Egészen hihetetlen, de a lejárt licencek miatt ezzel a 15 kult-klasszikus játékkal teljesen ingyen játszhat bárki, aki csak akar.


Bódi Dániel

2024.02.27. – Kevesen tudják, de az Abandonware-oldalakon egészen különleges kincsekre lelhet az ember. Még kevesebben tudják, hogy az abandonware pontosan mi: ezt a kifejezést azokra a játékokra használjuk, melyek licence valamilyen oknál fogva lejár, a kiadó, vagy más jogtulajdonos pedig nem újítja azt meg. Az így licenctelen játékok többsége általában ugyanazzal a lendülettel le is kerül a digitális boltok polcairól – egészen pontosan úgy, mint legutóbb történt például a Spec Ops: The Line-nal, ami hiába minden idők egyik legjobb háborús akciójátéka, a 2K Games a továbbiakban nem szeretne bajlódni a jogokkal.

A Spec Ops így vált abandonware-játékká, mint oly sok más a videojátékok több évtizedes történelmében. De abandonware-nak nevezhetjük azokat a címeket is, melyeket szimplán csak nem lehet sehonnan sem beszerezni, esetleg azért, mert a jogbirtokos vállalkozás időközben megszűnt, bezárta a kapuit. Mivel azonban ezek a játékok máskülönben teljesen eltűnnének, gyakorlatilag megszűnnének létezni, néhány lelkes játékmentő Abandonware-gyűjtőoldalakon archiválja ezeket, így megőrizve őket az utókornak.

Bár ez a módszer nem teljesen legális, (a szerzői jog még így is tiltja a programok ilyen módon történő terjesztését) az olyan korrekt módon működő oldalak, mint amilyen a MyAbandonware nem gyakran kerülnek a kiadók jogi osztályának célkeresztjébe. Egyrészt azért sem, mert már tényleg nem érdeklik őket az elengedett játékok sorsa, másrészt pedig, ha egy régi játékot hivatalosan később mondjuk a GoG-on meg lehet vásárolni, akkor a nyilvánosan és teljesen ingyen elérhető telepítő fájlokat a bolt linkjével cserélik ki.

A MyAbandonware-hez hasonló oldalak pedig a játékvilág egyik leghasznosabb munkáját végzik: megmentik a halálra ítélt címeket, játékokat mentenek meg a végkimúlástól, a feledésbe merüléstől. Ezen a portálon például egészen 1965-ig visszamenőlegesen lehet böngészni mintegy 28.300 elhagyatott videojáték között, és nem ritkán kultikus klasszikusokba is bele lehet botlani. Csak rá kell szánni némi időt és kutatómunkát. De ezt most megspórolnám neked, ezért a korábbi gyűjtésemhez hasonlóan – amikor 28 legendás, de ingyen elérhető játékot szedtem össze – ezúttal is több mint egy tucat, összesen 15 kult-klasszikust gyűjtöttem egy helyre, melyeket a lejárt licenc okán ingyenesen letölthet bárki.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a MyAbandonware-en csak a játékok telepítéséhez szükséges fájlokat lehet letölteni, az aktiválásukhoz egy kicsit trükközni kell – ehhez általában a kommentek között találsz segítséget. Valamint egy víruskeresést is érdemes lehet lefuttatni rajtuk, mert bár jellemzően biztonságosak a telepítők, de sosem lehet tudni, mert az ördög ugyebár sosem alszik. 

1. Silent Hill 3

A 2003-ban megjelent harmadik Silent Hill-játék volt talán az utolsó, amit a rajongók osztatlanul imádtak, ezután már csak megosztó címekkel bővült a sorozat, ami a 2010-es években egy hosszú kényszerszünetre is vonult. Bár a Konami éppen most szándékozik feltámasztani a Silent Hill-mítoszt, élen a legendás és a legjobbnak tartott Silent Hill 2 remake-jével, de a 3. etap valószínűleg nem része ennek a tervnek. Kár, mert a 2012-es HD-kiadás nem sikerült valami jól, így ha valaki újra szeretné élni a az egyik legjobb Silent Hill-élményt, annak a már sehol sem forgalmazott eredetihez kell visszanyúlnia.

Szerencsére azonban van hol megtalálni: INNEN minden probléma nélkül le is lehet tölteni.

2. Full Tilt! Pinball

Sokan talán nem ismerik ezt az 1995-ben megjelent flipperjátékot, pedig a legtöbben egészen biztosan játszottak már vele. Csak nem tudnak róla. Ennek a játéknak az egyik – picit módosított – asztala volt ugyanis a Microsoft Windows előtelepített flipperjátékának egyetlen pályája, a Space Cadet, ami 1995-től egészen az XP pályafutásának végéig az operációs rendszerek mellé járt. A játékot egyébként az a Maxis készítette, ami később a The Sims-sorozatot is készítette.

