Mutatunk jó néhány érdekességet a világ egyik legnépszerűbb animéjéről, amit eddig csak a legeslegnagyobb Dragon Ball rajongók ismerhettek.

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a Dragon Ball a világ egyik leghíresebb anime és manga sorozata, amiért kortól, nemtől és szexuális irányultságtól teljesen függetlenül milliók rajonganak a planétán. Persze az imádat abszolút érthető is, hiszen Son Goku a nézők szeme előtt vált komisz kisgyerekből egy jóságos és tántoríthatatlan hőssé, majd apává, mindezekkel együtt példaképpé.

A Dragon Ball varázsa is ebben rejlik, vagyis a folyamatos változásban. A hőseink állandóan csak az univerzumot mentegetik, mert hát mindig akad egy újabb gonosztevő, aki épp mindent és mindenkit leigázna, Gokunak folyamatosan adaptálódnia kell a helyzetekhez. Sőt, ez a fajta mentalitás, a változásra való készsége mindenben meglátszik, hiszen jellemzően ahelyett, hogy egyszer s mindenkorra megölné az ellenfeleit, ő mindig kínál egy második lehetőséget.

Így volt ez például Ifjú Sátánnal, majd Vegitával, akik Son Goku állandó társai, segítői és legjobb barátai lettek. De szigorúan csak miután jól elpáholták egymást. A Dragon Ball a világ egyik legnagyobb hatású sorozata, milliókkal szerettetett meg egy komplett műfajt, határozta meg a gyerekkorát, és állított Son Goku személyével olyan példaképet a gyerekek elé, amilyet kategóriáján innen és túl sem nagyon láthatunk.

Ez a fajta örökké tartó világsiker azonban bőven tartogat olyan érdekességeket, amiket sokan talán nem tudhattak. Ezért most összegyűjtöttünk

17 olyan érdekes tudnivalót, amit talán csak nagyon kevesen ismerhetnek.

1. Ifjú Sátán és Gohan majdnem egyidősek

Ifjú Sátán története az apja halálával kezdődik. Mielőtt Sátán feldobná a pacskert, egy tojást is felöklendezik, amiből nem sokkal később ki is kel egy újszülött nameki. Ifjú Sátán pedig egészen gyorsan felcseperedett, ami egy faji sajátosság, ami viszont érdekes, hogy mindössze 3 év kellett hozzá, hogy teljesen felfejlődjön, majd összemérje tudását Gokuval.

A küzdelmük után egy évvel született meg Son Gohan, ami azt jelenti, hogy Ifjú Sátán mindössze 4 évvel idősebb Goku kisfiánál. Ez azért is lehet furcsa, mert Goku halála után Piccolo kezdi el kiképezni Gohant, hogy később ő is olyan nagy harcos lehessen, mint az apja.

2. A leghosszabb harc

A Dragon Ball Z legikonikusabb, legkeményebb ellenfele egyértelműen Dermesztő volt, aki tulajdonképpen sokszor simán ellopta a showt. Dermesztő annyira kemény volt, hogy simán lepofozta Vegitát, akinél addig nem nagyon láthattunk erősebb harcost.

De aztán csak megjött Goku, aki hosszas keresgélés után összecsapott a rémisztő hódítóval. Ez az összecsapás lett végül a DBZ és talán a teljes sorozat leghosszabb viaskodása, ami összesen 19 epizódon keresztül tartott. Ez egyébként az animék történetének második legtovább húzódó pofozkodása, szorosan a One Piece Luffy vs Katakuri 22 részesre sikeredett ütközete mögött.

3. Gohan sokkal erőszakosabb az animében, mint a mangában

Gohant azért pont nem az erőszakosságáról vagy harciasságáról ismerjük. Persze odaüt, ha kell, de alapvetően egy békés, nyugodt srác. A mangában viszont még békésebb, amiben összesen csak nyolc ellenfelével volt kénytelen végezni a BDZ végéig. A sorozatban azonban sokkal keményebb volt, ott ugyanis 15 ellenlábast küldött a másvilágra.

4. Krillin homlokán lévő pontok

Bevallom derekasan, hogy sokáig fingom sem volt sok arról, hogy mik azok a pöttyök Krillin fején. Pedig nagyon is érdekes, sőt, szép kulturális vonatkozása van a dolognak. A pöttyök valójában égésnyomok, amiket még akkor kapott, mikor még szerzetesnek készült az Orin templomban. Az ilyen és ehhez hasonló szimbólumok elég elterjedtek voltak a buddhista szerzetesek körében.

5. Dermesztő a család legkisebbje

Dermesztő ugyan tényleg bitang erős, sőt, a Superben minden korábbinál keményebbre edzi magát, a családjában nem kifejezetten ő hordja a nadrágot. A testvére, Cooler legalábbis sokkal jobban imponálhat az apukának, aki sokkal több leigázott planétát tudhat maga mögött. Míg Dermesztő körülbelül 79 bolygót és lakosságát terrorizálja, addig Cooler 256-ot pipálhat ki a listáján. Ez óriási különbség, főleg úgy, hogy egyébként az alacsony termetű gőgös harcos valójában sokkal erősebb (lesz) bátyjánál.

