A videojáték-történelem egyik legikonikusabb szinkronszínésze hagyott itt minket: 65 éves korában elhunyt James McCaffrey, azaz Max Payne.

Bódi Dániel

2023.12.18. – A 2023-as játékszezon különösen gazdag volt, mégis szomorúan zárjuk az esztendőt; 65 éves korában elhunyt a játéktörténelem egyik legikonikusabb orgánumát adó színészlegendája, James McCaffrey. A színész vasárnap adta fel a daganatos megbetegedéssel, a myeloma multiplexszel szemben vívott ádáz küzdelmét, a TMZ szerint otthonában a családja körében hunyt el.

McCaffrey 1988 óta tartó színészi karrierje során tucatnyi filmben és sorozatban feltűnt, de az igazi sikert a videojátékokban aratta, amikor 2001-ben az ő hangján szólalt meg Max Payne. Ezt követően McCaffrey a finn stúdió, a Remedy Entertainment egyik legkedvesebb és legfoglalkoztatottabb színésze, úgy pedig hangja lett, aki egy kivétellel (Quantum Break) az összes játékukban feltűnt. Legutóbb az Alan Wake II egyik fontosabb mellékszereplőjének egyik felét alakította: ő volt Alex Casey FBI-nyomozó hangja, akinek megjelenését a stúdió vezetőjéről, Sam Lake-ről mintázták – ezzel is utalva a legelső közös munkájukra, amikor is az első Max Payne-ben is hasonlóan osztották fel egymás között a karaktert.

Óriási legendával lett kevesebb a játékipar és a színművészi világ, de James McCaffrey nem távozott nyom nélkül. Emlékezetes, kultikus lakításaival örökre beírta magát a videojátékok történelemkönyvébe. Nyugodjék békében.

James McCaffrey (balra), Sam Lake (középen) és Matthew Porretta (jobbra)

×