Az NVIDIA RTX Remix jóvoltából olyan látványban pompázik az idén 23 éves kultikus Max Payne első része, amilyenben még sosem láthattuk.

Bódi Dániel

2024.01.15. – A Rockstar Games egyik főbűne, hogy miután a Remedy csapata náluk hagyta a legendás Max Payne játékuk jogait, azok a Grand Theft Auto és a Red Dead Redemption árnyékában teljes mértékben elherdálták azt, hagyták eltűnni az idő sodrásában. Pedig a 2012-es harmadik rész egyáltalán nem volt egy rossz irány, annak ellenére sem, hogy sok ultra telesírta az internetet a megváltozott vizualitás, narratíva, na meg a sötét-esős noire hiánya miatt – amit váltott a nem kevésbé szorongató és depresszív brazil erdőség ölelte nyomornegyed. A Max Payne 3 egy kiváló játék lett, méltó a nagynevű elődeihez – ezért is kapkodjuk immáron 12. éve egymás után a fájdalomcsillapítókat, enyhítve a maga után hagyott űr mérhetetlen keservén.

DE! 

A Rockstar felismerte a saját elmaradását a rajongók felé, ezért nem is olyan nagyon régen összepacsiztak a 2023 egyik legjobb játékát szállító eredeti gárdával, a Remedy-vel, hogy ha volna rá kedvük, akkor remake-elhetnék a 2001-es és 2003-as klasszikusaikat. A finneknek sem kellett kétszer mondani, örömmel rábólintottak az együttműködésre, így az Alan Wake II után más tervezőasztalon lévő ötleteik mellett a Max Payne 1-2 modern újraalkotásán is elkezdtek bőszen dolgozni.

Üröm az örömben, hogy valószínűleg nem jövőre, és nem is azután fog megjelenni  az alapjaitól teljesen megújított Max Payne, sokkal inkább 3-4 év múltán érdemes rá számítani. Ezért is örvendetes a január 22-én induló NVIDIA RTX Remix programjának nyilvános bétatesztje, amely keretében minden DirectX 8-as és 9-es alapokon nyugvó játékklasszikus látványát teljesen szabadon felújíthatják a lelkes modderek. Ez több, mint 3000 játékot jelent, melyek a játékipar egyik legmozgalmasabb időszakában, a 2000-es évek közepette jelentek meg – köztük is természetesen a Max Payne első és második részével.

Bár az RTX Remix még csak napok múlva válik elérhetővé a publikum számára, néhány szerencsést az NVIDIA már korábban meghívott, akik elsőként varázsolhatták minden korábbinál lenyűgözőbbé a már-már retróba hajló kultjátékok látványvilágát. A Slasks Psykbunker néven tevékenykedő modder is a mázlisták soraiba tartozik, aki azonnal rávetette magát a Remedy első igazán nagy alkotására, aki egy ingyenes demóban mutatja be, hogy egészen pontosan mire képes az RTX Remix – illetőleg milyen észveszejtő közösségi felújításokra számíthatunk az elkövetkező hónapokban.

Psykbunker tulajdonképpen az RTX Remix összes csodáját prezentálja a Max Payne 1-gyel; a mesterséges intelligencia elképesztő módon újította meg a textúrákat, a valós idejű (és teljes) ray tracing pedig olyan fény-árnyék hatásokat rajzol a képernyőre, amitől minden korábbinál élethűbbé válik az idén 23. esztendős játékaggastyán. Viszont! Mivel ez voltaképp egy prezentáció, egyelőre csak a Max Payne első pályáját kapjuk meg az egyébként teljesen ingyenesen letölthető tupírral. A teljes játék rtxesítésére ugyan semmi garancia, de a nyakamat tenném rá, hogy január 22-e után azt is meg fogják kapni azok, akiknek sugárkövetésre alkalmas videokártya lapul a PC-jükben. Mindenki más az alábbi videóra csorgathatja a nyálát.

Ugyanitt egy roppant szomorú hír is; néhány napja elhunyt a karakter ikonikus szinkronhangja, James McCaffrey…

Ezt is érdemes elolvasnod:

A világ 11 legjobb játéksorozata, aminek még SOSEM volt rossz része

×