6. Goku imádja a Kamehamehát

Ez mondjuk keveseket lepett meg, hiszen ez hősünk egyik leggyakrabban használt és legeffektívebb különleges képessége. A kék energiasugár ikonikus eleme a Dragon Ballnak, amit még Zseniális Teknős tanított meg a kis Gokunak. A mester 50 évig tanulta a technikát, mire sikerült elsajátítania, míg Gokunak alig pár napra volt rá szüksége (meg Bulma autójára).

No de, Goku az első lépések után szüntelen ellőtte a Kamehamehát, amikor csak lehetősége és ereje volt. Alig volt olyan harca, amikor ne eresztett volna el egyet, ami egészen parádés számokat jelen. A Dragon Ball és a Dragon Ball Z végéig ugyanis körülbelül 97 alkalommal láthattuk tőle a Kamehameha technikát.

7. It’s over 9000 – több mint 9000? 

 

Mindenkinek megvan az az ikonikus jelenet, amikor a DBZ-ben Vegita és Nappa áll szemben Son Gokuval. Egy ponton, amikor megmérik az energiaszintjét, ami tulajdonképpen az erejének mértékét is mutatja, akkor egy egészen magas, hihetetlen értéket látnak.

Ekkor hangzik el Vegita szájából az a mondat, ami megannyi mémet eredményezett: „It’s over 9000!”, magyarul „több mint 9000”. Nos, valójában, az eredeti japán szinkron és szövegkönyv szerint egyáltalán nem ezt mondta, az egész pedig egy félrefordításból ered. Eredetileg ugyanis 8000-et kiált, az amerikai Ocean Dubban viszont porszem került a gépezetbe, és 9000 lett belőle.

Ami viszont érdekes, hogy a magyar szinkronosok és fordítók nem estek ebbe a hibába, így magyarul ez a jelenet 8000-rel hangzott. Sokaknak persze 9000-ként éghetett az emlékezetébe, köszönhetően a megannyi angol nyelvű mémnek.

8. Vegita valójában nem is herceg…

… hanem egy király. Bár erre sokan rájöhettek már, mégis, a sorozatban valamiért a csillagharcosok hercegeként hivatkoznak rá. Dermesztő azonban – sok más csillagharcos mellett – végzett Vegita apjával, a királlyal is, így a titulus megüresedett. Mivel hivatalosan Vegita a trón jogos örököse, így ezután tulajdonképpen ő lett a csillagharcosok királya, amit Dermesztő leverése után akár be is tölthetne.

9. Ezt jelenti a Kamehameha

A Kamehameha Goku egyik leghatékonyabb és legkedvesebb technikája, ami a sárkány gömbök mellett ikonikus eleme a sorozatnak. Azt azonban már kevesen tudhatják, hogy valamiféle jelentése is van, bár nem túl egyértelmű, hogy pontosan mi.

A Kamehameha a hawaii és a japán nyelv keverékéből született meg, így a fordítása is kifejezetten nehéz. Néhány elkötelezett rajongó azonban megpróbálkozott vele, így jöttek rá végül, hogy a kék energianyaláb neve, a „Teknős pusztító hullám” vagy „Teknős lökéshullám” lehet.

10. Ifjú Sátán valójában gendersemleges

Ifjú Sátán születését már fentebb említettük, így érdemes onnan folytatni a dolgot. Ha figyelmesen nézted a Dragon Ballt, akkor feltűnhetett, hogy a namekiaknál nincsen női nem. Bár nemi szervek hiányában igazán férfi sem, a nemek fajba tartozóak ugyanis gendersemlegesek. Tojással szaporodnak, ami a szájukon keresztül jön a világra, maga a metódus azonban nem teljesen ismert. A lényeg, hogy Ifjú Sátán fajában nincsenek férfiak és nincsenek nők, párt is kizárólag a személyiségek, érzelmek mentén választanak maguknak.

11. Az egyetlen karakter, aki nem halt meg a BDZ-ben

Az egyetlen karakter, aki nem halt még meg egy ellenféllel vívott ütközetben, az bizony Mr. Sátán. A Föld lakói többször is elpusztultak, Goku és barátai is több alkalommal a fűbe haraptak, de nem Mr. Sátán. Ő az egyetlen a DBZ-ben, aki egyetlen egyszer sem távozott az élők sorából.

12. A magyar urban legend és a tiltás

Nagyon sokan úgy hiszik, hogy Magyarországon betiltották a Dragon Ballt, mert egy gyerek kiugrott egy emeletes házból, és azt hitte, hogy egy Kinton-felhő el fogja majd kapni. Nos, ez egyáltalán nem igaz, valójában csak egy kitaláció.

