Nem hiszed el, milyen pontosan becélozza a LEGO a felnőtt közönséget – hab a tortán, hogy 18-on túl is van 5 nyomós okod, amiért játszol az építőkockákkal.

Gábor János

2024.02.15. – Arról, hogy a LEGO miért egy egész életre szól, maga a gyártó tud a legtöbbet, hiszen teljesen tudatosan építi úgy a márkát, hogy ne csak a gyerekek, hanem a fiatal, sőt, középkorú, aztán később (ehhez még kell 1-2 generációnyi idő) a nyugdíjas korosztály is kötődjön a márkához. Gondolj csak bele: a nagyszüleidre még aligha jellemző ez az elfoglaltság, hiszen jó eséllyel inkább rejtvényfejtős, kertészkedős, főzőcskézős, horgászós nyugdíjasok. A gyerekeiknek viszont, akik jó eséllyel a te szüleid már ők vettek LEGO készletet, és ez a hobbi vissza-visszaköszön, főleg az apák életében. Ők már nem egy rejtvényújság felett fognak olvasószemüvegben görnyedni, ha idősek lesznek, hanem vesznek maguknak a saját nosztalgiájuknak megfelelő készleteket, mondjuk az örök klasszis Super Mario vagy Star Wars, esetleg a szép lassan retróvá nemesedő Harry Potter univerzumból. De hogy ez mennyire tudatosan alakul így a LEGO vállalat részéről, arra Jason Aten technológiai újságíró világított rá.

Jason az Inc. számára írt riportot a dániai Billundban található LEGO Idea House-ról, benne pedig egy olyan múzeumról, amit nem lehet látogatni. Tényleg. Csak úgy nem engednek be senkit: az egyetlen módja a bejutásnak egy zárt körű, előre egyeztetett találkozó, tárlatvezetés pedig kizárólag olyan személyeknek jár, akik a LEGO Groupnál dolgoznak valamilyen minőségben. Ha valahol értenek a márka stratégiájához, az itt van, és megfordult a múzeumben a szerző által megkérdezett Amy Corbett és Jamie Berard is, akik az amerikai Fox csatornán a LEGO Masters vetélkedő zsűritagjai. Mindketten tervezői a vállalatnak, ezért igazán kompetensek a témakörben, hogy hogyan nyeri meg magának a LEGO a felnőtt közönséget is. Az alábbi három pontban foglalták össze.

Érezzék azt, hogy engedélyt kaptak rá!

Igen, mint a jó gyerek: „persze Petike, hazavisszük az X-szárnyút a Halálcsillag mellé, de az Avengers toronyra várnod kell karácsonyig”. Ha egy felnőtt olyan helyen és dologgal akar játszani, ami hagyományosan gyerekeknek való, akkor neki is engedélyt kell adni rá. Ez Berard szerint valamilyen valódi ok arra, hogy meg akarjon szerezni magának egy LEGO-élményt. „Ha valami olyasmivel hívod be őket, ami ismerős, például a gyerekkorukból, akár LEGO-alapú, akár csak nosztalgikus, az egy igazán jó belépési pont. A szenvedélyükkel találod el őket. Valamit nagyon szeretnek, és mi ezt egy furcsa, szórakoztató LEGO-benyomással megünnepeljük” – fogalmaz a tervező.

Légy direkt!

A megkérdezett szakértők elárulták: bármilyen LEGO készletről is legyen szó, az nagyon alaposan ki van találva aszerint, hogy ki kapja majd kézhez. Tűpontosan becélozzák a vásárlót korosztály szerint, hogy a játékuk direktben ahhoz kerüljön, akinek szánják. Ez nem csak a vásárlói elégedettség érzése miatt fontos, hanem azért is, hogy a készlet akár generációkon át a családban maradjon. És valóban jól csinálják, mert nem ritka, hogy a kedvenc darabok, amelyekkel apa 6-10 évesen játszott, azonnal új életre kelnek, ha a saját 6-10 éves gyerekének adja tovább: ugyanakkora élményt okoz, mint évtizedekkel korábban valaki másnak. A LEGO közvetlen becélzott játékosai tehát valóban generációkon át őrzik a kedvenc készleteiket, ami hihetetlen erővel és hatalommal ruházza fel a márkát.

