Ha kell a változatosság, ami túlmutat Mario és a Nintendo világán, akkor ezeket kerested. Nem veszik komolyan magukat és legalább olyan izgalmasak.

Gábor János

2024.02.27. – A Mario Kart az egyik legismertebb autóverseny-sorozat, és az évek alatt méltán maradt népszerű, amire új játékmechanikákkal, illetve rengeteg új versenyzővel és pályával sikerült vigyáznia. Máig a Nintendo elsőszámú franchise-ain alapul, az egyszerű irányítása és játékmenete pedig a gamerek széles közönsége számára vonzóvá teszi, az alkalmi játékosoktól a hardcore gokartosokig.

A Nintendo különböző kézi számítógépeken és konzolokon terjesztett, nyolc fővonalbeli játékból álló Mario Kartja valóban elsőszámú gokartverseny, de messze nem az egyetlen, amivel felhőtlenül szórakozhatsz a barátaiddal. Ha elsősorban nem a Nintendo a kedvenc platformod, akkor pláne érdemes megnézni a hozzá hasonló legjobb játékokat, amelyeket kifejezetten aszerint pakoltunk össze egy listára, hogy a legváltozatosabb platformokon elérhetőek legyenek.

Crash Team Racing: Nitro-Fueled

A CTR-játékok egy olyan összeállításból se hiányozhatnak, ami a Mario Kart stílusához hasonló játékokat listázza. Ez is a vezetés és a fokozódó lendület mechanikájáról volt szó, ráadásul ugyanúgy dolgozik benne a nosztalgiafaktor, csak éppen nem a Nintendon, hanem a PlayStation konzolcsaládon felnőtt gamerek körében. A CTR: Nitro-Fueled hű marad a forrásanyaghoz, megtartja az eredeti szereposztást és a vezetés irányítását, de közben minőségi fejlesztéseket tesz hozzá az eredetileg PS1-es klasszikushoz.

 

Jobb a módosított HUD, ami a kezdő játékosok számára is érthetőbbé teszi a mérőket, aztán ott van további szórakoztató húzásként a karakterek közötti szabad váltogatás lehetősége is. A karaktereket és a környezeteket az első címhez képest a semmiből építették újjá, és a világa minden eddiginél élénkebb. Bár a vezérléshez némi időbe telik hozzászokni, ha eddig csak Mario Karttal játszottál, de ha egyszer ráérzel, a CTR még élvezetesebbnek is fog tűnni. PS4, Xbox One, Switch platformokra találod meg.

Road Redemption

Ha esetleg nem is annyira versenyzés miatt jöttél a Mario Kartba, hanem azért, hogy különböző tárgyakkal bombázd a barátaidat, akik emiatt kipörögnek, te meg a porfelhőben hagyod őket, akkor a te alternatív bűnös élvezeted a Road Redemption. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy képletesen és szó szerint is bántalmazd az ellenfelet. A játék a Road Rash-sorozat szellemi utódja, amelyben más játékosok ellen versenyezve brutális közelharc-alapú csata zajlik, egy motorkerékpár nyergében ülve.

 

A játékban tucatnyi különböző fegyver található, a csövektől a szegecses baseballütőkön, kardokon és buzogányokon át a csavarkulcsokig, amelyekkel alaposan hókon vághatod az ellenfeleket. Ehhez egy versenyjátékhoz (és pláne a Mario Karthoz képest) meglepően mély harcrendszer párosul, kapaszkodókkal, rúgásokkal és ellencsapásokkal, amelyeket egy képességfán fejlesztgethetsz – PC játékosként a legnagyobb örömödre, de PS4-re, Xbox One-ra és Series X|S-re vagy Switchre is eléred.

Wreckfest

Képzeld el, hogy fogod a Mario Kart Battle Mode-ját, eltörlöd a célokat, és beépíted a lágy karosszériás járműsérülések modellezését. És akkor ez lényegében a Wreckfest. A játék a roncsderbi versenyek inspirálta zűrzavarból hozza ki a maximumot, amit videojáték formában lehetséges: hatalmas arénákban cirkálhatsz, hogy levadászd a következő prédát, egy szemrevaló roncsautó személyében. A cél az, hogy minden más autót mozgásképtelenné tegyél, miközben a te motorod továbbra is jár.

