretprogram, amivel játszi egyszerűséggel lehet a ray tracinget, azaz a valós idejű sugárkövetést a régebbi támogatott játékokba ültetni. Ezzel a retro, de még nem annyira retro címek teljesen újféle, modernebb bevilágítást, fény és árnyék effektusokat kapnak, amitől nagyon nem kicsit válnak egy csapásra szebbé. Sőt, a program még arra is képes, hogy feljavítsa a játékon belül található objektumokat: kicsit megnöveli a pixelszámot, lekanyarítja a szögletes éleket, valamint mesterséges intelligenciával jobbra cseréli a textúrákat. Az RTX Remixszel tehát teljes körű remasterelést végezhet konkrétan bárki, amit aztán később modként ingyen letölthet szintén akárkibárki – a jelenlegi tapasztalat alapján pedig ezek a felújítások még jobban is sikerülnek, mint a stúdiók hivatalos verziói.

Ha érdekel, hogy mely kultjátékok kaphatnak modern külsőt hamarosan, akkor ajánlom figyelmedbe egy korábbi cikkemet, amiben több mint 69 arra alkalmas címet gyűjtöttem össze – és amiben többek közt megemlítettem néhány DirectX 9-es Need for Speedet is, mint a Carbon, Hot Pursuit, Most Wanted, Shift, Undercover, Underground 1-2 és a World. Mivel igen imádott játéksorozatról van szó, nem is kellett sok, hogy néhány lelkes modder fejest ugorjon egyik-másik felújításába, az egyik legtevékenyebbnek azonban Cycu1 bizonyult, aki az Underground 2 mellett a Most Wanted RTX-esítésén is bőszen dolgozik.

Mondhatni elég jól is áll, a Most Wandeddel legalábbis biztosan, ami eredetileg 2005-ben jelent meg PS2-re, Xboxra és 360-ra és természetesen PC-re. Bár a 19 éves játék még ma is kifejezetten szórakoztató, azért bőven meglátszik rajta az idő vasfoga, pláne, ha mellé rakjuk az alig 7 évvel későbbi reboot/remake Most Wantedet. Ég és föld. Bár a technológiai, játékmenet- és funkcióbeli különbségeken nem sokat farag az RTX Remix, de látványban igen közel hozza a kettőt egymáshoz – ami tekintve, hogy még bőven work in progress, azaz közel sem készült el, illetve nem egy remake-ről, csupán egy remasterelésről beszélünk, egészen elképesztő eredmény.

Minderről egy !work in progress! játékmenetet is megosztott az alkotó (alább), amire azért is érdemes folyatni a rajongói nyálat, mert ha elkészül, akkor minden RTX-re alkalmas gépre ingyen lehet tölteni. Sajnos azonban, mivel az eredeti Most Wantedet már sehonnan nem lehet legálisan beszerezni, érdemes abandonware oldalakról letölteni, mint amilyen például a MyAbandonware.

Ezt is olvasd el:

Igaz ez? – A töltőképernyők állapotjelzője tényleg egy nagy kamu?

×