Egy masszív listába szedtük azokat a játékokat, melyeknél jelenleg nincs szebb és látványosabb az Xbox Series (X) konzolon.


Bódi Dániel

2024.02.19. – Egy rövid magyarázó az elejére, aztán görgethetsz is tovább a listára: bár a videojátékok grafikáját számos szempont alapján látványosnak, gyönyörűnek és szépnek nevezhetjük, az alábbi 17 cím kiválogatásánál a valósághűség, a realisztikusság, a részletesség volt a fő irányvonal. Most, hogy ezt tisztáztuk, nem is rabolnám a drága időd: következzen hát az Xbox Series (és leginkább az X) konzol leglátványosabb játékcsodái!

1. Metro Exodus

Bár a legutóbbi Metro-játék eredetileg az előző generáció egy késői szülöttje, az újgenerációs frissítésnek hála akkor is leesne tőle az állunk, ha épp 2019 helyett ma jelenne meg. Igaz, a korábbi Metrók is meglehetősen jól festenek, de az Exodus a nagyobb nyílt tereivel, a részletesen kidolgozott környezetével olyan magasra tette a lécet, hogy azt még a soron következő STALKER 2-nek is bravúr lesz megugrania.

2. Gears 5

A Gears of War-széria első része, ami elhagyta a háborút: persze csak a címében, a történet során meglehetősen sok töltényhüvelyt potyogtatunk el. A Metróhoz hasonlóan a Gears 5 is 2019 egyik csúcsterméke, ami az Xbox Series konzolok érkezésével szintén kapott egy kisebb ráncfelvarrást. Ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy máig elállítsa a játékosok lélegzetét. Külön érdekesség, hogy az egyik főszereplőt az a Laura Bailey alakítja, aki többek között a WarCraft Jaina  Poudmoore-ját, a Street Fighter Chun-Liját, az Uncharted Nadine Rossát, a Spider-Man Mary Jane-jét, és sok más mellett a The Last of Us Abby Andersonját is életre kelti.

3. A Plague Tale: Requiem

Míg az első Plague Tale egy semmiből berobbant meglepetéscím volt, addig a második már egy nagyobb költségvetésből álmodott egy grandiózusabb horrorkalandot. Az eredmény pedig nem csak emlékezetes, hanem látványos is lett: a Requiem minden túlzás nélkül az Xbox Series egyik leggyönyörűbb játéka.

4. Red Dead Redemption 2

A Rockstar sosem aprózza el a játékait, melyeken újonnan nagyon-nagyon hosszú évekig ül, hogy az olyan formában jelenhessen meg, ami hű az összes korábbi alkotásaikhoz. A Red Dead Redemption 2 fejlesztése is 8 évet vett igénybe, cserébe viszont minden idők legrészletgazdagabb videojáték-fenoménja lett, ami valaha készült. Ez pedig nem csak a játék példátlanul élő és lélegző, hihetetlenül reaktív világában, hanem a 2024-ben is pompázatos látványában is tetten érhető. A Rockstarnak pedig igaza van: az RDR2-nek semmi szüksége next-gen frissítésre!

5. Remnant 2

A Remnant 2 bár egy nem mindenkinek ajánlható rétegjáték, de ezzel együtt egy meglehetősen erősre sikeredett Unreal Engine 5 demonstráció is. Az akciójáték ugyan nem teljesen használja ki az Epic motorjának képességét, a látvány, amit a játékosok számára prezentál egy olyan szintet képvisel, amihez eddig csak nagyon kevesen voltak képesek felérni a műfajban.

6. Cyberpunk 2077

Amilyen vállalhatatlan állapotban jelent meg pár éve a Cyberpunk, legalább annyira, de inkább még annál is sokkal jobban kikupálták, mint amilyennek ígérték a CD Projekt RED fejlesztői. Csutkára húzott ray tracinggel még a legcombosabb PC-ket is két vállra fekteti: ehhez ugyan az Xbox Series X verzió nem érhet fel, de az újgenerációs masinán ennél lélegzetelállítóbb nyílt világú akció-szerepjátékot nem találunk – szóval méltán nevezhetjük a jelenlegi csúcsnak is.

7. Forza Horizon 5

Tudom-tudom, épp most jelent meg a Forza Motorsport, szóval jogos lehet a kérdés, miért az évekkel korábbi Horizon 5 szerepel a listán? Nos, ehelyett valóban állhatna a legutóbbi etap, ami az autóverseny-játékok egyik grafikai csúcsa, ugyanakkor nem olyan óriási a különbség, mint gondolnánk. Sőt, igazából azért a Horizon 5-öt emelem ki, mert a Motorsportnál változatosabb, nyíltabb, talán-talán épp emiatt részletgazdagabb is – legalábbis a környezeti elemeiben. Meg lehet érte kövezni, de ha most megkérdezné valaki, simán azt mondanám, hogy a Forza Horizon 5 Series X-en és PC-n a leggyönyörűbb autóverseny.

