Mindenkit felhúzott már legalább egy iPhone tulajdonos, aki a telefonja miatt jobbnak hitte magát másoknál. Okkal hitte, pedig mindig is hülyeség volt.

Gábor János

2024.02.19. – Ha bármely random irányba eldobnál egy követ az utcán, biztosan eltálnál egy embert, akit minimum egyszer felpaprikázott az életében egy iPhone tulaj, aki többnek hitte magát attól, hogy ilyen telefonja van. Szerintem van a usereknek egy csoportja, akiket az androidos felhasználóknál is jobban idegesít az ilyen viselkedés, és ők nem mások, mint a tudatos iPhone vásárlók. Ők, hacsak a munkájuk miatt nem szükséges (mert mondjuk fejlesztők, vagy éppen vállalkozók, akik az adóalapjukat csökkentik drága készülékkel) jellemzően nem is váltanak minden egyes évben a legújabb modellre, hanem használják ugyanazt az iPhone-t, akár 6-8 évig (1-2 akkumulátorcserével). Szubjektív vélemény arról, hogy miért vált státuszszimbólummá az iPhone.

De mi az oka annak, hogy valaki menőbbnek hiszi magát attól, hogy iPhone-ja van?

Az álszent válasz az lenne, hogy erre senkinek semmilyen oka nincs. Pedig van. Az, hogy az illető felült az iPhone-t övező önámításnak, amire úgy buknak a trendeknek kényszeresen megfelelni akaró emberek, mint gyöngytyúk a takonyra. Az Apple telefonjainak „menősége” egyrészt a bődületesen ügyes márkaépítésnek és marketingnek tudható be (és miért ne húznák le azokat, akiknek csak ez számít?), másrészt pedig annak, hogy 10-15 évvel ezelőtt nem csak drágább volt a többi készüléknél, de még az is viszonylag nehezen fért hozzá, aki nem sajnálta rá a pénzt. Az akkor még jelentős árdifferenciának teljesen értelmes okai is voltak: minden piacon lévő készüléknél nagyságrendekkel jobb volt, letisztult, elegáns, kézbe simuló dizájnnal jelent meg és az első úttörője a klasszikus értelemben vett okostelefonnak, amivel az Apple nagyobb tekintélyt harcolt ki magának – és a készülékeinek is.

Mind árban, mind minőségben halványulnak a határvonalak – menőség meg sose volt

Az Apple forradalmi gyártó. Pont. Ezt azoknak is el kell ismerni, akik egyébként nem szeretik a készülékeiket vagy a kisebb szabadságfokot biztosító iOS-t, amire még olyan alkalmazások is sokba kerülhetnek, amelyekkel azonos képességűeket a Play Áruház akár ingyen kínál. Sokféle érv van, mindenkinek van saját, ezért sem a technikai paraméterek vége-hossza nincs összehasonlítgatásába, sem az ár-érték arányokba itt és most ne menjünk bele! De van egy érv mind felett, ami simán igaz:

ha az ember nem sajnál ugyanannyit egy androidos készülékre, amennyit az iPhone-ra költ, akkor szinte azonos képességű eszközt kap a pénzéért.

Sőt, akár jobbat, igen. De ezen a ponton nem szabad elfelejteni a másik globális igazságot: azt, hogy a „jobb” rendkívül szubjektív dolog. Ezt meg azoknak kellene elfogadni végre, akik az iPhone szó hallatán kardjukat kivonva rohannak csatába az Apple ellen, hogy meggyőzzenek mindenkit a saját igazukról. Ilyet is látunk eleget. Na, ők még idegesítőbbek, mint a magukat indokolatlanul többre tartó iPhone-osok, mert nem elég, hogy azt hiszik: jobban tudják a másiknál, mi kell neki, még le is nézik, ha nincs jobb érve az iPhone-ja mellett, mint az, hogy „de hát én ezt szeretem; most ez miért akkora baj?”. Pedig, könyörgöm, a nap végén ennyi és pont ennyi a különbség androidos és iOS-es telefon között: van aki ezt szereti, és van, aki azt.

