Úgy fest, jól van a Neuralink programjában résztvevő páciens, aki megkapta a cég első, emberi agyba ágyazott mikrochipjét.

Gábor János

2024.01.30. – Ez a nap is eljött: az amerikai Neuralink végrehajtotta az első olyan beavatkozást, amelynek során élő ember agyába ültették a saját gyártású chipjüket. Az eszköz a szándék szerint képes lesz visszaadni fogyatékkal élők mozgási, szellemi és neurális képességeit, de a burkolt végcél egy agy-gép interfész létrehozása, amellyel gondolati úton tudjuk vezérelni az eszközeinket. Utóbbi előnyöket tényleg rokkant személyek tudnák kihasználni a legjobban, de a szűkszavú közleményből nem derül ki, hogy az emberkísérletet milyen betegséggel rendelkező páciensen hajtották végre.

Elon Musk, a Neuralink tulajdonosa az X-en osztotta meg, hogy 2024. január 28-án megtörtént az, amire a cég évek óta készült: beültették az első implantátumot egy élő ember koponyájába, ahonnan – a korábban közölt tervek alapján – vezetékekkel csatlakozik az agy különböző rétegeire. Elég gyorsan megtörtént a beavatkozás ahhoz képest, hogy alig pár hónapja osztották meg: várják a programba az önként jelentkezőket. Musk szerint a titkolt személyazonosságú beteg „szépen gyógyul”, és a neuronhálózatából észlelt jelek kifejezetten „ígéretesek”.

De mit jelent ez?

A cégvezető posztja szerint az első agy-gép interfésszel rendelkező betegük a felépülés útjára lépett, de vigyázat, ez, ennyire kevés idővel a műtét után aligha arra utal, hogy a fogyatékossága gyógyulásnak indult. A megjegyzés nyilván a műtéti sebekre értendő, nem pedig arra, hogy megmozdult, például egy agykárosodás miatt lebénult végtagja. Azzal ugyanakkor, hogy jeleket fognak az illető agyából egyértelművé vált: az egyelőre ismeretlen funkciókkal bíró implantátum működik. A szűkszavúság utalhat arra, hogy többet vártak a beülteltéstől, de arra is, hogy minden rendben van, csak egyelőre korai lenne messzemenő következtetéseket levonni.

A korábbi közlemények alapján a vállalat először a chip egészségügyi alkalmazását vizsgálja: a Neuralink PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) projektbe eleve olyan személyek jelentkezését várták, akik nyaki gerincvelő-sérüléstől vagy amiotrófiás laterálszklerózistól (akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői idegsejtek pusztulásával járó betegségben) szenvednek. A vállalat 2016 óta dolgozik rajta, hogy összekapcsolja az emberi agyat a számítógéppel, lehetővé téve a fogyatékkal élőknek, hogy a fizikai korlátok ellenére használhassanak számítástechnikai eszközöket.

A chip egyszer talán tényleg hasznos lesz, de sosem szabad elfelejteni, hogy milyen áron lett az:

Halott majmok tetemein át vezet Elon Musk útja a Neuralink agyimplantátumához

×