 

Természetesen vannak különböző módok, amelyek hagyományosabb stílusú versenyeket kínálnak benne, mégis, ha a Wreckfesttel játszol, jó eséllyel a lehető legnagyobb pusztítást akarod végezni. És arra egészen kiváló. Az őrületnek mindig megvan a maga módszere és fűszere, a Wreckfest pedig feszes irányítással és kiváló autókezeléssel rendelkezik, így képes felvenni a versenyt az olyan komolyabb versenyszimulátorokkal, mint az F1 és a Forza Motorsport. PC, PS4 és PS5, Xbox One és Seris X|S platformokra egyaránt beszerezhető.

KartRider: Drift

A tavaly megjelent KartRider: Drift az a játék a listán, ami biztosan megéri a pénzét – ugyanis az alapjáték egyetlen filléredbe sem kerül. Fizetős falak nélküli cross-play támogatás és mélyreható gokart/karakter testreszabás a legfontosabb jellemzője.

 

Minden benne van, amiért egy Mario Kart világában született játék kedvelhető: színes látványvilág, sok őrült pálya, sokféle power-up – ahogy kell. PC, PS4, Xbox One és Series S|X, Android, iOS verzió is van. A 2004-es Crazyracing KartRider utódja, ami szintén ingyenes volt, és Dél-Koreában a mai napig az egyik legnépszerűbb versenyjáték.

GRIP: Combat Racing

Ha tetszett a Mario Kart 8-ban bevezetett gravitációs mechanika, akkor valószínűleg a GRIP: Combat Racing is tetszeni fog, hiszen lehetővé teszi a versenyzők számára, hogy fejjel lefelé, falakon, mennyezeten és szinte bárhol máshol száguldjanak, ahol a gumiabroncsok elférnek. A hagyományos járművek mellett a Gripben futurisztikus kinézetű antigravitációs versenyautók is vannak, hasonlóan a Wipeout vagy F-Zero játékokhoz.

 

Egyébként nem a gyengébb idegzetűeknek való, mivel mindent megtesz azért, hogy a képernyőn zajló akciót a lehető legmagasabb oktánszámúvá tegye. A Mario Kart tüskés kék lövedékei itt önvezérlő rakéták és gépfegyverek, amelyek nem csak egy karcolást hagynak az ellenfél autóján, hanem rombolnak rendesen. Igényes versenypályák sokasága közül választhatsz, és szinte mindegyiken elég sok loop van ahhoz, hogy beleszédülj, a hatásra meg alaposan rátesz az ütős dubstep hangsáv. PC, PS4, Xbox One és Series X|S, Switch platformra is van.

Beach Buggy Racing 2

A Beach Buggy Racing 2 egy egyszerű gokartversenyzős játék, amely tartalmazza az összes olyan kényelmi funkciót, amelyet a Mario Kart rajongók értékelnek, kivéve a szeretett Nintendo kabalafigurákat. A játékban 1-8 játékos versenyezhet a tematikus pályákon, a homokos egyiptomi piramisoktól kezdve a hatalmas sárkányok lakta kastélyokig.

 

Kifinomultabb cím, mint az eredeti Beach Buggy Racing: a folytatásban minden versenyző különleges képességeket kap, valamint egy sor olyan érdekes tárgyat, ami a Nintendo gokartversenyzőiben nem igazán fellelhető Mindent egybevetve a BBR2 egy megbízható Mario Kart-alternatíva, ami a játékosok széles rétegének tetszeni fog. PC, PS4, Xbox One, Switch, iOS, Android platformra egyaránt eléred.

Meow Motors

Ha valaha is úgy érezted, hogy a Mario Kart még jobb lenne macskákkal, ez a te játékod! A Meow Motors indie gokartversenyzős játékban 12 vad macskafélét alakíthatsz – mindegyiknek egyedi személyisége és különleges képességei vannak, amelyeket nem szűnő vigyorral fogsz bámulni, miközben három versenyszámban versenyzel: körverseny, drift és strike.

 

A Mario Karthoz hasonlóan a pályák tele vannak különféle power-upokkal és tárgyakkal, amelyek célja, hogy a mezőny élére repítsenek, vagy legalább bosszantsák az ellenfeleidet. Ami igazán kiemeli a Meow Motors-t a többi B-kategóriás gokartversenyző közül, az a prezentáció minősége. A versenyzők részletes háttértörténettel és bájos dizájnnal rendelkeznek, amit 20 élénk pálya és egy bombasztikus hangsáv egészít ki. PC, PS4, Xbox One és Series X|S, Switch platformra egyaránt megkapod.

De ha ezeknél véresen komolyabb szórakozásra vágynál:

5 durva anime testhorror, ami egy életre a retinádba és az agyadba ég

×