Hallgass a visszajelzésekre!

A LEGO közönsége „abszolút brutális” – mondja Corbett. „Különösen a gyerekek azok, akik pontosan megmondják a dolgokat. Tervezőként nagyon nehéz a gyerekek elé tenni valamit, amin akár két évig dolgoztál. De ez tényleg lehetővé teszi számodra, hogy elmondják, mi a jó benne, mit tehetsz jobban, hogy tanulj belőle és hogyan tedd a lehető legjobbá a munkádat. Szakértőként is, akik 10 vagy 17 éve itt dolgozunk, még mindig meg tudunk lepődni azon, amit mondanak.”

5 ok, amiért érdemes felnőttként legóznod

1. Oldja a stresszt és segít jobban megbirkózni a problémákkal

Ne hidd azt, hogy felnőttként abba kell hagynod a játékot és akár a legózást! Ez egy rossz sztereotípia, ami abból ered, hogy a játékidő csak gyerekkorban fontos, és ha egyszer felnövünk, akkor építőkockázni „már olyan gyerekes”. A kutatások ezzel ellentétben azt mutatják, hogy a játék ugyanolyan fontos a felnőtteknek, mint a gyerekeknek, különösen, ha a stresszoldásról van szó. Egy 2013-as tanulmány meg is vizsgálta, hogy a játék hogyan befolyásolja a felnőttek stresszel való megbirkózási képességét. A vizsgálatban részt vevő közel 900 fiatal felnőttet vizsgálva a kutatók megállapították, hogy azok a felnőttek, akik játszottak, alacsonyabb szintű érzékelt stresszről számolnak be. Erről ennyit.

2. Kreativitást ébreszt

A kreativitásról ne csak a művészek jussanak eszedbe, hiszen sokféleképpen megélhető dolog, és a LEGO könnyen feloldja az elméd azon részeit, amelyek aztán segítenek különböző dolgokról gondolkodni. Ha pedig kreatívan gondolkodsz, új problémamegoldási módokat találsz ki, önbizalmat fejlesztesz magadban és rájössz, hogy képes vagy új ötleteket és megoldásokat kitalálni.

3. Összekapcsol másokkal, közös programot ad

Bár legózni egyedül is barom szórakoztató tud lenni, nem feltétlenül magányos hobbi. Több felnőtt szereti a LEGO-t, mint gondolnád, és sokan közülük személyesen vagy az interneten is találkoznak, hogy együtt építsenek és tippeket osszanak meg egymással. Az interneten kereshetsz egy hozzád közeli csoportot, így részt vehetsz eseményeken és új barátokat szerezhetsz, akik osztoznak a szenvedélyedben. Léteznek online közösségek is, amelyek lehetővé teszik, hogy az internet erejét kihasználva csevegj és kapcsolódj más AFOL-okkal.

4. Örömkönnyes nosztalgia

Mindannyiunknak vannak kedves gyermekkori emlékei a kedvenc játékainkról. Azokban, akik gyerekkorukban legóztak, már a kis műanyag téglák látványa is boldogságot okoz. És a nosztalgia nem egyszerűen szentimentális érzelem. Ahogy Krystine Batcho pszichológia professzor azt mondja, a nosztalgia azért fontos, mert a múltra való emlékezés visszavezethet bennünket autentikus önmagunkhoz. Emlékeztethet minket arra, hogy kik voltunk egykor, így össze tudjuk hasonlítani, mostani önmagunkkal és segít ráébredni arra, hogy kivé szeretnénk válni a jövőben.

5. Baromi jó dekoráció

Felnőttként már nem csak az a fontos, hogy az építés élmény legyen, hanem az is, hogy a végeredmény elég jól nézzen ki ahhoz, hogy otthon kitedd, mondjuk a tévéállványra, a dohányzóasztalra vagy a könyvespolcra. A felnőtteknek készült LEGO készletek szuper dekorációt jelenthetnek: veled azonosíthatóvá teszik a teret, amiben büszkeség tölt el és otthonosan érezed magad.

Apropó, LEGO dekor:

Olyan fullos gamer PC-t épített LEGO-ból, hogy te is ilyet akarsz

×