Erről a 21 kifejezetten szórakoztató Steam-játékról már csak azért sem érdemes lemaradnod, mert teljesen ingyen adják őket.


Bódi Dániel

2024.02.25. – Bár a Steam közel sem olyan nagyvonalú, mint mondjuk az Epic Games Store, ami folyton folyvást értékes ingyen játékokkal próbálja magához szoktatni a játékosokat, de ez nem jelenti azt, hogy a Valve platformján ne találnánk figyelemre és időtöltésre érdemes teljesen ingyen elérhető címeket.

A Steamen ugyanis hetente tucatnyi olyan játék jelenik meg, melyeket a fejlesztőik valamiért ingyen odaadnak a közönségnek. Persze sokan valamilyen turpisságot sejtenek a jófejség álarca mögött, de szerencsére ilyenről szó sincs: sok független fejlesztőnek esélye sincs pénzt keresni az alkotásával, ezért jó néhányat inkább ingyen felraknak a Steam katalógusába, hátha ezzel ismertebbek, kedveltebbek lesznek, hogy majd egy későbbi játékot nagyobb sikerrel tudjanak pénzre váltani. Ehhez persze először olyan játékot kell letenni az asztalra, ami valóban érdemes a játékosok figyelmére.

Ezzel általában nincs is probléma, valóban nagyszerű és szórakoztató játékokra vethetjük bele magunkat ingyen. A gond inkább azzal van, hogy ezek a címek szupergyorsasággal vesznek el a Steam sokaságában, ahol hetente több száz játék versenyzik a figyelemért. Ezért is gyűjtjük össze heti-kétheti rendszerességgel azokat a kiváló ingyenesen elérhető új megjelenésű játékokat, melyek mellett nagyon nem érdemes elmenni. Ezúttal 21 ilyen szórakoztató programot szedtünk össze:

  • Wizzerd Quest – a 90-es évekből egyenesen 2024-be rongyolt ez a nyílt világú RPG, ami a Doomot ötvözi a Daggerfallal. A teljes történet bár igen rövid (kb. 3 óra, de a múltidézés miatt minden boomernek kötelező!
  • Feud – egy roppant intelligens sakkszerű körökre osztott stratégia, amit a gép ellen, vagy akár más játékosok ellen is játszhatunk
  • Horror Cartridge Collection – ha te is a PS1-es időkben kaptál rá a videojátékokra, bírod a horrort, akkor ezt a rövid retro ihletésű horrorjátékot konkrétan neked csinálták
  • HAWKED – egy meglepően egyedi, animációs filmeket idéző PvPvE extraction shooter, ami különféle puzzle-elemekkel és óriási legyőzendő szörnyekkel bolondítja a The Division 2 Dark Zone-féle receptet.
  • Eldritchvania – egy jó kis Eldritch-féle (lovecrafti) horror atomretro akció-platormer-metroidvaniába öltve.

HAWKED

  • 100 Ninja Cats – a tipikus és jól megszokott macskakeresős puzzle, amiben ezúttal jól elrejtőzött ninjacicákat kell kiszúrnunk
  • Devilish League – egy meseszerű, meglepően szórakoztató roguelike, amiben a legfőbb fegyverünk egy bézbóz ütő
  • Folgore – egy képregények által inspirált hangulatos, képregényes akció-kaland, beat’em up játék, amiben különös elegyet alkot az 50 évek Olaszországa a római mitológiával. A játékot csupán egy maroknyi fejlesztő készítette, de bőven van olyan minőségű, amiért akár már pénzt is kérhetnének.
  • Adapta Solva –  egy rövid, de annál sokkal varázslatosabb könnyed puzzle kalandjáték, amiben egy mágikus lénnyel kell felfedeznünk egy romokban álló világot
  • The Tipping Point – ezt a játékot kutatókkal közösen fejlesztették kifejezetten edukatív célokból. A fő feladatunk egy sarkköri kutatóval elhagyni egy hirtelen leszakadó-összeomló jégtáblát, de közben mintákat is kell gyűjtenünk, hogy rájöjjünk, mi is okozhatta a jég különösen gyors olvadását. A fagyos platformer nem tart tovább 2 óránál, de azt nagyon is megéri rászánni.

The Tipping Point

  • Dreamslayer – a Swinburne University játékfejlesztő hallgatóinak remek, Unreal Engine 5-ben készült vizsgamunkája ez, amiben kiválóan összemosták a Painkiller arénaharcait a Hexen mágián (is) alapuló harcrendszerét. Pörgős, véres, izgalmas: mindenképp érdemes játszani vele!
  • The Zhukov Line – egy rövid, de kifejezetten intenzív egyhelyszínes horrorjáték, amiben egy vonatot kell működésben tartanunk. Ez azonban közel sem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk.
  • Steamrush – egészen hihetetlen, hogy ezért a játékért nem kérnek egy fityinget sem. Pláne, hogy egy egészen speciális igényt elégít ki: a Steamrush leginkább azoknak szól, akik a soulslike címekben az ultranehéz boss harcok a kedvenceik. Itt ugyanis bőven akad belőle, pont mint felfedezésből. A játékot az olasz Accademia Italiana Videogiochi játékfejlesztő iskola diákja készítették.
  • Obscuria – a világ egyik legnagyobb óceánjáróját egy ismeretlen baleset miatt evakuálták, majd elárasztották a szellemek. Az egyetlen élő lélek a hajón a feltételezhetően bujkáló kapitány, akit nekünk kell megtalálnunk valahogy.
  • 20 Small Mazes – egy igazán különleges, és rettentően jól sikerült egyszerű, de nagyszerű puzzle, amiben teljesen 20 különböző labirintusszerű rejtvényt kell megfejteni.

Steamrush

  • World of Shooting –  a  World of Guns fejlesztőinek legújabb játéka, ami egész realisztikusan vonultatja fel a világ mintegy 120 fegyverét és több mint 250 kiegészítőjét. De nem csak simán kipróbálhatjuk a valósághűen digitalizált fegyvereket, hanem különböző kihívásokat is teljesíthetünk velük, mellyel felkerülhetünk egy globális toplistára is.
  • Click to 13 – neked vajon sikerült 13-szor kattintanod?
  • Kneedle Knight – az SMU Guildhall fejlesztősuli diákjainak egyik legújabb – körülbelül 2 óra alatt lezavarható – műve, amiben egy lovagias kisegérrel kell hősiesen végig ugrálni és mindenféle érdekes feladványt megoldani egy boszorkány otthonában.
  • Beyond The Breach – az okos feladványokkal teli narratív kalandjátékok rajongói dörzsölhetik a tenyerük, ez ugyanis egy olyan ingyenes móka, ami igen sok igényüket kielégíti. A játék során egy öntudatra ébredt robotot irányítunk, a feladatunk pedig nem kevesebb, mint felszabadítani a robottársaink az emberek elnyomása alól.
  • Sheepy: A Short Adventure – egy nagyon rövid, de fantasztikus logikai platformer, amiben egy aranyos kis bárányt kell átsegítenünk egy nem túl barátságosnak tűnő világon
  • Sonder – egy pszichológiai narratívára felfűzött érdekes platformer, amiben két játékosnak szorosan együttműködve kell mindenféle ellenféllel megküzdenie, illetve megoldania érdekes feladványokat. Az online coop mellett a local kooperáció is opció.

World of Shooting

Ezt is olvasd el:

Miért jelenik meg egyre több sz@r állapotú AAA-s játék?

×