A flipperjáték teljes, mindössze 9 megás verzióját INNEN szedheted le.

3. Spider-Man 2: The Game

Abban az évben, amikor megjelent a Half Life 2, a Far Cry, a Need for Speed Underground 2, a GTA: San Andreas, na meg a Doom 3, az Activision is ekkor szállította a Pókember 2 mozija mellé csomagolva a Spider-Man 2: The Game-et. Licencelt játéktól az ember eleve nem remél sokat, de már a Pókember első adaptációja is elég jóra sikerült ahhoz, hogy bízva bízzunk abban, hogy a folytatás még annál is sokkal minőségibb lesz – elvégre ugyanott, ugyanannál a csapatnál készült: a Treyarchnál.

Nos, az a játék, amit ők készítettek valóban remek lett, sőt, ez fektette le az összes későbbi nyílt világú Pókember-játékok alapját. Csakhogy, amiről az Activision nem szólt, hogy a PC-sek egy teljesen másik programot fognak kapni pontosan ugyanazon a címen, ugyanolyan borítóval. Nem, nem egy szimpla lebutított verzióról, vagy egy rossz portról van szó: a Spider-Man 2: The Game konkrétan egy totál másik játék volt számítógépen, mint konzolon. És sokkal, de sokkal rosszabb volt. Már-már annyira hulladék, hogy a minden idők legrosszabb szuperhősös játékainak toplistájának első 5 helyének valamelyikét is simán elcsípné.

Ez a játék egy katasztrófa, egy szemét: ezért is kell kipróbálnod! A játéktörténelem egyik legnagyobb átverése ez, amit ha nem látsz, el se hiszel. Egy darabka történelem, amit ingyen ITT lehet körbe katasztófaturistáskodni. Csak mondom, hogy az Activision ezzel (és ehhez hasonló) az előzetessel házalt:

4. Spider-Man: Web of Shadows

Míg 2018-ban meg nem jelent a Sony PS-exkluzív Pókember-játéka, addig nagyon sokan a Web of Shadowst tartották számon mint a valaha készült legjobb pókadaptáció. A 2008-as Web of Shadows egyrészt sosem látott részletességben tárta elénk a szuperhősöktől és tennivalóktól hemzsegő New Yorkot, másrészt pedig túnusában is sokkal komolyabb, felnőttebb történetet dolgozott fel. A játékot az azóta Call of Duty-ra állított Treyarch készítette alapos műgonddal, ami bár látványában már eléggé megkopott, de játékmenetében nagyon is kiválóan konzerválódott kalandot.

Érdemes kipróbálni, amit ITT lehet megtenni, méghozzá ingyen, mert a kiadói feladatokat ellátó Activision már sehol sem árulja.

5. Project IGI: I’m Going In

Ez talán az egyik leglegendásabb út szélén hagyott FPS-sorozat a No One Lives Forever mellett, mely hallatán még a legkőszívűbb ősgamerek is elmorzsolnak egy-egy könnycseppet. Érthető, hiszen az IGI valóban egy kiváló játék volt – még ha megreformálni, vagy óriási hatást nem tett a játékiparra.

Egy lelkes rajongókból álló független csapat épp a széria folytatásán dolgozik, ezért talán időszerű lehet újra felidézni az emlékeket, amit ITT lehet megtenni mindössze 179 megabájt letöltésével.

6-7. Grand Theft Auto 1-2

Még DMA Designként a Rockstar ezzel a két játékkal indította hódító útjának a szórakozóipar máig legnagyobb gigászát, a GTA-sorozatot, amely 2025-ben kapja meg a 6. számozott etapját. Persze valójában már 15 különálló GTA-játékhoz lehetett szerencsénk az 1997-ben megjelent első rész óta, amire a folytatással együtt szinte már senki sem emlékszik. Jó ürügy éppen emiatt pótolni őket, még mielőtt megjelenik a nyílt világú játékokat valószínűleg újra feltaláló GTA VI.

A GTA 1-et INNEN, az 1999-es GTA II-t pedig INNEN lehet letölteni.

8. Freelancer

A Freelancert sokan minden idők egyik legjobb űrhajós akciójának tartanak – nem is annyira alaptalanul. A Starlancer folytatása egy fenomenális sci-fi, ami nem kicsit előzte meg a korát: alapvetően küldetésről küldetésre haladhattunk a történettel, de a hősünkkel, egy szabadúszó pilótával tulajdonképpen – mint egy nyílt világú játékban – egy csomó minden mást is csinálhattunk közöttük 48 változatos csillagrendszert beutazva.

A Freelancer egy korszakos mestermű, amit INNEN lehet teljesen ingyen pótolni, vagy újraélni.