Sőt, a sorozatot sem tiltották be, hanem a vonatkozó jogszabályok miatt a tévécsatorna inkább törölte. Az akkori médiatörvények szerint ugyanis a Dragon Ball túl erőszakos volt ahhoz, hogy főműsöridőben adják, ezért 18+-os korhatárbesorolást kapott. Ez azonban azt jelentette, hogy Goku kalandjait a csatorna csak az éjszakai órákban sugározhatná, ezért némi számolgatást követően inkább a törlés mellett döntöttek. A Dragon Ball ezért Magyarországon csak 120 részt élt meg, és 2012-ig nem is került újra műsorra.

13. Vegita szinkronja

Néhány európai, például a német, a francia és a magyar szinkronban Vegita eredetileg magas hangot kapott, valószínűleg azért, hogy még jobban eltérjen a mély hangú, drabális társától, Nappától, és hogy „a kisebbiknek” tűnjön nála. Később viszont kiderült, hogy Vegita nagyon is kemény karakter, az egyik legerősebb, sőt, beemelték a főszereplők közé, ezért több helyütt is lecserélték a szinkronszínészeket.

Biztosan nem tudni, de Magyarországon is hasonló történhetett, így Vegita első magyar szinkronját, F. Nagy Zoltánt a Dermesztős részekre Bozsó Péterre cserélték. Az újabb sorozatban, a Superben is változtattak Vegita hangján, most már Czető Roland szólaltathatja meg az anyanyelvünkön az antihős csillagharcost.

14. A Dragon Ball Kai a definitív Z

A Dragon Ball Z-t nagyon nehéz volt készíteni, ugyanis az egyszerre futott  Akira Toriyama mangájával, ami sokkal lassabban jelent meg, mint a sorozat epizódjai. A nagyobb történésekkel viszont mindenképpen be akarták várni a mangát, így történt, hogy a sorozat dugig van teljesen fölösleges töltelék epizódokkal, melyek valójában pont semennyire nem viszik előre az eseményeket.

Ez egy nagyon szép gesztus az eredeti alkotó felé, ami 291 Dragon Ball Z részben csúcsosodott, szemben a manga 100 részével. Ezért is volt örömhír a Kai, ami tulajdonképpen a definitív Z. A Kaiból szinte minden filler ki lett vágva, pontosan azért, hogy a lehető legközelebb kerüljön a mangához, sőt, még a képminőség is sokkal jobb lett. Ha valaki tehát újranézné a Z-t, az mindenképp a Kait vegye elő.

15. Buu sztorija valójában utalás a Hamupipőkére

A sorozatban a gonosz, gyakran komikusan kövér szörnyeteget, Buu-t egy Bibidi nevű varázsló hozta létre, és Bibidi fia, a másik varázsló Babidi keltette fel a hibernációból. Aki ismeri az ikonikus Hamupipőke dalt, annak nem nehéz innen összeaknia:

Bibidi-Babidi-Buu, azaz Bibbidi-Bobbidi-Boo!

16. Zöldségek és gyümölcsök

A Kakarotról, azaz Goku csillagharcos nevéről már mindenki jól tudja, hogy sárgarépát jelent  – nevettünk is sokat rajta. Ez viszont egyáltalán nem egyedi eset, a Dragon Ball világában ugyanis szinte minden második karaktert egy zöldségről, gyümölcsről, vagy valamilyen ételről kapta a nevét.

Dermesztő szinte összes csatlósa egy gyümölcs után lett elevezve, míg a Ginyu-csapat neve a gyunyu, vagyis a tej szóból ered. A csillagharcosok ezzel szemben zöldségek neveit viselik, ami azért is vicces, mert az uralkodójukat Vegetának hívják. A legviccesebb viszont, hogy eszerint a zöldségek harcolnak a gyümölcsök ellen, utóbbiakat pedig egy olyan hódító vezeti, akinek a családjában hűtőalkalmatosságokról szokás elnevezni a személyeket.

  • Kakarotto: sárgarépa
  • Raditz: Retek
  • Vegeta: Zöldség
  • Garlic Jr: Fokhagyma
  • Gohan: japánul főtt rizs
  • Bardock: a bojtorjánból származik.

17. Bulma és a fodrász

Egy aprócska fun fact a végére: Bulma a Dragon Ball Z eseményei közepette bőven szakított időt a fodrászára, ugyanis 17 alkalommal változtatott a frizuráján.

Na és te tudsz még hasonló érdekességeket? Ha igen, akkor mindenképp írd le nekünk kommentben!

Kell még egy kis Dragon Ball? Tedd próbára a tudásod!

32 évvel ezelőtt változott át először SSJ-be Son Goku – amit egy DBZ-KVÍZZEL ünneplünk

 

 

×