Kevés visszataszítóbb dolog van a testhorrornál, és egy anime még úgy is sokkolni tud vele, hogy csak animáció. Itt van öt a legmerészebbek közül.

Gábor János

2024.02.26. – Nagyon hangsúlyosan CSAK 18 éven felüliként nézd meg az alább ajánlott öt anime testhorrort, hiszen valóban sokkoló, rendkívül meredek vizualitással rendelkeznek. Az alkotók annyira eltúlozták a látványt, amennyire csak tudták, de gondosan ügyeltek rá, hogy a nézők sokkolásáért cserébe a történet ne szenvedjen el minőségromlást. Az igazi anime művészet minden eszközét megragadták a maximális hatás – jelen esetben a kiváltott undor és rémület – jegyében. A végeredmény pedig annyira merész lett, hogy azt egy vérbeli testhorrorrajongónak sem szabad kihagyni! Amint azt látni fogod, az anime testhorror műfajában nem mindig kell, hogy szellemek riogassanak: néha az emberi test az, ami vérfagyasztó megpróbáltatásokat okozhat a gyengébb idegzetű nézőnek.

Jujutsu Kaisen

A Jujutsu Kaisen egy modern kori anime, hátborzongató harcjelenetekkel és vérfagyasztó fizikai transzformációkkal. Mi lehet halálosabb egy olyan világnál, ahol mindenfelé gyilkos átkokba sétálhat bele az ember? Egy Sukuna nevű hatalmas átok a főszereplőt, Yuji Itadorit keríti hatalmába, és bár a sorozat középpontjában nem teljes egészében a testhorror aspektus áll, a benne látható kreatív eltorzulások miatt teljesen megfelel az alműfaj kritériumainak.

Egy japán mangasorozatból készült, amit Gege Akutami írt és illusztrált. 2018 márciusa óta olvasható magazin formájában és 2024 januárjában 25 tankōbon kötetben is megjelent. A belőle készült sorozat a második évadánál tart és annyi elképesztően brutális csatajelenetet tartalmaz, hogy a horror fanatikusok számára kihagyhatatlan – már ha sikerül hozzáférni. A sorozatot egyelőre egyik hazánkban működő streaming szolgáltató sem tette fel a kínálatába, úgyhogy személyes kreativitásodra bízzuk, hogyan szerezd meg. 😉

Made In Abyss

A Made in Abyssban szereplő elemek tökéletesek a testhorror anime szerelmeseinek. Az elején még nem tartalmaz különösebb borzalmakat, de ahogy az anime kezdetben vidám kis szereplői belépnek a mély hasadékba, többé semmi sem marad a régi és kezdetét veszi a nyomasztás. A mélyben vérszomjas lény vár áldozataira, és az ott uralkodó farkastörvényeket halálos dolog megsérteni.

A sorozatban válogatás nélkül arat a halál, változatos csonkolásokkal és rémségekkel. Az Akihito Tsukushi mangájából készült sorozat 2017-ben debütált; azóta kijött egy filmes folytatás, a Dawn of the Deep Soul és egy második évad, The Golden City of the Scorching Sun alcímmel. Ebben a hátborzongatásban legális forrásból csak akkor vehetjük ki a részünket, ha Magyarországon is elérhetővé teszi az Amazon Prime. A második évadot itt tudod kívánságlistára rátenni.

Junji Ito hátborzongató japán meséi

A Junji Ito hátborzongató japán meséi egy 2023-ban megjelent antológia anime, vagyis rövid, önálló epizódokat tartalmaz. A Studio Deen készítette, Tagasira Sinobu rendezésében, Szavada Kaoru művéből és Hajasi Júki zenéjével. Ez egy olyan sorozat, amitől még álmodban is libabőrös leszel. Lehet, hogy több animében is láttál már drasztikus átalakulásokon áteső embereket, de ahogy a Junji Ito sorozat ábrázolja a dolgokat, az a testhorror következő szintje.

A Junji Ito hátborzongató japán meséi az egyik legjobb horror mangák egyike, de a történetekben lévő brutalitást nem mindenki tudja kezelni! Van itt itt minden, a csigává alakuló diákoktól és léggömbbé változó lányokig, akiknek szó szerint eldurran a feje. És ez még nem minden, mert ez az anime minden egyes epizóddal egyre felkavaróbbá válik. Tényleg: csak akkor vágj bele, ha biztosan bírod gyomorral a leggorombább dolgokat, amit egy testhorror nyújthat! A Netflixen magyar szinkronnal is látható.

Parasyte: The Maxim

A Madhouse 2014-15-ben futott Parasyte: The Maxim sorozata kétségtelenül az egyik legjobb, kultikussá vált anime testhorror, amit a műfaj minden rajongójának látni kell. A 24 epizódból álló sorozatban látható testtorzításoktól viszont mindenkit alaposan kirázhat a hideg. Szétnyíló emberi fejekre, húsba mélyedő hegyes fogsorokra, kifolyó szemgolyókra, szóval ízig-vérig vérmocskos történetre készülj. A testhorror mellett egyébként akciójelenetekben és narratívában is elég erős hozzá, hogy folyamatosan lekösse a figyelmedet.

Parasyte: The Maxim egy olyan világot mutat be, amelyet a parazitáknak nevezett idegenek vesznek birtokba. Ezek a lények behatolnak az emberi agyba, és átveszik a teljes irányítást a test felett. Amikor azonban egy Migi nevű parazita megpróbálja Shinichit gazdatestül választani, véletlenül a fiú jobb kezébe kerül. Ebben a félresikerült formában már nincs más lehetőségük, mint hogy együtt küzdjenek meg a többi parazitával – egyrészt a túlélésért, másrészt az emberi világ védelméért. Legálisan egyelőre nem nézhető itthon, de Netflixen kérhetsz emlékeztetőt és az Amazonnál is kívánságlistára tehető, hogy szóljanak, amikor megjelenik.

Tokyo Ghoul

A Tokyo Ghoul egy olyan világban játszódik, ahol húsevő lények, úgynevezett Ghoulok élnek. Ezek a lények embernek tűnnek, de a túléléshez emberi húsra van szükségük. A Jujutsu Kaisenhez hasonlóan a Tokyo Ghoul sem teljes egészében testhorror, de a sorozatban látható változatos transzformációk és helyenként egészen gyomorforgató torzulások miatt egyértelműen helye van a listán. Ezek mellett azok a testmutációk is, amelyeken egy ember átmegy, ha áldozatul esik egy ghoulnak, csontig hatoló élményt nyújtanak.

A sorozat egy Kaneki nevű fiatalember kínos randijával indul. Minden cukin alakul, egészen addig, amíg a vonzó lányról, akivel találkozott, ki nem derül, hogy ghoul, és nem akar tőle mást, csak a vérét és az eleven húsát. Szegény srác éppen csak megússza a kalandot, de megfertőződik, így félig ghoul lesz: kezdetben csak az egyik szeme megy át transzformáción és felerősödnek az érzékei, majd egyre több dologra lesz képes. A Netflixen nézheted, magyar felirattal.

És ezt láttad már?

KAMEHAMEHAAAA! – 17 Dragon Ball érdekesség, amit a legtöbben nem tudnak

×