Forrás: Cnet

Bármelyik is legyen, ez csak egy telefon! Nem határoz meg. Nem tesz téged többé, ha drága, nem érsz kevesebbet, ha olcsó! Csupán az a fontos, hogy kiszolgálja-e azokat az igényeket, amelyeket nap mint nap felé támasztasz. És egy ilyen analógia mentén már akkor is hülyeségnek számított, ha valaki többnek hitte magát egy iPhone-tól, amikor az Apple még ezt is üzente a hirdetéseivel.

Amiért vannak, akik máig azt hiszik, menőbbek, ha iPhone-juk van

Nem kell sokáig kutatni a TikTokon olyan egysejtű tartalomkészítők után, akik minden rohadt évben bejelentik, mikor vették meg (persze az elsők közt) a legújabb almácskájukat, hogy aztán kéthetente mutogassák milyen kiegészítőket rendeltek hozzá a csillámf*sz lámás toktól a rózsaszín tollboás fityegőig. Ők tökéletes áldozatai az iPhone kezdeti és mára teljesen idejétmúlt üzenetének, ami azt hirdette, hogy az innováció és a jó ízlés élharcosa vagy, ha ez lapul a zsebedben. Akkor ezzel volt érdemes hirdetni, ma már más a prioritás, de a stratégia az Apple és más gyártók esetében is változatlan:

valójában egy márka sem terméket árul, hanem ÉRZÉST.

Ebből következik, hogy egy jó minőségű láncfűrészhez is pontosan ugyanolyan érzések kell(ene), hogy fűzzék a felhasználót, mint egy okostelefonhoz. Ha megoldja az egyedi problémáit, akkor időt, energiát, idegeskedést spórol neki, ez pedig jó érzéseket kelt: hatékonyabban intéz el dolgokat, így többet tud olyan dolgokkal foglalkozni, amiket szeret, vagyis sikeresebb lesz, következésképp’ jobban érzi magát, tehát (saját magához képest) több lett attól, hogy a neki megfelelő készüléket választotta. Aki azt hiszi, hogy egy iPhone-tól jobb ember másoknál, az valójában annyira dilettáns, mint aki sövénynyíráshoz láncfűrészt vesz. Hiába az a legjobb: ha nem fát vág vele, akkor teljesen feleslegesen költött rá. Mégis az kellett, mert „a szomszédnak bezzeg csak sövénynyírója van”. Ugyanez dolgozik a divatból iPhone-t vásárlók nagy részében is, akik ki sem használják a telefonjuk képességeit. Eszerint is érdemes kezelni őket. Velük ellentétben a  tudatos iPhone felhasználó ilyen válaszokat ad arra (és nagyjából ilyen sorrendben), hogy miért ragaszkodik hozzá:

  • Könnyen használható, intuitív kezelőfelület,
  • Gyorsabb és hatékonyabb más készülékeknél (nyilván nem mindnél),
  • Adatbiztonság („Privacy. That’s iPhone”),
  • Multitasking: meg se kottyan neki egyszerre sok alkalmazás futtatása,
  • Kamera: a hardver és a szoftver is kényelmes és jó minőségű,
  • Kiváló háttértámogatás,
  • Szép, letisztult dizájn.

A tudatos Android felhasználó meg valószínűleg ezeket mondja:

  • Nyitottság és rugalmasság,
  • Testreszabhatóság,
  • Ár-érték arány,
  • A Play Áruház hatalmas mennyiségű alkalmazást kínál,
  • Innováció.

Nem agysebészet: mindenki mást vár el a telefonjától, és más szempontok fontosak neki.

Az Apple tudatos márkaépítése meg szép lassan világelsőséget fialt:

Az Apple pezsgőzik, a Samsung nézi: már iPhone-ból veszünk többet

×