Megvan az első óriási áttörés a Neuralink laboratóriumában, ahol egy beteg a Telepathy agyi chip segítségével mozgat sikeresen egy egérkurzort.

Gábor János

2024.02.21. – Alig néhány hete kapta meg és máris sikeresen mozgat egérkurzort a gondolataival az első ember, aki megkapta a Neuralink agyi chipjét, a Telepathyt. Az emberi kísérletben résztvevő első páciens implantátumának beültetéséről Elon Musk igazgató és a vállalat számolt be az X-en, január végén. A szűkszavú közlemény akkor csak arról szólt, hogy a beteg jól van, a chip pedig ígéretes, hiszen alig 48 órával a műtét után már jeleket küld.

Forrás: Neuralink

A Telepathy rövidtávú célja az, hogy mozgásukban és például beszédkészségükben korlátozott betegek fizikai kontaktus nélkül, csupán a kognitív képességeiket és a neurontüske-érzékelést használva, egy agy-számítógép interfésszel léphessenek kapcsolatba a világgal. A véres állatkísérletek után engedélyt kaptak a humán tesztelésre, és 2023 őszén el is kezdték toborozni az önkénteseket. Olyan betegek jelentkezését várták, akik nyaki gerincvelő-sérüléstől vagy amiotrófiás laterálszklerózistól (akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői idegsejtek pusztulásával járó betegségben) szenvednek.

Több ezren jelentkeztek, és közülük egy már elkezdte használni az implantátumot.

Elon Musk nemrég azt is bejelentette, hogy a Neuralink agyi chipjének első emberi alanya felépült az egyébként speciális sebészrobottal végzett operációból és képes egy egérkurzort manipulálni, kizárólag gondolatai úton. Ez nyilván csak az első, mégis nagyon nagy lépés, amit a vállalat a végcél felé megtett. A Reuters beszámolója szerint a páciens a Neuralink klinikai vizsgálatsorozatának, a PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) programnak az első résztvevője, aki teljesen beültethető, vezeték nélküli agy-számítógép interfészt kapott. Hozzáteszik: a teljesen mozgás- és beszédképtelen személyek a nem túl távoli jövőben csupán a kognitív képességeiket felhasználva léphetnek majd interakcióba különböző technológiai eszközökkel. Gondolatokkal irányíthatják például az okostelefonjukat, a számítógépüket és más eszközeiket. A végső cél ennél is fennköltebb: a Neuralink később meg akarja találni a módját annak, hogy a Telepathy chipek utódiai már képesek legyenek helyreállítani akár a látást, a motoros funkciókat vagy a beszéd képességét is.

És ezt láttad már?

18 év felett, felnőttként sem ciki a LEGO, sőt komoly előnyei vannak

×