A Neuralink eljutott az emberkísérletekig, ami akár jó hír is lehet, de a majmok hullanak a laborban – igaz, a cég szerint nem a chip miatt.

2023.09.21. – Az ember-számítógép interfész megalkotásán évek óta dolgozó Neuralink és a cégvezető Elon Musk két éve jelentette be, hogy az agyi chip kis híján az emberkísérleteknél tart. Eljött a napja, hogy tényleg meghívjanak pácienseket a programba, aminek során eddig csak beteg majmok kapták meg az implantátumot.

A többségük sajnos nem sokáig élt vele.

Musk vállalata saját blogjában jelentette be, hogy fogadja emberek jelentkezését arra, hogy N1 chipet ültessenek az agyukba. Ez az eszköz előbb-utóbb arra lenne hivatott, hogy a mozgáskorlátozott emberek robot segédeszközök, pl. exoskeletonok irányítására legyenek képesek vele. Kezdetben ugyanakkor csak a számítógép vezérlésére koncentrálnak a kísérletek.

Forrás: Neuralink

A Neuralink PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) projektje elsősorban olyan személyek jelentkezését várja, akik nyaki gerincvelő-sérüléstől vagy amiotrófiás laterálszklerózistól (akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői idegsejtek pusztulásával járó betegségben) szenvednek. Fontos feltétel még a betöltött 22. életév és az, hogy a betegeknek rendelkezniük kell állandó gondozóval.

Út az agyi chip befejezéséig

A vállalat 2016 óta dolgozik rajta, hogy összekapcsolja az emberi agyat a számítógéppel, lehetővé téve a fogyatékkal élőknek, hogy a fizikai korlátok ellenére használhassanak számítástechnikai eszközöket. Paralízises betegek esetén elég kell legyen a kézmozdulatok gondolata ahhoz, hogy használhassák a telefonjukat, például oldalak görgetésére. Ez az alap, ami Musk elképzelései szerint idővel szuperember képességekké fejleszthető az agyi implantátum segítségével.

A PRIME kísérletek során az N1 implantátum és az R1 sebészrobot biztonsági értékelését és az agy-számítógép interfész működését is tesztelik. Nagyon hamar el szeretnének jutni oda, hogy a majmok után emberekkel is elérjék a külső eszközök vezérlését, csupán gondolatokkal.

Apropó, majmok. A Neuralinket a korábbi években sok támadás érte az állítkísérletek miatt, amelyek finoman szólva sem mutattak jó túlélési rátát. Úgy tudni, hogy a 2017-20 között beültetésre használt 23 majomból 15 rövid időn belül meghalt. A cég azzal védekezett, hogy egyik sem a chip beültetése miatt vesztette életét, hanem azért, mert eleve beteg példányokat választottak a munkához. A PRIME projektről többet ebben a brosúrában árulnak el.

Itt meg lehet ellenőrizni, hogy Musk mennyire megbízható:

Elon Musk 5 meredek ígérete és jóslata – és a valóság mögöttük

×