8. Dead Space (2023)

Bár elég szkeptikusan szoktam a remake-ekhez állni, a végeredményt ismervén a Dead Space esetében abszolút volt létjogosultsága a dolognak. Egyrészt mert az első rész valóban sokat kopott már, másrészt pedig a 2023-as újraalkotás nem egy szolgai másolat: olyan új hangulati és látványelemekkel újította meg az űrhorrort, amit tanítani kellene. Az atmoszféra, a fények, a karakterek, a szörnyek, a belső terek ultrarealisztikussága szinte semmihez sem mérhető.

9. Resident Evil 4 Remake

Tényleg nem vagyok a remake-et rajongója, mégis, 2023-ban divatja volt klasszikus horrorokkal megújult köntösben ijesztgetni. Ebből pedig bőven kivette a részét a Resident Evil 4 is, ami – véleményem szerint – hozzá sem mérhető a Dead Space látványához, azért bőven van olyan gyönyörű, hogy a legjobbak között emlegessük.

10. Avatar: Frontiers of Pandora

Bár a Ubisoft második Avatar-játéka sem váltotta meg a világot, de azt azért meg kell hagyni neki, hogy az egyik leggyönyörűbb nyílt világú játék, amit a francia kiadó valaha elénk rakott. Csak a grafikáját tekintve abszolút felér James Cameron látványfilmjéhez, de ennél sokkalta többet – ahogyan a film, úgy a játék sem – nyújt.

11. Microsoft Flight Simulator

A Flight Simulator feltámasztása egy hatalmas űrt töltött be a repülőszimulátorok szerelmeseinek életében – főleg, mert az egész világ játszótérré válik benne. Az újfajta technológia ugyanis valós időben szimulálja a Földünket, annak időjárási viszonyaival együtt, míg a grafikai motor mindezt olyan elképesztő látványban képes megrajzolni, mint soha semmi. A Mátrix illúziója azonban hamar elillan, amint halálosan közel repülünk valamihez, de míg rendeltetésszerűen játszunk, addig valóban olyan érzésünk lehet, mintha épp tényleg a házunk fölött szállnánk el integetve a konzol előtt ülő önmagunknak.

12. RoboCop: Rogue City

Senki sem várt sokat a kifejezetten trágya játékairól hírhedt Teyon stúdiótól, így mint villámcsapás érhetett mindenkit a Robotzsaru-adaptáció váratlanul jó minősége. Persze vannak hibái bőven: a karaktermodellek elég viccesek tudnak lenni, a mimika teljes hiányáról nem is beszélve, de az összkép meglehetősen pozitív. Ennek egyik oka, hogy remekül elkapták a jövőbeli koszos detroiti cyberpunk hangulatot, amit a csapat olyan elképesztő látvánnyal öntött nyakon, hogy Alex Murphy adja a másikat. Talán még ultra-realisztikusnak is nevezhetjük, és nem is túloznánk olyan sokat.

13-14. Control (Ultimate Edition), Alan Wake 2

A Remedy mindig is élen járt a grafikában, így talán nem is olyan meglepő, hogy a 2023 novemberében megjelent Alan Wake 2-vel egy teljesen új mércét állítottak fel. Ugyanakkor mindenképp meg kell említenünk a 2019-es Controlt is, amely időközben egy újgenerációs frissítésen is átesett, aminek eredménye egy olyan látványvilág lett, amit – hiába a már ötödik éves alap – még nagyon sokáig a legjobbak közt fogjuk emlegetni.

15. Layers of Fear (2023)

Mint már mondottam, 2023 a horror remake-ek éve volt. A Bloober Team bokros teendői között valahogyan talált időt a 2016-os Layers of Fear Unreal Engine 5-ös újraalkotására, aminél valósághűbbet a belső nézetes horrorjátékok műfajában talán még sohasem láthattunk. Lehet vitatkozni a remake szükségességéről, az viszont vitán felüli, hogy már csak a látványért megéri.

16. Immortals of Aveum

Az Immortals of Aveum fejlesztőinek tulajdonképpen egyetlen célja volt: elkészíteni a világ legmutatósabb akciójátékát, kerül, amibe kerül. A legtöbb PC-n természetesen el sem fut, annyira erőigényes a mindenféle részecske-effekttel teletűzdelt csiricsáré, néhol bazári, itt-ott öncélú, de iszonyatosan mutatós látvány, így nem csoda, hogy csak az újabb generációs Xboxra jelent meg – még a One X is kipurcant volna bele.

17. Dead Island 2

Nagyon sokat kellett rá várni, a fejlesztők is egymásnak adták a kilincset, de végül csak összeállt egy koherens egésszé. Egyáltalán nem lett egy rossz játék, sőt, kifejezetten szórakoztató is tud lenni, ugyanakkor közel sem hagy akkora nyomot, mint az első része. A fantasztikus látványához azonban semmi kétség sem férhet, az pedig már csak hab a tortán, hogy mindezt még a „régi” Unreal Engine 4-nek köszönhetjük.

Ebbe a cikkbe most ennyi fért – így is gyanús, hogy sokan nem jutnak a végére, de ha te még olvasod e sorokat, akkor mindenképp írd meg nekünk, hogy melyik látványos játékot hiányolod a listáról?!

Ezt is olvasd el:

Igen, tényleg létezett a Nintendo PlayStation, amíg hátba nem szúrták egymást

×