Egészen hihetetlen és teljesen ingyenes grafikai ráncfelvarrást kapott az idén 20. évét töltő legendás Need for Speed: Underground 2.


Bódi Dániel

2024.02.26. – Noha az Electronic Arts már több klasszikus Need for Speedet is visszarángatott a sírból (Most Wanted, Hot Pursuit), a legimádottabb, legikonikusabb részekhez annak ellenére sem mer hozzányúlni, hogy hivatalosan már semmilyen digitális játékáruházban nem lehet megvenni őket. Nyilván a 2003-as Undergroundra és a 2004-es Underground 2-re gondolok, melyekhez fogható utcai tuningversenyt azóta sem láttunk.

Érthető hát, hogy az egyre különösebb minőséget megütő, önmagát és a helyét nem igazán találó Need for Speed-játékok mellett a rajongók visszavágyódnak ezekbe a szebb időkbe: az éjszakai versengésbe, ahol maximum a nitró-tartály kiürülése okozta a legnagyobb fejfájást. Most azonban nem csak azoknak lehet érdemes újra felfedezni az Underground-élményt, akik képesek dűlőre jutni a már kissé megkopott látvánnyal, hanem azoknak is, akik a játék megjelenésekor, vagy esetleg később születtek.

Január végén ugyanis megjelent a Need for Speed: Underground 2 RTX Remix modjának korai verziója, ami tulajdonképp egy teljes remastereléssel ~ felújítással ér fel.

Aki esetleg valahol tavaly lemaradt: januárban nyilvánosan, a szélesebb alkotói közönség számára is elindult az NVIDIA RTX Remix programja, amivel tulajdonképpen bárki elkészítheti a választott DirectX 8-as és 9-es játékának a felújítását. Az RTX Remix azonban nem csak a ray tracingnek nevezett sugárkövetést (a fény részecskéinek valós idejű szimulálását) ülteti a 20 éves játékba, hanem alaposan feljavítja a 3D-s objektumokat, valamint jobb – modernebb és részletesebb textúrákkal is ellátja őket. A program használata viszonylag egyszerű és könnyen tanulható, így a modderek a fejlesztőket és a kiadókat beelőzve készíthetik el a saját, de teljes értékű és teljeskörű remastereléseiket – méghozzá ingyen, egy RTX-mod formájában.

És ahogyan ebben a cikkben több mint 69 másik játék mellett megjósoltuk, ennek az RTX Remix remasterelésnek a korai verzióját rakta fel a MODDB oldalára a Need for Speed: Underground 2 Remix Team és az Uncle Burrito nevű modder. Üröm az örömben, hogy a felújítás csak az Underground 2-vel működik, és egy erősebb, ray tracingre alkalmas videokártyával felvértezett PC-n fut csak el. Aki viszont megfelel ennek az egy kritériumnak (RTX 3000-es és 4000-es modellek tulajdonosai előnyben), már töltheti is.

Az NFS: Underground 2-t viszont már trükkösebb beszerezni, mivel az EA hivatalosan már semmilyen formában sem árulja: természetesen mindkét esetben szigorú vírusellenőrzéssel, de torrent-oldalakon érdemes lehet körülnézni, bár annál jóval biztosabbak az Abandonware-portálok – mint például a MyAbandonware, ahol több másik régi NFS-etap mellett az Undergroundok is megtalálhatók – úgyszintén ingyen.

És hogy mennyire látványos/jelentős a grafikai újítás? Nos, azt az alábbi videóból megtudod, de a nyáladnak egy vödröt azért készíts be:

Ezt is olvasd el:

Eszementül néz ki az eredeti Need for Speed: Most Wanted RTX-el felújítva

 

×