9. The Punisher

A nagy múltú és a mainál szebb napokat is látott Voiliton csapatának 2005-ös Megtorló játéka köré mondhatni igen lelkes rajongótábor verbuválódott, amiért olyan hűen, azaz brutálisan adaptálta a címszereplő képregényes történetét. A fejlesztők szinte egészen biztosan a Rockstar klasszikusából, a Manhuntból inspirálódtak, amikor a The Punisher kivégzéseit és akciórészeit tervezték, hiszen egészen kegyetlen módon élhetjük ki Frank Castle bosszúszomját. (Nem is ez volt az utolsó, mikor a Voilition a Rockstartól kölcsönzött ötleteket.)

Aki imádja a Megtorlót, annak ez a játékadaptáció egy kötelező darab, amit INNEN lehet természetesen ingyen letölteni.

10. Starship Troopers

Bár tökéletesnek azért nehezen nevezhető a Csillagközi Invázió 2005-ös játékadaptációja, a legnagyobb rajongók bogárölés iránti vágyát egészen biztosan kielégíti. Persze a Helldivers II-vel nem veheti fel a versenyt – főleg, mert ez egy egyjátékos, inkább a történetre fókuszáló mészárlás, de a filmklasszikus hangulatát tökéletesen képes visszaadni.

Aki egy-egy Helldivers II menet között tartana egy kis szünetet, az INNEN tudja leszedni a Starship Trooperst.

11. The Matrix: Path of Neo

Valamiért a Mátrix már nem annyira hangzatos brand, mint volt a 2000-es évek elején, amikor legalább két remek játék is megjelent a Wachowski tesók világában. De egyik próbálkozás sem sült el olyan jól, mint a Path of Neo, amiben voltaképp a filmek eseményeit játszhatjuk újra, vagy akár változtathatjuk meg.

Ha még nem volt szerencséd a 2005-ös Mátrix-játékhoz, akkor INNEN pótolhatod ingyen.

12. James Cameron’s Avatar: The Game

Az okát máig nem tudni, de a Ubisoft valamiért teljesen beszüntette a 2009-es hivatalos Avatar-játéka forgalmazását, és még csak meg sem próbálta egy remastereléssel kicsit jobban aládúcolni a Frontiers of Pandora marketingjét. Pedig egyáltalán nem volt rosszabb adaptációja a film világának, mint a szintén Ubisoftos Massive Entertainment 2023 végi alkotása, sőt, a régi programban két teljesen különböző oldalról ismerhettük meg a sztorit: választhattunk, hogy emberek, vagy a kék őslakosok oldalán vágunk-e neki Pandora dzsungeleinek felfedezésébe.

Nyilván a Frontiers of Pandora gyönyörűbb, részletesebb és nagyobb, de mint játék egyáltalán nem jobb a régi etapnál, ezért ha imádod az Avatart, akkor INNEN tudod pótolni.

13. Shrek 2

Bár szokás a sárba tiporni a Shrekhez és a Harry Potterhez hasonlatos adaptációkat, személy szerint gyerekként kiválóan szórakoztam mindkettővel. A Shrek tulajdonképpen pontosan olyan, mint a klasszikus HP-játékok: egy kis platformer, egy kis akció, egy kis gyűjtögetés. A könnyed szórakozás tuti receptje – és tudod mit? Máig jól működik!

Esküszöm, megéri visszautazni az időben 2004-be, amikor megjelent a második Shrek-játék, amit INNEN tudsz tök ingyen letölteni.

14. Looney Tunes: Sheep Raider (vagy Dog ‘n’ Wolf)

Gyerekkoromban esténként megbabonázva bámultam a Game One adásait, ahol először pillantottam meg a Bolondos Dallamok baritolvaj farkasának játékát. A grafika, a Raymant idéző játékmenet, a humor, minden tökéletesen összeáll ebben a kiváló adaptációban, amit anno sajnos sehonnan sem tudtam beszerezni. Azóta eltelt vagy 23 év, úgyhogy eljött az idő, hogy velem együtt te is pótolt ezt a mókát – persze csak akkor, ha te is imádtad a Looney Tunes meséket.

A Looney Tunes: Sheep Ridert INNEN fogod tudni beszerezni – nyilván ingyen.

15.  Mortyr 2093-1944

Ezt a játékot szinte minden magyar ősgamer ismeri, köszönhetően főleg FreddyD munkásságának, aki anno a Rossz PC Játékok Sorozatában alaposan bemutatta ezt az 1999-ben megjelent rettenetet. Bizony, sokan azt hihették, hogy a Mortyr egy szimpla Return to Castle Wolfenstein, pedig valójában ő volt előbb, így akár azt is mondhatnánk, hogy az RtCW inspirálódott a Mortyrból.

A gonosz viccet félretéve, aki szeretné nem csak Freddy videóiból ismerni a kultikus rossz játékot, az INNEN tudja ingyen letölteni.

Ezt is olvasd el:

7 atomjó versenyjáték, ami legalább akkora buli, mint a Mario Kart

 

×